Συναγερμός σήμανε στη Βαλένθια της Ισπανίας όταν μια πολυκατοικία κατέρρευσε, κατά τη διάρκεια της νύχτας, λίγα λεπτά αφότου εκκενώθηκε.
- Οι αρχές ειδοποιήθηκαν στις 22:01 και στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής. Κατά την άφιξή τους, διαπίστωσαν πως οι ένοικοι είχαν ήδη προλάβει να εκκενώσουν το κτίριο, έχοντας αντιληφθεί τον επικείμενο κίνδυνο.
- Τα σωστικά συνεργεία δημιούργησαν άμεσα μια ζώνη ασφαλείας γύρω από την πολυκατοικία. Λίγα λεπτά αργότερα, το κτίριο κατέρρευσε ολοσχερώς, χωρίς ευτυχώς να υπάρξει κανένας τραυματισμός μεταξύ των κατοίκων ή των πυροσβεστών.
- Κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι ιδιοκτήτες απομάκρυναν τα σταθμευμένα οχήματά τους από την επικίνδυνη ζώνη. Ένα αυτοκίνητο σχεδόν θάφτηκε κάτω από τα συντρίμμια, ενώ ένα ακόμη υπέστη σοβαρές υλικές ζημιές.
- Ο αρχιεπιθεωρητής της Πυροσβεστικής, Χόρχε Γκιλ, δήλωσε πως η κατάρρευση συνέβη μόλις δύο λεπτά μετά την εκκένωση. Αιτία ήταν η υποχώρηση θεμελίων δίπλα σε οικόπεδο όπου ανεγειρόταν νέα οικοδομή.
Συνολικά, οι 12 ένοικοι πρόλαβαν να απομακρυνθούν από το κτίριο όταν, όπως ανέφεραν στα ισπανικά μέσα, άκουσαν ανησυχητικούς θορύβους και είδαν ρωγμές να δημιουργούνται στους τοίχους.
Βίντεο το οποίο έχει δημοσιευθεί δείχνει τη στιγμή που η τριώροφη πολυκατοικία καταρρέει και αμέσως σηκώνεται ένα πυκνό σύννεφο σκόνης.
Οι δημοτικοί τεχνικοί εισηγούνται πλέον την ελεγχόμενη κατεδάφιση του τμήματος του κτιρίου που παρέμεινε όρθιο το οποίο ήταν προσκολλημένο στο γειτονικό κτίριο. Το τελευταίο έχει ήδη επιθεωρηθεί προκειμένου να διαπιστωθεί η στατική του κατάσταση.
Το κτίριο κατέρρευσε δύο λεπτά μετά την ολοκλήρωση της εκκένωσης
Η ειδοποίηση στις Αρχές καταγράφηκε στις 22:01 και στο σημείο έσπευσαν δύο πληρώματα της Επαρχιακής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Βαλένθια.
Όταν έφτασαν οι πρώτοι πυροσβέστες, το κτίριο είχε ήδη εκκενωθεί από τους ενοίκους του. Οι πυροσβέστες δημιούργησαν αμέσως ζώνη ασφαλείας και λίγα λεπτά αργότερα το κτίριο κατέρρευσε ολοκληρωτικά, χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί ούτε μεταξύ των κατοίκων ούτε μεταξύ των διασωστών.
Ο αρχιεπιθεωρητής της Επαρχιακής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Βαλένθια, Χόρχε Γκιλ, δήλωσε ότι το κτίριο κατέρρευσε «ένα ή δύο λεπτά» μετά την ολοκλήρωση της εκκένωσης.
«Η απομάκρυνση των ενοίκων ολοκληρώθηκε και μέσα σε ένα ή δύο λεπτά το κτίριο κατέρρευσε», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Επίσης, ο Γκιλ εξήγησε ότι, μόλις οι πυροσβέστες έφτασαν στο σημείο, διαπίστωσαν πως το κτίριο βρισκόταν δίπλα σε οικόπεδο όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η ανέγερση νέας οικοδομής και εντόπισαν ότι «είχαν υποχωρήσει αρκετά από τα θεμέλια». Υπό αυτές τις συνθήκες διατάχθηκε η πλήρης εκκένωση της πολυκατοικίας και δημιουργήθηκε περίμετρος ασφαλείας.
«Ευτυχώς δεν υπήρχε πλέον κανείς μέσα στο κτίριο και δεν σημειώθηκαν τραυματισμοί», υπογράμμισε