Σε εξέλιξη είναι η διήμερη απεργία των Γάλλων ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, προκαλώντας τη ματαίωση εκατοντάδων πτήσεων καθώς ξεκινά η θερινή ταξιδιωτική περίοδος στην Ευρώπη.
Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας στη Γαλλία διαμαρτύρονται για υπερκόπωση και εξουθένωση λόγω της έλλειψης προσωπικού και του γηράσκοντος εξοπλισμού και η απεργία τους «αναπόφευκτα θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στο δίκτυο, αυτό είναι σίγουρο», όπως δήλωσε στο Politico ο Φρεντρίκ Ντελό, αντιπρόεδρος Ευρώπης της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ενώσεων Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας (IFATCA), στην οποία δεν συμμετέχουν τα γαλλικά συνδικάτα.
Η γαλλική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας DGAC κάλεσε τις αεροπορικές εταιρείες να μειώσουν λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων τον αριθμό των πτήσεων προς και από τη χώρα, συμπεριλαμβανομένων των πτήσεων στο αεροδρόμιο Roissy Charles de Gaulle του Παρισιού, ένα από τα πιο πολυσύχναστα της Ευρώπης.
Η Ryanair ακύρωσε πτήσεις που επηρέασαν 30.000 επιβάτες λόγω της απεργίας στη Γαλλία
Η Air France, η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Γαλλίας, δήλωσε ότι είχε προσαρμόσει το πρόγραμμα πτήσεων της, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες, αλλά τόνισε ότι διατηρεί τις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων.
Η Ryanair ανακοίνωσε ότι αναγκάστηκε να ακυρώσει 170 πτήσεις που επηρέασαν πάνω από 30.000 επιβάτες την Πέμπτη και την Παρασκευή.
«Εκτός από την ακύρωση πτήσεων προς/από τη Γαλλία, αυτή η απεργία θα επηρεάσει και όλες τις γαλλικές υπερπτήσεις», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ιρλανδική αεροπορική εταιρεία.
«Για άλλη μια φορά, οι ευρωπαϊκές οικογένειες κρατούνται όμηροι από τους Γάλλους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας που απεργούν» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Ryanair, Μάικλ Ο’Λίρι. «Δεν έχει νόημα και είναι εξαιρετικά άδικο για τους επιβάτες και τις οικογένειες από χώρες της ΕΕ που πηγαίνουν διακοπές».
Γιατί διαμαρτύρονται οι Γάλλοι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας
Το δεύτερο μεγαλύτερο συνδικάτο ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας της Γαλλίας, το UNSA-ICNA, είπε ότι τα μέλη του απεργούν λόγω της επίμονης υποστελέχωσης, του απαρχαιωμένου εξοπλισμού και μιας τοξικής κουλτούρας διαχείρισης. Ένα άλλο συνδικάτο, το USAC-CGT κατηγόρησε την υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της χώρας ότι αδυνατεί να κατανοήσει την απογοήτευση των μελών του.
«Η DGAC δεν καταφέρνει να εκσυγχρονίσει τα εργαλεία που είναι απαραίτητα για τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, παρόλο που συνεχίζει να υπόσχεται ότι διατίθενται όλοι οι απαραίτητοι πόροι», ανέφερε το συνδικάτο σε ανακοίνωσή του.
«Τα συστήματα βρίσκονται στα τελευταία τους στάδια και η υπηρεσία (ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας) ζητά συνεχώς περισσότερα από το προσωπικό της για να αντισταθμίσει τις δυσκολίες της», πρόσθεσε.
Ο υπουργός Μεταφορών Φιλίπ Ταμπαρό χαρακτήρισε τα αιτήματα των συνδικάτων απαράδεκτα.
Σημαντικά προβλήματα στα γαλλικά αεροδρόμια
Η DGAC ζήτησε από τις αεροπορικές εταιρείες να μειώσουν μία στις τέσσερις πτήσεις από και προς τα αεροδρόμια του Παρισιού και σχεδόν τις μισές πτήσεις από την πρωτεύουσα την Παρασκευή. Αλλού, ζητήθηκε από τις αεροπορικές εταιρείες να μειώσουν τις πτήσεις κατά 30%-50%, με το νότιο τμήμα να έχει πληγεί ιδιαίτερα σκληρά.
«Παρά τα προληπτικά αυτά μέτρα, αναμένονται διαταραχές και σημαντικές καθυστερήσεις σε όλα τα γαλλικά αεροδρόμια», ανέφερε η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας, προτρέποντας τους επιβάτες να αλλάξουν τις πτήσεις τους, εφόσον μπορούν να το κάνουν.
Η Luxair Luxembourg Airlines προειδοποίησε ότι «είναι πιθανές πρόσθετες καθυστερήσεις και αλλαγές στο πρόγραμμα σε άλλους προορισμούς, καθώς η αναδρομολόγηση της εναέριας κυκλοφορίας και οι περιορισμοί χωρητικότητας ενδέχεται να προκαλέσουν αλυσιδωτές επιπτώσεις σε όλο το δίκτυο».
Δύσκολο καλοκαίρι για τις πτήσεις στην Ευρώπη
Η απεργία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας στη Γαλλία συνιστά άλλον έναν παράγοντα κινδύνου σε ένα ήδη δυσοίωνο για τις θερινές πτήσεις σκηνικό.
«Κάθε καλοκαίρι από την εποχή της πανδημίας είναι το χειρότερο μέχρι στιγμής» λέει ο Πολ Ρόιτερ, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πιλότων (European Cockpit Association).
«Ο εναέριος χώρος είναι πεπερασμένος, όπως και οι διάδρομοι προσαπογείωσης, τα αεροδρόμια έχουν περιορισμούς δυναμικότητας... οποιαδήποτε διαταραχή, λόγω της ελάχιστης εφεδρείας που υπάρχει διαταράσσει ολόκληρο το σύστημα. Και αυτό πιθανότατα θα δούμε και αυτό το καλοκαίρι» πρόσθεσε ο Ρόιτερ, που εργάζεται ως κυβερνήτης Boeing 737 στην Luxair του Λουξεμβούργου.
Αλλά και οι πολιτικοί γνωρίζουν ότι το ευρωπαϊκό σύστημα εναέριας κυκλοφορίας έχει γίνει εύθραυστο.
«Ήδη από πέρυσι, οι καθυστερήσεις στο ευρωπαϊκό δίκτυο αερομεταφορών ήταν οι χειρότερες των τελευταίων 25 ετών, και η κατάσταση φέτος πιθανότατα θα επιδεινωθεί περαιτέρω», έγραψε ο επίτροπος Μεταφορών Απόστολος Τζιτζικώστας σε επιστολή του προς τους υπουργούς Μεταφορών τον Απρίλιο, την οποία είδε το Politico.
«Πέρυσι, η Ευρώπη κατέγραψε 35.000 πτήσεις σε μια πολυσύχναστη καλοκαιρινή ημέρα. Φέτος αναμένεται να φτάσουμε τις 38.000», πρόσθεσε.
«Η υψηλή ζήτηση ασκεί σημαντικές πιέσεις στους παρόχους υπηρεσιών εναέριας κυκλοφορίας (ANSPs), ορισμένοι από τους οποίους συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν ελλείψεις προσωπικού και δυναμικότητας» παραδέχθηκε ο επίτροπος, καλώντας τις κυβερνήσεις να ξεκινήσουν «προσλήψεις και εκπαίδευση επιπλέον ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, όπου χρειάζεται».