Τουρκία: Νέες απειλές Ακάρ, μέσα από το γραφείο του Κεμάλ: «Προσέξτε μην επαναληφθεί το 1922» - iefimerida.gr

Τουρκία: Νέες απειλές Ακάρ, μέσα από το γραφείο του Κεμάλ: «Προσέξτε μην επαναληφθεί το 1922»

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ
Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ / Φωτογραφία: AP Photo/Khalil Hamra
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Νέες απειλές κατά της Ελλάδας εξαπέλυσε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ με συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Huriyet.

Συνεχίζοντας το μπαράζ προκλητικών δηλώσεων κατά της χώρας μας, ο Ακάρ μίλησε στον δημοσιογράφο της τουρκικής εφημερίδας από το γραφείο στο Άκσεχιρ όπου ο Κεμάλ Ατατούρκ είχε διατάξει στις 25 Αυγούστου του 1922 την επίθεση στις ελληνικές δυνάμεις.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Δεν τα λέει όλα αυτό το αρχηγείο; είπε. «Αυτές τις μέρες που εορτάζουμε την εκατοστή επέτειο της μεγάλης νίκης, λέμε ξεκάθαρα στην Ελλάδα ότι “είδατε πόσο οδυνηρό ήταν το τίμημα της περιπέτειας που ξεκίνησε πριν από έναν αιώνα. Σας συνιστούμε να διδαχθείτε από την ιστορία και να αποφύγετε νέες περιπέτειες που θα οδηγήσουν σε απογοήτευση», είπε.

Τι υποστηρίζει ο Ακάρ για την αναχαίτιση των τουρκικών F-16 από ελληνικά

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας επανέλαβε το αφήγημα της Άγκυρας περί παρενοχλήσεων τουρκικών F-16 από ελληνικά μαχητικά στη διάρκεια ασκήσεων του ΝΑΤΟ, κάτι που έχει διαψεύσει κατ’ επανάληψη η ελληνική πλευρά.

«Στις 2 Ιουλίου ήρθε αίτημα από τους Αμερικανούς, που ήθελαν μαχητικά μας να προστατέψουν τα δικά τους στο πλαίσιο άσκησης του ΝΑΤΟ. Ζήτησαν 4 F-16, 1 HIK και ένα αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού. Είπαμε “ΟΚ” και άρχισαν οι πτήσεις. Κι οι πτήσεις αυτές αναφέρθηκε σε όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ. Σκεφτείτε το, το αναφέραμε στις 2 Ιουλίου κι η δραστηριότητα έγινε στις 22 Αυγούστου. Τότε ήταν που άλλαξε η Ελλάδα την καθορισμένη διαδρομή πτήσης προς νησιά με “μη στρατιωτικό καθεστώς”. Τι σήμαινε αυτή η αλλαγή; Ότι [η Ελλάδα” θέλει να περάσει η διαδρομή πάνω απ’ αυτά τα νησιά, να φέρει το ΝΑΤΟ εδώ, να καταστρατηγήσει τη Λωζάνη. Γι’ αυτό άλλαξαν τη διαδρομή το τελευταίο λεπτό. Μετά έρχονται και κλειδώνουν με το ραντάρ τα αεροσκάφη μας για τρία ή πέντε λεπτά. Κι όταν ρωτήσαμε “γιατί το κάνατε αυτό;”, απάντησαν: «δεν μας ενημέρωσαν γι’ αυτή την πτήση. Την αξιολογήσαμε ως «άγνωστο αεροσκάφος”. Τι εννοείτε, άγνωστο αεροσκάφος, άσκηση του ΝΑΤΟ δεν ήταν; Σωστά. Άγνωστο αεροσκάφος;

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στις 24 Αυγούστου είχαμε αεροσκάφη επικεφαλής της εκπαίδευσης Nexus Ace του ΝΑΤΟ. Ήρθαν εκεί και παρενόχλησαν κλειδώνοντάς στο ραντάρ για πέντε λεπτά. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην ήταν γνωστό ότι τα αεροπλάνα μας ήταν σε αποστολή του ΝΑΤΟ. Δεν μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο στο ΝΑΤΟ. Οι αποστολής πτήσεων δημοσιεύονται μήνες νωρίτερα, τηρούνται αρχεία, γράφονται άρθρα. Μολαταύτα, στις 22 και 24 Αυγούστου παρενόχλησαν τα αεροσκάφη μας, που εκτελούσαν νατοΪκό καθήκον, κλειδώνοντάς τα στο ραντάρ», είπε ο Ακάρ.

Ο Ακάρ για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών

«Εμείς δεν παρενοχλούμε κανέναν», υποστήριξε ο Ακάρ, «αλλά δεν αφήνουμε και καμία παρενόχληση αναπάντητη (…) Είμαστε πολύ σοβαροί, δεν είναι αστείο.

Λέμε ότι έχετε 2.000 νησιά, αλλά βρίσκεστε κάτω από τη μύτη μας. Εξοπλίζετε τα νησιά, διεκδικείτε εναέριο χώρο 10 μιλίων παρά τα έξι μίλια των χωρικών υδάτων. Βρίσκεστε κάτω από τη μύτη μας και αποκαλείτε εμάς επεκτατικούς. Έλεος!».

Ακάρ: «Αν κάνουν λάθος θα απαντήσουμε, όλοι το έχουν κατανοήσει»

Με την κουβέντα να στρέφεται στο τουρκικό γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίτ Χαν ο Ακάρ εκτόξευσε νέες απειλές σε Ελλάδα και Κύπρο: «Είμαστε πραγματικά ειλικρινείς για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, ώστε να είναι χώρος κοινής εργασίας μεταξύ των δύο χωρών και πάντα το ζητούσαμε και το ζητάμε. Δυστυχώς δεν βλέπουμε αποτελέσματα. Στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Κύπρο, δεν επιτρέπουμε να παραβιαστούν τα δικαιώματά μας και των αδελφών μας [εννοεί τους Τουρκοκύπριους] και δεν επιτρέπουμε τετελεσμένο γεγονός εκεί. Οι υπολογισμοί έχουν γίνει και το ερευνητικό μας σκάφος κάνει αυτή τη στιγμή εργασίες με τη φρεγάτα μας, TCG Gediz να το συνοδεύει στην περιοχή του πηγαδιού Yörükler-1.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ελπίζουμε να μην κάνουν κάποιο λάθος. Όλοι γνωρίζουν ότι αν κάνουν λάθος, θα απαντήσουμε κι όλοι θα πρέπει να το καταλάβουν αυτό».

Μύδροι Ακάρ για τα ελληνικά εξοπλιστικά προγράμματα

Ο Ακάρ δεν παρέλειψε να εξαπολύσει βέλη στην Ελλάδα και για το εξοπλιστικό της πρόγραμμα. «Λέμε ότι έχει ξεκινήσει ένας μάταιος κόπος εξοπλισσμού στην Ελλάδα. Δαπανούν τα χρήματα του ελληνικού λαού σε όπλα και εξοπλισμό που έχουν ολοκληρώσει τη ζωή τους, μεταχειρισμάν αεροσκάφη, μεταχειρισμένα άρματα μάχης, μεταχειρισμένα κανόνια, ό,τι έχουν, η Γαλλία τα πουλάει στην Ελλάδα και κερδίζει χρήματα.

Δεν θα πάτε πουθενά με αυτά, όμως. Αν προσπαθείτε να υπερασπιστείτε την Ελλάδα μ’ αυτά, είνια πολλά για άμυνα. Δεν χρειάζεστε τόσα όπλα για να αμυνθείτε. Αλλά αν αυτά είναι κατά της Τουρκίας, είναι πολύ λίγα!», δήλωσε.

Ακάρ: Δεν θα αποδεχθούμε όρους για τη χρήση των F-16

Αναφερόμενος στην επιθυμία της Τουρκίας να αγοράσει F-16 από τις ΗΠΑ ο Ακάρ επανέλαβε όσα είπε προ ημερών και ο Τούρκος ΥΠ ΕΞ, Μεβλιούτ Τσαβούσογλου. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η στρατιωτική μας αντιπροσωπεία πήγε στις ΗΠΑ τον Αύγουστο. Δεν έχουμε προβλήματα με τη στρατιωτική αντιπροσωπεία του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ. Μελετάται τι θα μπορούσε να είναι τεχνικά δυνατό από τα ραντάρ, τα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και τις προσομοιώσεις στο νέο αεροσκάφος που θα αγοράσουμε. Η προσδοκία μας; Να ολοκληρωθεί η διαδικασία προμήθειας αεροσκαφών, συμπεριλαμβανομένου του Κογκρέσου και του Λευκού Οίκου. Μιλήσαμε με τον Υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ χθες. Προφανώς, δεν αποδεχόμαστε κανέναν όρο».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ