ΑUKUS: Άνω-κάτω με το σύμφωνο ΗΠΑ, Βρετανίας, Αυστραλίας -«Πισώπλατη μαχαιριά» λέει το Παρίσι - iefimerida.gr

ΑUKUS: Άνω-κάτω με το σύμφωνο ΗΠΑ, Βρετανίας, Αυστραλίας -«Πισώπλατη μαχαιριά» λέει το Παρίσι

Ο Μπόρις Τζόνσον και ο Τζο Μπάιντεν
Ο Μπόρις Τζόνσον και ο Τζο Μπάιντεν / Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το νέο σύμφωνο ασφαλείας μεταξύ των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Αυστραλίας, το οποίο περιλαμβάνει κυρίως την παράδοση πυρηνικών υποβρυχίων στην Καμπέρα, δεν αποτελεί προάγγελο ενός Ψυχρού Πολέμου ανάμεσα στη Δύση και την Κίνα, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας.

Ο Μπεν Ουάλας σημείωσε ότι το σύμφωνο δεν περιλαμβάνει πυρηνικά όπλα και δεν αφορά την Κίνα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ερωτηθείς από τον ραδιοσταθμό Times Radio αν πιστεύει ότι το σύμφωνο συνιστά μέρος ενός νέου Ψυχρού Πολέμου με την Κίνα, ο Ουάλας απάντησε: «Όχι, δεν το πιστεύω, και πιστεύω ότι το να τον αποκαλούμε Ψυχρό Πόλεμο είναι απαρχαιωμένο». «Δεν πρόκειται για ένα μήνυμα προς την Κίνα», τόνισε.

Δεν είναι στρατηγική διαφορά ανάμεσα σε Βρετανία και Γαλλία

Παράλληλα, αναφερόμενος στη Γαλλία, ο Ουάλας υπογράμμισε ότι το νέο σύμφωνο μεταξύ των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Αυστραλίας δεν αντιπροσωπεύει κάποια στρατηγική διαφορά μεταξύ της Βρετανίας και της Γαλλίας, αν και, όπως είπε, κατανοεί την απογοήτευση του Παρισιού για την απώλεια του συμβολαίου.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας αυτής, η Αυστραλία ακύρωσε ένα γιγαντιαίο συμβόλαιο, ύψους 90 δισ. δολαρίων Αυστραλίας (περίπου 56 δισ. ευρώ), με τη Γαλλία για την παράδοση ενός νέου στόλου υποβρυχίων από τη γαλλική ναυπηγική εταιρεία Naval Group, προκαλώντας το θυμό του Παρισιού.

Ο Ουάλας δήλωσε στο BBC ότι μίλησε με τη Γαλλίδα ομόλογό του και πρόσθεσε: «Δεν πρόκειται για μια στρατηγική διαφορά ανάμεσα στη Βρετανία και τη Γαλλία».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Κατανοώ την απογοήτευση της Γαλλίας για το βιομηχανικό της συμβόλαιο», συμπλήρωσε.

Η συνεργασία ενισχύει τη βρετανική αμυντική βιομηχανία

Η βρετανική αμυντική βιομηχανία θα ενισχυθεί από το νέο σύμφωνο για την ανταλλαγή τεχνολογίας των ΗΠΑ και της Βρετανίας με την Αυστραλία, πρόσθεσε ο Ουάλας.

«Θα υπάρξει μια ενίσχυση για τη βρετανική αμυντική βιομηχανία με αυτή τη συνεργασία, επειδή εμείς έχουμε συστήματα υποβρυχίων που δεν έχει η Αυστραλία και θα μπορέσουμε να προσφέρουμε πράγματα πάνω σ' αυτό», κατέληξε στις δηλώσεις που έκανε στο BBC, υπογραμμίζοντας ότι το σύμφωνο δεν συνιστά «προδοσία» σε βάρος των Γάλλων.

«Πισώπλατη μαχαιριά»

Στο μεταξύ, για «πισώπλατη μαχαιριά» από την Αυστραλία και για «ωμή» απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έκανε λόγο σήμερα ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, Ζαν-Ιβ Λεντριάν, στον France Info.

«Είναι πραγματικά μια πισώπλατη μαχαιριά», είπε. «Αυτή η μονομερής, ωμή, απρόβλεπτη απόφαση μοιάζει πολύ με ό,τι έκανε ο Τραμπ», πρόσθεσε, λέγοντας ότι «αισθάνεται θυμό, μαζί με πολλή πικρία».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Λεντριάν: «Δεν έχει τελειώσει το θέμα»

«Είχαμε οικοδομήσει με την Αυστραλία μια σχέση εμπιστοσύνης. Η εμπιστοσύνη αυτή προδόθηκε», σημείωσε επίσης ο Λεντριάν, ο οποίος είχε συνάψει ο ίδιος αυτό το «συμβόλαιο του αιώνα» για τα υποβρύχια με την Αυστραλία, όταν ήταν υπουργός Άμυνας.

Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας άφησε να εννοηθεί ότι η χώρα του δεν θα αφήσει έτσι το θέμα. «Δεν έχει τελειώσει. Θα χρειαστούμε διευκρινίσεις. Έχουμε συμβόλαια, οι Αυστραλοί θα πρέπει να μας πουν πώς θα αποχωρήσουν απ' αυτά, να δώσουν εξηγήσεις. Έχουμε μια διακυβερνητική συμφωνία, που υπογράψαμε με μεγάλες φανφάρες το 2019, με συγκεκριμένες δεσμεύσεις και ρήτρες, πώς θα φύγουν; Πρέπει να μας το πουν. Δεν είναι αυτό το τέλος της ιστορίας αυτής», τόνισε.

«Από γεωπολιτικής άποψης και διεθνούς πολιτικής, είναι σοβαρό»

«Σοβαρό» γεγονός συνιστά η ακύρωση από την Αυστραλία του γιγάντιου συμβολαίου με τη Γαλλία για την παράδοση συμβατικών υποβρυχίων, είπε παράλληλα η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί, υπογραμμίζοντας πως η Αυστραλία αθέτησε το λόγο της.

«Από γεωπολιτικής άποψης και διεθνούς πολιτικής, είναι σοβαρό», κατήγγειλε η Παρλί, σε δηλώσεις που έκανε στον ραδιοσταθμό RFI, η οποία είπε επίσης ότι δείχνει «ξεκάθαρα τον τρόπο που οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν τους συμμάχους τους», μετά την ανακοίνωση από την Ουάσιγκτον ότι σύναψε συμφωνία για την παράδοση στην Καμπέρα υποβρυχίων πυρηνικής πρόωσης, μαζί με τη Βρετανία, αλλά χωρίς τη Γαλλία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Παρίσι θα προσπαθήσει να περιορίσει το οικονομικό πλήγμα στον Naval Group από την ακύρωση της συμφωνίας αυτής από την Αυστραλία, σημείωσε επίσης η Παρλί, η οποία δεν απέκλεισε τη διεκδίκηση αποζημίωσης από την Καμπέρα.

«Μελετάμε όλες τις κατευθύνσεις» και θα προσπαθήσουμε «να περιορίσουμε τις πιο πιθανές συνέπειες για τον Naval Group», υπογράμμισε στις δηλώσεις που έκανε στον ραδιοσταθμό RFI, απαντώντας σε ερώτηση για το αν η Γαλλία μπορεί να επιδιώξει να λάβει αποζημίωση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ