«Θα είναι όλοι εκεί, αρκεί ένα χτύπημα»: Το τηλεφώνημα Νετανιάχου στον Τραμπ που έφερε το χτύπημα στο Ιράν - iefimerida.gr

«Θα είναι όλοι εκεί, αρκεί ένα χτύπημα»: Το τηλεφώνημα Νετανιάχου στον Τραμπ που έφερε το χτύπημα στο Ιράν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου / Φωτογραφία: AP Photo / Evan Vucci
EΠΙΜΕΛΕΙΑ:
ΤΡΥΦΩΝΑΣ ΚΑΪΣΕΡΛΙΔΗΣ

Τις λεπτομέρειες ενός κρίσιμου τηλεφωνήματος μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, σύμφωνα με αμερικανικές και ισραηλινές πηγές, που έθεσε σε τροχιά τον πόλεμο με το Ιράν, φέρνει στο φως το Axios.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα στις 23 Φεβρουαρίου, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ ενημέρωσε τον πρόεδρο των ΗΠΑ για μια μοναδική ευκαιρία: Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ και ο στενός του κύκλος επρόκειτο να συναντηθούν σε συγκεκριμένη τοποθεσία στην Τεχεράνη το επόμενο Σάββατο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με τρεις πηγές με γνώση της συνομιλίας, ο Νετανιάχου υποστήριξε στη συνομιλία του με τον Τραμπ ότι θα αρκούσε ένα και μόνο αεροπορικό πλήγμα για να εξοντώσει ολόκληρη την ιρανική ηγεσία.

Η πληροφορία που έκρινε τον χρόνο της επίθεσης στο Ιράν

Το τηλεφώνημα, που δεν είχε δημοσιοποιηθεί έως τώρα, φαίνεται πως απαντά στο ερώτημα «γιατί τώρα;». Ο Τραμπ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, είχε ήδη κλίνει προς το ενδεχόμενο στρατιωτικού πλήγματος κατά του Ιράν. Αυτό που δεν είχε αποφασίσει ήταν το πότε ακριβώς.

Η πληροφορία για τη συνάντηση του Χαμενεΐ αποτέλεσε, κατά τις ίδιες πηγές, «ακαταμάχητο στόχο ευκαιρίας». Προηγήθηκαν μήνες στενού συντονισμού μεταξύ Ουάσιγκτον και Τελ Αβίβ, με δύο διά ζώσης συναντήσεις του Τραμπ με τον Νετανιάχου και 15 τηλεφωνικές επικοινωνίες μέσα σε δύο μήνες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένας αρχικός έλεγχος από τη CIA, κατόπιν εντολής Τραμπ, επιβεβαίωσε τα στοιχεία των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών. Μέχρι την Πέμπτη πριν από την επίθεση, οι αμερικανικές υπηρεσίες είχαν «πλήρως επιβεβαιώσει» ότι η ιρανική ηγεσία θα βρισκόταν συγκεντρωμένη στη συγκεκριμένη τοποθεσία τη συγκεκριμένη ώρα.

Διπλωματία και στρατιωτικός σχεδιασμός σε παράλληλη τροχιά

Την ίδια ημέρα οι απεσταλμένοι του Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ και Στιβ Γουίτκοφ, μετέφεραν από τη Γενεύη το μήνυμα ότι οι διαπραγματεύσεις με την Τεχεράνη δεν οδηγούσαν σε συμφωνία αποδεκτή από την Ουάσιγκτον. Ο Τραμπ φέρεται να κατέληξε σε δύο συμπεράσματα: ότι οι πληροφορίες ήταν αξιόπιστες και ότι η διπλωματία είχε εξαντληθεί.

Στις 3:38 μ.μ. της Παρασκευής o Τραμπ έδωσε την τελική εντολή, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Έντεκα ώρες αργότερα βόμβες έπληξαν την Τεχεράνη, ο Χαμενεΐ σκοτώθηκε και ο πόλεμος ξεκίνησε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αξιωματούχοι περιγράφουν μια διττή στρατηγική: «Η μια πλευρά διαπραγματευόταν και η άλλη σχεδίαζε από κοινού στρατιωτική επιχείρηση με το Ισραήλ» ανέφερε, χαρακτηριστικά, πηγή.

Πολιτικές αντιδράσεις και αιφνιδιασμός

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο υποστήριξε ότι η επιχείρηση «έπρεπε να γίνει ούτως ή άλλως» και ότι το ζήτημα ήταν απλώς θέμα συγχρονισμού. Ωστόσο, η επίσπευση του σχεδίου -που αρχικά προγραμματιζόταν για τα τέλη Μαρτίου- άφησε τον Λευκό Οίκο να επιχειρηματολογεί υπέρ του πολέμου εκ των υστέρων.

Η αιφνιδιαστική φύση της επίθεσης είχε και πρακτικές συνέπειες: Περισσότεροι από 1.500 Αμερικανοί πολίτες ζήτησαν βοήθεια για να αποχωρήσουν από την περιοχή, καθώς το Ιράν εξαπέλυσε αντίποινα στον Περσικό Κόλπο.

Ο Νετανιάχου αρνήθηκε ότι «πίεσε» για επίσπευση της επίθεσης, ενώ ο Τραμπ απέρριψε τις αιτιάσεις ότι σύρθηκε σε πόλεμο από το Ισραήλ. «Αν μη τι άλλο, ίσως εγώ πίεσα το Ισραήλ», δήλωσε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το βέβαιο είναι πως το τηλεφώνημα της 23ης Φεβρουαρίου καταγράφεται πλέον ως σημείο καμπής για τη Μέση Ανατολή, με συνέπειες που διαμορφώνουν τη νέα γεωπολιτική πραγματικότητα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ