Βενεζουέλα: Αναλαμβάνει ρόλο εγγυητή στις ειρηνευτικές συνομιλίες στην Κολομβία - iefimerida.gr

Βενεζουέλα: Αναλαμβάνει ρόλο εγγυητή στις ειρηνευτικές συνομιλίες στην Κολομβία

Νικολάς Μαδούρο
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο © AP Photo/Matias Delacroix
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Θετικά απάντησε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, στην πρόταση να είναι εγγυήτρια στις μελλοντικές ειρηνευτικές συνομιλίες στην Κολομβία.

Ρόλο εγγυητή στις ειρηνευτικές συνομιλίες που θα διεξαχθούν στο μέλλον μεταξύ της κυβέρνησης της Μπογκοτά και των ανταρτών του Στρατού Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN) αναλαμβάνει το Καράκας, έπειτα από το σχετικό αίτημα του Κολομβιανού προέδρου Γουστάβο Πέτρο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αφού αποκατέστησε τις διπλωματικές σχέσεις με τη Βενεζουέλα, ο Πέτρο ζήτησε από τη χώρα να συμμετάσχει «ως εγγυήτρια χώρα» στις διαπραγματεύσεις με την τελευταία ενεργή αντάρτικη οργάνωση της Κολομβίας, σε επιστολή του που δημοσιεύθηκε χθες.

«Η Βενεζουέλα δέχθηκε τον ρόλο της εγγυήτριας (…) Φυσικά!», απάντησε ο πρόεδρος της χώρας Νικολάς Μαδούρο.

Η Κολομβία ακολουθεί τη Χιλή και την Κούβα οι οποίες ήδη έχουν συμφωνήσει να μετάσχουν σε αυτή την ειρηνευτική διαδικασία.

Η Βενεζουέλα είχε συμμετάσχει σε αντίστοιχη ειρηνευτική διαδικασία για την Κολομβία το 2016

Ο Μαδούρο υπενθύμισε ότι η χώρα του συμμετείχε και στην ειρηνευτική διαδικασία που οδήγησε το 2016 στην υπογραφή της συμφωνίας για τη διάλυση των FARC στην Κολομβία, όταν εκείνος ήταν υπουργός Εξωτερικών.

«Η ειρήνη στην Κολομβία είναι συνώνυμη με την ειρήνη στη Βενεζουέλα και τη Λατινική Αμερική», υπογράμμισε.

Επαφές με τους αντάρτες του ELN και με τους λαθρεμπόρους ναρκωτικών επιθυμεί ο πρόεδρος της Κολομβίας

Ο Γουστάβο Πέτρο, ο πρώτος αριστερός πρόεδρος της Κολομβίας που ορκίστηκε στις αρχές Αυγούστου, επανέλαβε τις επαφές με τον ELN. Επίσης σκοπεύει να επαναλάβει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις που διακόπηκαν το 2019 υπό την κυβέρνηση του προκατόχου του Ιβάν Ντούκε έπειτα από μια επίθεση εναντίον αστυνομικής σχολής στην οποία σκοτώθηκαν 22 άνθρωποι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Απεσταλμένοι του Πέτρο έχουν ήδη συναντηθεί στην Αβάνα με εκπροσώπους του ELN.

Εξάλλου ο Κολομβιανός πρόεδρος έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να συνομιλήσει με τους λαθρεμπόρους ναρκωτικών προκειμένου αυτοί να παραδοθούν στη δικαιοσύνη.

«Η πρώτη συνάντηση (με τον ELN) θα πραγματοποιηθεί στη Βενεζουέλα», σημείωσε ο ίδιος, καθώς εκεί, σύμφωνα τις υπηρεσίες Πληροφοριών του στρατού της Κολομβίας, βρίσκονται πολλά ηγετικά στελέχη των ανταρτών.

Στα τέλη Αυγούστου ο διοικητής του ELN Αντόνιο Γκαρσία είχε διαβεβαιώσει ότι σύσσωμη η οργάνωση τάσσεται υπέρ των διαπραγματεύσεων, απαντώντας στους ισχυρισμούς ότι κάποια στελέχη της είναι αντίθετα.

Στόχος ο τερματισμός 60 χρόνων σύγκρουσης

Η επανάληψη των διαπραγματεύσεων με τον ELN εντάσσεται στο ευρύτερο πολιτικό πλαίσιο «ειρήνευσης», το οποίο προωθεί η νέα κυβέρνηση προκειμένου να τερματιστούν έξι δεκαετίες συγκρούσεων.

Σύμφωνα με τις αρχές, ο ELN έχει αυτή τη στιγμή περίπου 2.500 μέλη, έναντι 1.800 την περίοδο που ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις. Κυρίως δραστηριοποιείται στην περιοχή του Ειρηνικού και στα σύνορα με τη Βενεζουέλα, μήκους 2.200 χιλιομέτρων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μετά την εκλογή του Πέτρο, η Κολομβία και η Βενεζουέλα ανανέωσαν τις διπλωματικές τους σχέσεις.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Βενεζουέλα Κολομβία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ