Qatargate: «Έχει ασύλληπτες προεκτάσεις, αποσταθεροποιεί τη Δημοκρατία», λέει η επικεφαλής πληροφοριών Βελγίου - iefimerida.gr

Qatargate: «Έχει ασύλληπτες προεκτάσεις, αποσταθεροποιεί τη Δημοκρατία», λέει η επικεφαλής πληροφοριών Βελγίου

Η Ευρωβουλή αναθεώρησε τον εσωτερικό Κανονισμό μετά το Qatargate
Qatargate: Αντικαθίσταται ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας λόγω αναβάθμισης / Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Francisca Bostyn, επικεφαλής της βελγικής υπηρεσίας πολιτικών πληροφοριών μίλησε στην εφημερίδα «Le Soir» για το Qatargate που πλήττει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τις προεκτάσεις που ενδεχομένως να μην μπορούμε καν να φανταστούμε.

Όπως εξηγεί η Bostyn, το πρώτο που σκέφτεται αναφορικά με το Qatargate ήταν η έκπληξη που ένιωσε όταν διαπίστωσε το μέγεθος του αρχείου και τη σοβαρότητα των γεγονότων που συνέβησαν. «Βλέπουμε και άλλες περιπτώσεις παρεμβάσεων, αλλά λίγες αυτού του μεγέθους και σπάνια συμβαίνουν με αυτόν τον τρόπο. «Αρκετά συχνά, αυτές οι παρεμβάσεις βρίσκονται σε μια γκρίζα ζώνη. Εδώ ήταν αρκετά ξεκάθαρο», αναφέρει χαρακτηριστικά η Βελγίδα επικεφαλής.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με την ίδια, λέει πολλά το γεγονός ότι το επίκεντρο ενός φακέλου όπως αυτού για το Qatargate βρίσκεται στις Βρυξέλλες, μια διεθνή πρωτεύουσα. «Είτε πρόκειται για μεγάλες είτε για μικρές περιφερειακές δυνάμεις, υπάρχει ενδιαφέρον να δραστηριοποιηθούν εδώ», υπογραμμίζει η Bostyn. Παραδέχεται μάλιστα, πως η Υπηρεσία Κρατικής Ασφάλειας του Βελγίου (Sûreté) συνεργάζεται με περίπου 120 υπηρεσίες σε όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και αυτές του Κατάρ και του Μαρόκου.

«Θα συνεχίσουμε να επικοινωνούμε με όλους. Υπάρχουν τομείς στους οποίους θα θέλαμε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε (με αυτές τις χώρες). Όμως, όταν περνούν τις κόκκινες γραμμές, είναι απαράδεκτο και εμείς απαντάμε σε αυτό. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα κόψουμε όλους τους δεσμούς μαζί τους», εξηγεί η Βελγίδα.

«Με μεγάλης κλίμακας διαφθορά, όπως του Qatargate, προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν τις δημοκρατικές διαδικασίες»

Η «Le Soir» σχολιάζει ότι καθώς τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα εδρεύουν σε μεγάλο βαθμό στις Βρυξέλλες, εναπόκειται σε μεγάλο βαθμό στην κρατική ασφάλεια της χώρας να προστατεύσει αυτό το περιβάλλον από παρεμβάσεις. Η επικεφαλής της υπηρεσίας ομολογεί πως πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο έργο, αλλά δεν είναι μόνοι, καθώς υπάρχει τεράστια υποστήριξη από άλλες ευρωπαϊκές υπηρεσίες πληροφοριών.

«Αλλά ακόμη και με 1.000 μέλη προσωπικό, θα εξακολουθούμε να είμαστε ένα σχετικά μέτριο τμήμα. Σε ποιον να αναθέσουμε όλες αυτές τις ευθύνες; Θα μπορούσαμε να βάλουμε ολόκληρο το επιτελείο μας στην αντικατασκοπεία. Θα είχαμε αποτελέσματα. Υπάρχει όμως και τρομοκρατία και εξτρεμισμός. Υπάρχει οργανωμένο έγκλημα τώρα», σημειώνει η Bostyn και εξηγεί:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Βλέπουμε ότι οι μηχανισμοί είναι ίδιοι σε κάθε τομέα, όπως και στις παρεμβάσεις για παράδειγμα. Με μεγάλης κλίμακας διαφθορά, προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν τις δημοκρατικές διαδικασίες», αναφέρει, μεταξύ άλλων, η Francisca Bostyn στη συνέντευξη που παραχώρησε στη «Le Soir».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ