Νέα Υόρκη: «Συγχώρεσαν» δισεκατομμυριούχο αρχαιοκάπηλο με τη συμφωνία να... επιστρέψει τα κλεμμένα έργα, μεταξύ αυτών και ελληνικά - iefimerida.gr

Νέα Υόρκη: «Συγχώρεσαν» δισεκατομμυριούχο αρχαιοκάπηλο με τη συμφωνία να... επιστρέψει τα κλεμμένα έργα, μεταξύ αυτών και ελληνικά

Ένα δείγμα από τη «συλλογή» του Μάικλ Στάινχαρντ, η αξία της οποίας αποτιμάται στα 70 εκατομμύρια δολάρια
Ένα δείγμα από τη «συλλογή» του Μάικλ Στάινχαρντ, η αξία της οποίας αποτιμάται στα 70.000.000 δολάρια / AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Διάσημος συλλέκτης έργων τέχνης, ο δισεκατομμυριούχος Μάικλ Στάινχαρντ, συμφώνησε να επιστρέψει 180 έργα και αρχαιότητες -μεταξύ των οποίων και ελληνικές- που εκλάπησαν από πολλές χώρες τις τελευταίες δεκαετίες, όπως ανακοίνωσαν οι δικαστικές αρχές της Νέας Υόρκης.

Η ανακοίνωση του εισαγγελέα της Νέας Υόρκης σημαίνει ότι ο 80χρονος μεγιστάνας προς το παρόν δεν θα διωχθεί ποινικά και δεν θα δικαστεί. Θα του απαγορευθεί όμως, ισοβίως, να αποκτά αρχαιότητες ακόμη και από τη νόμιμη αγορά έργων τέχνης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο εισαγγελέας στην ανακοίνωσή του κατήγγειλε την «αχόρταγη όρεξη, εδώ και δεκαετίες, του Μάικλ Στάινχαρντ για αντικείμενα που είχαν κλαπεί, χωρίς να τον ενδιαφέρει η νομιμότητα των πράξεών του, ούτε η γνησιότητα των αντικειμένων που αγόραζε και πουλούσε, ούτε η σοβαρότητα της πολιτιστικής βλάβης που επέφερε σε όλον τον κόσμο».

Ο εισαγγελέας κατηγόρησε τον Νεοϋορκέζο συλλέκτη, η περιουσία του οποίου εκτιμάται στο 1,2 δισ. δολάρια, ότι δεν σεβάστηκε «κανένα γεωγραφικό ή ηθικό φραγμό» και «βασίστηκε σε διακινητές αρχαιοτήτων, αφεντικά του οργανωμένου εγκλήματος, του ξεπλύματος (βρόμικου χρήματος) και σε τυμβωρύχους, για να αυξήσει τις συλλογές του».

Τα τελευταία χρόνια είχαν γίνει έρευνες στο γραφείο και στο διαμέρισμα του Στάινχαρντ στην 5η Λεωφόρο του Μανχάταν, από τις υπηρεσίες του εισαγγελέα Βανς, ο οποίος είχε θέσει ως προτεραιότητά του την επιστροφή των κλεμμένων έργων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Στάινχαρντ, που έκανε περιουσία χάρη σε ένα κερδοσκοπικό κεφάλαιο, είναι γνωστός λάτρης των ελληνικών αρχαιοτήτων και είχε δώσει το όνομά του σε μια αίθουσα του Μουσείου Μετροπόλιταν.

Σύμφωνα με τον Βανς, τα 180 έργα τέχνης θα αποδοθούν το συντομότερο δυνατόν στους νόμιμους κατόχους τους σε 11 χώρες.

Μεταξύ αυτών, είναι ένα αρχαιοελληνικό ρυτό με κεφαλή ελαφιού που χρονολογείται από το 400 π.Χ., αξίας 3,5 εκατομμυρίων δολαρίων, και μια λάρνακα που ανάγεται στα 1400-1200 π.Χ., αξίας ενός εκατομμυρίου δολαρίων.

Η αξία όλων των έργων εκτιμάται στα 70 εκατομμύρια δολάρια.

Ο εισαγγελέας φαίνεται ότι απέκλεισε την πιθανότητα μιας δίκης του Στάινχαρντ, κρίνοντας ότι είναι προτιμότερο να επιστραφούν τα αντικείμενα γρήγορα, «αντί να τα φυλάξουμε για χρόνια, ως αποδείξεις».

«Η συμφωνία ορίζει ότι στον Στάινχαρντ θα απαγορευθεί ισοβίως η αγορά αρχαιοτήτων», κατέληξε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ