Αριστερή βουλευτής στη Γερμανία: Όχι άλλα γερμανικά όπλα στην Τουρκία και στον αυταρχικό Ερντογάν - iefimerida.gr

Αριστερή βουλευτής στη Γερμανία: Όχι άλλα γερμανικά όπλα στην Τουρκία και στον αυταρχικό Ερντογάν

Γερμανοί στρατιώτες στέκονται μπροστά από άρμα μάχης Leopard
Γερμανοί στρατιώτες στέκονται μπροστά από άρμα μάχης Leopard / Φωτογραφία Associated Press
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με φόντο τις τουρκικές απειλές κατά της Ελλάδας και τον κατά καιρούς αμφίσημο ρόλο της Γερμανίας, σε πρόσφατη κοινοβουλευτική επερώτηση της βουλευτού της Αριστεράς Σεβίμ Νταγκντελέν, την οποία συνυπογράφουν και άλλοι βουλευτές του κόμματός της (Die Linke), προς τη γερμανική κυβέρνηση, ζητήθηκαν διευκρινίσεις σχετικά με τις άδειες, τον όγκο και τη φύση των γερμανικών εξαγωγών εξοπλιστικών συστημάτων προς την Τουρκία το 2022.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με την γερμανική DW. έχουν δοθεί 11 άδειες για εξαγωγές όπλων ύψους 3,94 εκατομμυρίων ευρώ στην Τουρκία.

Η γερμανική κυβέρνηση απαντά στην επερώτηση δίνοντας τα εξής στοιχεία: «Μεταξύ 1ης Ιανουαρίου 2022 και 26 Σεπτεμβρίου 2022 εκδόθηκαν 11 μεμονωμένες άδειες εξαγωγής οπλικών συστημάτων στην Τουρκία συνολικής αξίας 3,94 εκατομμυρίων ευρώ. Το ποσό αυτό εμφανίζεται μειωμένο σε σχέση με τα τρία προηγούμενα έτη: 11,1 εκατ. ευρώ το 2021, 22,9 εκατ. ευρώ το 2020, 26,1 εκατ. ευρώ το 2019. Οι φετινές εξαγωγές αφορούν ειδικότερα «δύο φρεγάτες και μια φορτηγίδα προς ανακύκλωση και λοιπά όπλα».

«Πράσινο σε όλες οι αιτήσεις αδειοδότησης εξαγωγών όπλων προς την Τουρκία το 2022

Σε ερώτηση σχετικά με το καθεστώς χορήγησης αδειών, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για εξαγωγές όπλων μικρότερης οικονομικής αξίας σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία: Όλες οι αιτήσεις αδειοδότησης εξαγωγών όπλων προς την Τουρκία που υποβλήθηκαν για το 2022, εγκρίθηκαν. Δεν υπήρξε δηλαδή με απλά λόγια καμία απόρριψη σε αίτημα για γερμανικά όπλα. Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τις απαντήσεις της γερμανικής κυβέρνησης, δεν δόθηκε καμία άδεια για οπλικά συστήματα που υπάγονται στη λίστα «αγαθών» για κάθε είδους χρήση σε υποβρύχια αλλά ούτε και στη λίστα αντικειμένων που προορίζονται για χρήση ή εγκατάσταση σε στρατιωτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη drone (πχ. τορπίλες, βόμβες κλπ).

Σειρά ερωτήσεων αφορά και την Κύπρο και συγκεκριμένα πληροφορίες α).για σχέδια αγοράς από τη Λευκωσία του ισραηλινού συστήματος Iron Dome ως αντάλλαγμα για την αποστολή σοβιετικού τύπου συστημάτων Tor-M1 και Buk-M1 στην Ουκρανία και β) ενδεχόμενη αγορά από την Κύπρο 175 κατευθυνόμενων αντιαρματικών πυραύλων Spike και εξαρτημάτων τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η γερμανική κυβέρνηση απαντά ότι «δεν έχει πληροφόρηση» για σχετικά δημοσιεύματα που κυκλοφορούν. Μεταξύ άλλων, σε ερώτηση σχετικά με την στάση της γερμανικής κυβέρνησης απέναντι σε ψήφισμα του κυπριακού κοινοβουλίου, το οποίο καλεί ουσιαστικά το Βερολίνο να υποστηρίξει άμεσα την απόσυρση γερμανικών αρμάτων μάχης Leopard 2A4 που βρίσκονται στα κατεχόμενα κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου αλλά και να αναλάβει πρωτοβουλία έναντι της Τουρκίας, η γερμανική κυβέρνηση δεν δίνει καμία απάντηση επικαλούμενη «το απόρρητο των συνομιλιών».


«Κοροϊδία» η στάση της Γερμανίας για τα Leopard στα κατεχόμενα

«Λαμβάνοντας υπόψη τις στρατιωτικές προκλήσεις της Τουρκίας κατά των μελών της ΕΕ, Ελλάδας και Κύπρου, καθώς και τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από την Άγκυρα στη Συρία και το Ιράκ καθώς και τη συμμετοχή της Τουρκίας στον πόλεμο κατά της Αρμενίας, η γερμανική κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει όλες τις προμήθειες όπλων στον αυταρχικό Ερντογάν» αναφέρει η βουλευτής Σεβίμ Νταγκντελέν από το Κόμμα της Αριστεράς μιλώντας στο ελληνικό πρόγραμμα της DW αναφορικά με την επερώτησή της και την απάντηση που έλαβε από την πλευρά της καγκελαρίας.

Η ίδια μάλιστα συμπληρώνει ότι «αποτελεί σκέτη κοροϊδία το γεγονός ότι η γερμανική συγκυβέρνηση «δεν πιέζει τελικά δημόσια για την απόσυρση των αρμάτων μάχης Leopard 2A4 από το τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας που κατέχει παράνομα η Τουρκία».


«Προσανατολισμένη στη σύγκρουση η τουρκική εξωτερική πολιτική»

Ενδιαφέρον όμως έχει και το εισαγωγικό σημείωμα της επερώτησης που κατέθεσε η Σεβίμ Νταγκντελέν. «Σύμφωνα με την Επιστημονική Υπηρεσία της γερμανικής βουλής, ο Τούρκος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θεωρεί τον εαυτό του Τούρκο Εθνικιστή και πρωταγωνιστή σε μια Αναγέννηση του ισλαμικού κόσμου συνολικά, έχοντας ως υπόβαθρο την ιστορία και το αυτοκρατορικό μεγαλείο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Αυτό συνεπάγεται μια τουρκική εξωτερική πολιτική, με ολοένα πιο παρεμβατικό και συνεπώς προσανατολισμένο στη σύγκρουση χαρακτήρα - για παράδειγμα στο βόρειο Ιράκ, στη Συρία, τη Λιβύη, το Αζερμπαϊτζάν. Την ίδια ώρα κατά τις προετοιμασίες για μια πέμπτη στρατιωτική επέμβαση στη βόρεια Συρία, ο Τούρκος πρόεδρος από τον Φεβρουάριο του 2022 θέτει εκ νέου υπό αμφισβήτηση την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου κοντά στις τουρκικές ακτές» αναφέρει μεταξύ άλλων η επερώτηση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι γερμανικές εξαγωγές όπλων σε Ελλάδα και Τουρκία

Οι βουλευτές της Αριστεράς υπενθυμίζουν και την στάση της γερμανικής κυβέρνησης υπέρ της Ελλάδας βάσει δηλώσεων από τον Ιούνιο του 2022 καθώς την καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων από την ΕΕ. Παρουσιάζουν εκτενώς στοιχεία των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων σχετικά με τις παράνομες τουρκικές υπερπτήσεις που έχουν καταγραφεί μέσα στη χρονιά και υπενθυμίζουν αναλυτικά το ιστορικό του Κυπριακού.

Ενδιαφέρον έχει και η σημείωση: «Εδώ και χρόνια, η σύγκρουση μεταξύ των δύο κρατών Ελλάδας και Τουρκίας (σσ: νατοϊκών εταίρων) κλιμακώνεται. Ελλάδα και Τουρκία εμπλέκονται σε ένα επικίνδυνο ράλι εξοπλισμών, μεταξύ άλλων και με γερμανικά όπλα. Από το 2000 οι ομοσπονδιακές αρχές της Γερμανίας έχουν εγκρίνει εξαγωγές όπλων τόσο προς την Ελλάδα ( 2,5 δισ. ευρώ) όσο και προς την Τουρκία (2,6 δισ. ευρώ)».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ