Βερολίνο για προσφυγικό: Κλειδί η αύξηση επιστροφών στην Τουρκία -Εχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση - iefimerida.gr

Βερολίνο για προσφυγικό: Κλειδί η αύξηση επιστροφών στην Τουρκία -Εχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση

Ο Στέφεν Ζάιμπερτ με πράσινη γραβάτα
Ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ/ Φωτογραφία: AP/ Markus Schreiber
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η επιστροφή στην Τουρκία προσφύγων που δεν έχουν δικαίωμα ασύλου είναι κλειδί για να ανακτηθεί εν μέρει ο έλεγχος της κατάστασης στα ελληνικά νησιά, τόνισε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ.

Ο Ζάιμπερτ δήλωσε συγκλονισμένος από την τραγωδία στη Μόρια, όπου βρήκε τραγικό θάνατο μια γυναίκα, ενώ εξέφρασε την απόλυτη εμπιστοσύνη του Βερολίνου στις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης για το προσφυγικό. «Πρόκειται για τραγωδία που συγκλονίζει και εμάς και η σκέψη μας βρίσκεται στους συγγενείς αυτών των ανθρώπων», δήλωσε ο Ζάιμπερτ για τα γεγονότα στη Μόρια και πρόσθεσε ότι το Βερολίνο παρακολουθεί την πολύ δύσκολη κατάσταση στα ελληνικά νησιά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Απόλυτη εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση για το προσφυγικό»

«Είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση την οποία έχει αναλάβει η νέα ελληνική κυβέρνηση και εργάζεται τώρα εντατικά για λύσεις. Η Ευρωπαϊκή Ένωση στέκεται έτοιμη να παράσχει ουσιαστική βοήθεια», δήλωσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, σύμφωνα με το ΑΠΕ. «Ενα κλειδί, προκειμένου να ληφθεί εν μέρει ο έλεγχος αυτής της δύσκολης κατάστασης στα νησιά, μπορεί σίγουρα να βρεθεί και στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, ένα κλειδί είναι δηλαδή να αυξηθεί ο αριθμός των επιστροφών γρήγορα και σημαντικά. Και γνωρίζουμε ότι και η ελληνική κυβέρνηση συμμερίζεται αυτή την άποψη. Και έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη ότι θα κάνει τα σωστά βήματα», τόνισε ο Στέφεν Ζάιμπερτ.

«Πολύ δύσκολες οι συνθήκες»

Οταν κλήθηκε να σχολιάσει τις συνθήκες στα κέντρα υποδοχής προσφύγων στην Ελλάδα, ο Στέφεν Ζάιμπερτ είπε: «Είναι προφανές ότι εκεί σε κάποια σημεία οι συνθήκες είναι πάρα πολύ δύσκολες. Και είναι δουλειά τής Ελλάδας, με ευρωπαϊκή στήριξη, αυτές τις συνθήκες να τις βελτιώσει βήμα- βήμα», δήλωσε, ενώ σημείωσε ότι το αν αυτά τα κέντρα κλείσουν ή εκκενωθούν δεν αποτελεί υπόθεση της γερμανικής κυβέρνησης.

«Πρέπει να γίνουν επιστροφές προσφύγων»

Οταν ρωτήθηκε αν είναι πιθανό να πάρει η Γερμανία πρόσφυγες από την Ελλάδα, επανέλαβε ότι θα πρέπει να εφαρμοστούν πιο δυναμικά οι επιστροφές στην Τουρκία, που προβλέπει η συμφωνία της Αγκυρας με την ΕΕ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Αυτή είναι η άποψη και της ελληνικής κυβέρνησης. Η Ελλάδα λαμβάνει πολύπλευρη βοήθεια και στήριξη από την Ευρώπη προκειμένου να μπορέσει να υπερβεί αυτή την ομολογουμένως πολύ δύσκολη κατάσταση στα νησιά και εν μέρει στην ηπειρωτική χώρα, και επί της αρχής η Γερμανία είναι μεταξύ αυτών των χωρών που προσφέρουν βοήθεια, όπως με την υποδοχή ανηλίκων μεταναστών», δήλωσε ο Ζάιμπερτ και σημείωσε ότι η συμφωνία αποτελείται από δύο σκέλη, τη στήριξη της Τουρκίας για τη φιλοξενία εκατομμύρια προσφύγων και τις επιστροφές.

Η οικονομική βοήθεια δίδεται, είπε και συμπλήρωσε ότι υπάρχουν αφορμές να σκεφτεί κανείς αν θα μπορούσαν να γίνονται πιο γρήγορα οι πληρωμές, αλλά ένα μεγάλο μέρος των 6 δισ. ευρώ είναι ήδη δεσμευμένο σε συγκεκριμένα προγράμματα. «Από την άλλη πλευρά, άλλο κεντρικό σημείο είναι ο μηχανισμός επιστροφών, ο οποίος προσπαθεί να αντικαταστήσει την παράνομη μετανάστευση με τη δυνατότητα Σύροι πρόσφυγες να μπορούν να έρθουν και νόμιμα στην Ευρώπη. Αλλά για κάτι τέτοιο πρέπει πρώτα να υπάρχουν αυτές οι επιστροφές. Η Ελλάδα δέχεται τη στήριξη της ΕΕ σε πολλά επίπεδα και για αυτά είναι συνεχώς και η δική μας κυβέρνηση, και βεβαίως και οι Βρυξέλλες, σε συνεχή συζήτηση με τους Έλληνες», δήλωσε ο Ζάιμπερτ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ