Τραγωδία στις Βαλεαρίδες: 17 νεκροί μετανάστες σε ναυάγιο ανοιχτά της Μαγιόρκα -Εντοπίστηκε και δεύτερη λέμβος - iefimerida.gr

Τραγωδία στις Βαλεαρίδες: 17 νεκροί μετανάστες σε ναυάγιο ανοιχτά της Μαγιόρκα -Εντοπίστηκε και δεύτερη λέμβος

Μετανάστες φτάνουν στις ακτές της Θέουτα στην Ισπανία
Μετανάστες φτάνουν στις ακτές της Θέουτα στην Ισπανία / Φωτογραφία AP Antonio Sempere
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τουλάχιστον 17 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να προσεγγίσουν τις Βαλεαρίδες Νήσους στην Ισπανία.

  • Δύο επιζώντες από σκάφος που μετέφερε 19 άτομα μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο με σοβαρά συμπτώματα υποσιτισμού. Οι αρχές κινητοποίησαν ελικόπτερο για την έρευνα και τον εντοπισμό των υπολοίπων 17 επιβαινόντων στη θαλάσσια περιοχή της Μαγιόρκας.
  • Σε ένα δεύτερο, ξεχωριστό περιστατικό στην ίδια περιοχή, οι αρχές διέσωσαν 17 μετανάστες και ανέσυραν δύο σορούς από λέμβο στην οποία επέβαιναν περίπου 30 άτομα. Οι έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοουμένων συνεχίζονταν.
  • Η διαδρομή από την Αλγερία προς τις Βαλεαρίδες αποτελεί, σύμφωνα με τη Frontex, την ταχύτερα αυξανόμενη μεταναστευτική οδό προς την ΕΕ για το πρώτο εξάμηνο του έτους, παρά τη συνολική μείωση των αφίξεων στην ήπειρο.
  • Η Frontex αποδίδει την αύξηση στη μετατόπιση της δράσης των διακινητών από το Μαρόκο στην Αλγερία, εκμεταλλευόμενοι τους λιγότερο αυστηρούς ελέγχους και τη χρήση ταχύτερων σκαφών για τη διέλευση των μεταναστών.

Σύμφωνα με τις ισπανικές αρχές, δύο διασωθέντες, με καταγωγή από τη Βόρεια Αφρική, εντοπίστηκαν ανοιχτά της Μαγιόρκα.

Οι μετανάστες μεταφέρθηκαν εσπευσμένα σε νοσοκομείο, καθώς, σύμφωνα με την ισπανική κυβέρνηση, εμφάνιζαν σοβαρά συμπτώματα υποσιτισμού και αφυδάτωσης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως ανέφεραν, στο σκάφος επέβαιναν αρχικά 19 άτομα. Ωστόσο, οι αρχές δεν έχουν κατορθώσει μέχρι στιγμής να επιβεβαιώσουν τον αριθμό των νεκρών από άλλες πηγές.

Για την έρευνα της ευρύτερης θαλάσσιας περιοχής κινητοποιήθηκε ένα ελικόπτερο, ενώ εκδόθηκε και σχετική ειδοποίηση για τα παραπλέοντα σκάφη. Το πλοιάριο εντοπίστηκε σε απόσταση περίπου 13 ναυτικών μιλίων νοτιοδυτικά των ακτών της Μαγιόρκας.

Εντοπίστηκε και δεύτερη λέμβος από την οποία διασώθηκαν άλλοι 17

Σε ένα ξεχωριστό περιστατικό, επίσης στην περιοχή της Μαγιόρκας, οι ισπανικές αρχές διέσωσαν 17 μετανάστες και ανέσυραν δύο σορούς από μια λέμβο, στην οποία υπολογίζεται ότι επέβαιναν περίπου 30 άτομα. Οι έρευνες για τον εντοπισμό των υπόλοιπων επιβαινόντων συνεχίζονταν μέχρι αργά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με στοιχεία του ευρωπαϊκού οργανισμού συνοριοφυλακής Frontex, η διαδρομή από την Αλγερία προς τις Βαλεαρίδες αποτέλεσε την ταχύτερα αυξανόμενη μεταναστευτική οδό προς την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, παρά τη γενική μείωση των αφίξεων στην ήπειρο. Στην Ισπανία, ειδικότερα, οι αφίξεις παρουσίασαν πτώση κατά 25% φέτος, σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών.

Η Frontex είχε επισημάνει σε έκθεσή της πέρυσι ότι τα κυκλώματα διακινητών μετατοπίζουν τη δράση τους από το Μαρόκο στην Αλγερία, θεωρώντας ότι οι έλεγχοι εκεί είναι λιγότερο αυστηροί, ενώ ταυτόχρονα χρησιμοποιούν ταχύτερα σκάφη για τη διέλευση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ναυάγιο Ισπανία μετανάστες
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ