Αζερμπαϊτζάν-Αρμενία: Η ΕΕ διαμεσολαβητής της ειρήνης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ- Τι δήλωσε ο Μισέλ

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ / Φωτογραφία: ASSOCIATED PRESS

Με το ρόλο του διαμεσολαβητή της ΕΕ ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, προχώρησε σε συνάντηση με τους ηγέτες του Αζερμπαιτζάν και της Αρμενίας για την εύρεση μιας μόνιμης ειρηνευτικής λύσης μεταξύ των δύο χωρών.

Κάνοντας πράξη το αίτημα για αναβάθμιση του διεθνούς της ρόλου και της προώθησης των αξιών της ΕΕ, ο Σαρλ Μισέλ, επιδίωξε για τρίτη φορά τριμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο Αλίεφ του Αζερμπαϊτζάν και τον πρωθυπουργό της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εξέδωσε ανακοίνωση τύπου που αναφέρει όλους τους τομείς που απασχόλησαν τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών.

«Η συζήτηση ήταν ειλικρινής και παραγωγική. Εξετάσαμε ολόκληρο το σύνολο των θεμάτων. Είχαμε μια λεπτομερή συζήτηση για ανθρωπιστικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της αποναρκοθέτησης, και των προσπαθειών για την απελευθέρωση κρατουμένων και την αντιμετώπιση της τύχης των αγνοουμένων», σημέιωσε ο Μισέλ, αναφέροντας τα ακόλουθα αποτελέσματα στις διαπραγματεύσεις που έλαβαν χώρα στις Βρυξέλλες.

Ζητήματα συνόρων

«Στα διακρατικά σύνορα θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες η πρώτη κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Συνόρων. Θα εξετάσει όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με την οριοθέτηση των συνόρων και τον καλύτερο τρόπο διασφάλισης μιας σταθερής κατάστασης».

Συνδεσιμότητα

Ο Πρόεδρος Μισέλ αναφέρει: «Συγκεκριμένα συμφώνησαν στις αρχές της διαχείρισης των συνόρων, της ασφάλειας, των τελών γης αλλά και των τελωνείων στο πλαίσιο των διεθνών μεταφορών. Οι Αντιπρόεδροι της Κυβέρνησης θα προχωρήσουν αυτό το έργο τις επόμενες ημέρες».

Συμφωνία Ειρήνης

«Οι ηγέτες συμφώνησαν να προωθήσουν τις συζητήσεις για τη μελλοντική συνθήκη ειρήνης που θα διέπει τις διακρατικές σχέσεις μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν. Ομάδες υπό την ηγεσία των υπουργών Εξωτερικών θα προωθήσουν αυτή τη διαδικασία τις επόμενες εβδομάδες. Εκτός από αυτό το κομμάτι, τόνισα επίσης και στους δύο ηγέτες ότι ήταν απαραίτητο να αντιμετωπιστούν τα δικαιώματα και η ασφάλεια του εθνοτικού αρμενικού πληθυσμού στο Καραμπάχ».

Κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη

«Η ΕΕ θα προωθήσει με αμφότερα τα μέρη το έργο της Οικονομικής Συμβουλευτικής Ομάδας, η οποία επιδιώκει να προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη προς όφελος και των δύο χωρών και των πληθυσμών τους.

Τόνισα επίσης τη σημασία της προετοιμασίας των πληθυσμών για μακροπρόθεσμη βιώσιμη ειρήνη. Η ΕΕ είναι έτοιμη να ενισχύσει την υποστήριξή της.

Συμφωνήσαμε να παραμείνουμε σε στενή επαφή και θα συναντηθούμε ξανά στην ίδια μορφή έως τον Ιούλιο/Αύγουστο», κλείνει στην ανακοίνωση του ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ