Στην Αυστραλία τσακώνονται μετά τη συνέντευξη Μέγκαν Μαρκλ-Χάρι για το αν πρέπει να φύγουν από την Κοινοπολιτεία

Ο πρώην πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Μάλκομ Τέρνμπουλ (δίπλα από τον πρίγκιπα Χάρι) άνοιξε κουβέντα ανεξαρτητοποίησης της χώρας μετά την συνέντευξη της Μαρκλ / Φωτογραφία: AP

Η συνέντευξη της Μέγκαν Μαρκλ προκάλεσε μέχρι και συζήτηση για… απόσχιση της Αυστραλίας από την Κοινοπολιτεία!

Το σοκ από την δήλωση της Μαρκλ περί ρατσιστικής συμπεριφοράς στο Μπάκιγχαμ, έδωσε αφορμή σε πρώην πρωθυπουργό της χώρας της Ωκεανίας, αλλά και άλλους πολιτικούς, να ανοίξουν και πάλι την συζήτηση για το αν είναι καιρός να ανεξαρτητοποιηθεί η χώρα, αποχωρώντας από την Κοινοπολιτεία.

«Ο επικεφαλής της χώρας μας θα πρέπει να είναι Αυστραλός πολίτης. Ενας από εμάς, όχι η βασίλισσα, ή ο βασιλιάς της Βρετανίας», ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός Μάλκομ Τέρνμπουλ, στο ABC.

«Θα έπρεπε να είμαστε περήφανοι για την χώρα μας και να λέμε ότι έχουμε Αυστραλό επικεφαλής. Μόνο Αυστραλός έχει το προνόμιο να είναι πρωθυπουργός, οπότε γιατί πρέπει να είναι διαφορετική η κατάσταση;» αναρωτήθηκε.

Η Αυστραλία είχε ξεκινήσει μία συζήτηση για ανεξαρτητοποίηση και το 1999, ωστόσο τα πράγματα έχουν αλλάξει, όπως είπε, στην χώρα και δεν υπάρχουν πολλοί υποστηρικτές της μοναρχίας.

«Το 1999 όποιος ψήφιζε κατά, τότε δεν θα εμφανιζόταν μέχρι το τέλος της βασιλείας της Ελισάβετ. Εκανε εκπληκτική δουλειά βέβαια, αλλά νομίζω ότι υπάρχουν στην Αυστραλία περισσότερες “Ελισάβετ” απ’ ότι “μονάρχες”. Μετά το τέλος της βασιλείας της νομίζω ότι είναι καιρός να προχωρήσουμε παρακάτω. Θέλουμε στ’ αλήθεια να συνεχίσουμε να έχουμε για επικεφαλής του κράτους έναν βασιλιά ή μία βασίλισσα από την Βρετανία;» είπε ακόμη ο Τέρνμπουλ.

Καθηγήτρια πανεπιστημίου: Οικογενειακή επιχείρηση το Μπάκιγχαμ

Με αφορμή τα όσα συμβαίνουν στο Μπάκιγχαμ και τις αποκαλύψεις της Μαρκλ, η καθηγήτρια του Monash University, Τζένι Χόκινγκ, ανέφερε πως οι αποκαλύψεις είναι μόνο «ένα μέρος του τι συμβαίνει πραγματικά στο παλάτι».

«Είναι μία από τις περιπτώσεις όπου το στέμμα έχει σηκωθεί και αυτό που βλέπουμε από κάτω δεν είναι καθόλου ευχάριστο. Εχουμε σειρά αποκαλύψεων από Μέγκαν και Χάρι για το τι συμβαίνει στο παλάτι, αλλά υπάρχουν κι άλλα πράγματα όπως η παρέμβαση της βασίλισσας στη νομοθεσία για να διασφαλίσει ότι δεν επηρρεάζονται αρνητικά τα οικονομικά συμφέροντα της, πριν φτάσει η νομοθεσία στο Κοινοβούλιο» σχολίασε.

«Αυτό που φαίνεται ξεκάθαρα είναι πως η βασιλική οικογένεια είναι μία εταιρία. Είναι μια οικογενειακή επιχείρηση που κρατά τα πάντα εντός των τειχών» πρόσθεσε.

«Η Μέγκαν Ο Meghan έκανε πραγματικά ένα πολύ εύστοχο σχόλιο σε ένα πολύ διαφορετικό πλαίσιο, αλλά σχετικό. Για την ανάγκη εκπροσώπησης και την αίσθηση ότι θα μπορούσατε να επιτύχετε οποιαδήποτε θέση στην κοινωνία. Είπε, ότι "το μόνο που διδάσκει ο Archie είναι ότι αν το δεις, μπορείς να είσαι”. Αυτό ισχύει για εμάς στην Αυστραλία. Η μοναρχία δεν μας αντιπροσωπεύει, ούτε μας εμπνέει γιατί προέρχεται από κληρονομικό αίμα», συμπλήρωσε.

Η αντίθετη άποψη

Από την πλευρά της Αυστραλιανής Μοναρχικής Ομοσπονδίας, ο επικεφαλής, Φίλιπ Μπένγουελ, ανέφερε πως η συνέντευξη της Μαρκλ «δεν άλλαξε τίποτα για τους Αυστραλούς» και επιτέθηκε στον Τέρνμπουλ για την τοποθέτησή του περί ανεξαρτησίας της Αυστραλίας.

«Αν ήταν τόσο φανατικός ρεπουμπλικάνος, γιατί δεν έτρεξε το θέμα της ανεξαρτησίας επί πρωθυπουργίας του; Οι άνθρωποι είναι χαρούμενοι με το πως έχει η κατάσταση. Σκέφτονται τις οικογένειές τους, τα οικονομικά τους και όχι αν πρέπει η χώρα να γίνει ανεξάρτητη. Αυτό θα αλλάξει αν το αποφασίσει ο λαός και όχι ο κάθε πολιτικός» σχολίασε.

Ωστόσο, οι φωνές υπέρ της ανεξαρτησίας πληθαίνουν στην χώρα. Η Σάντι Μπλερ, επικεφαλής του ρεπουμπλικανικού κινήματος, είπε για την συνέντευξη:

«Μας έδειξε ότι η οικογένεια είναι σε κρίση. Μια οικογένεια που δεν έχει επαφή ή σχέση με την καθημερινότητα των Αυστραλών. Είδαμε τα όσα είπαν Χάρι και Μέγκαν. Είδαμε μια βρετανική μοναρχία που δεν συμβαδίζει με την σύγχρονη Αυστραλία. Ο αρχηγός του κράτους μας πρέπει να επιλεγεί με βάση την αξία και την ικανότητά τους να κάνουν την καλύτερη δουλειά για την χώρα και όχι ποιοι ήταν οι γονείς τους. Δεν υπάρχει λόγος για τον οποίο η Αυστραλία δεν πρέπει να γίνει δημοκρατία τώρα».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ