Αλαλούμ στην Ευρώπη με την πληρωμή φυσικού αερίου σε ρούβλια -Τι θα κάνει η Ελλάδα - iefimerida.gr

Αλαλούμ στην Ευρώπη με την πληρωμή φυσικού αερίου σε ρούβλια -Τι θα κάνει η Ελλάδα

φυσικό αέριο Ολλανδία
Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε πως και μόνο το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού σε ρούβλια στην Gazprombank ενδέχεται να αποτελεί παραβίαση των κυρώσεων που έχει επιβάλει η Ενωση στη Ρωσία.

Όμως, όπως συνέχισε, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει ένδειξη πως κάποια εταιρεία φυσικού αερίου της ΕΕ έχει κάνει κάτι τέτοιο. Ο αξιωματούχος δήλωσε πως «εκ πρώτης όψεως» το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών σε ρούβλια από εισαγωγείς φυσικού αερίου φαίνεται ότι παραβιάζει τις κυρώσεις.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει κάποια επίσημη ένδειξη ότι εταιρείες της ΕΕ έχουν δημιουργήσει στην Gazprombank λογαριασμούς σε ρούβλια για την πληρωμή του φυσικού αερίου.

Επίσης, διευκρίνισε πως η Πολωνία και η Βουλγαρία χρησιμοποίησαν τις υφιστάμενες μεθόδους πληρωμής για το ρωσικό αέριο, πριν η Μόσχα αναστείλει χθες, Τετάρτη, τις προμήθειες των χωρών αυτών με αέριο, και πως δεν χρησιμοποίησαν τον μηχανισμό που προτείνει η Μόσχα για να πληρώσουν σε ρούβλια.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, αμφότερες οι χώρες επέμειναν στην αρχική μορφή πληρωμής», δήλωσε ο αξιωματούχος σε δημοσιογράφους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν αρχίσει να πληρώνουν σε ρούβλια»

Ωστόσο, δύο πηγές είπαν σήμερα στο Reuters ότι κάποιες ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν αρχίσει να πληρώνουν σε ρούβλια τη Ρωσία για το φυσικό αέριο, αν και μεγάλοι πελάτες της δεν το έχουν κάνει ακόμη.

«Μερικές εμπορικές εταιρείες, ίσως περισσότερες από πέντε, έχουν αρχίσει τις πληρωμές», είπε μία πηγή, ζητώντας να μην κατονομαστεί, επειδή δεν είχε εξουσιοδοτηθεί να μιλήσει στα μέσα ενημέρωσης.

Γερμανία, Αυστρία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Ιταλία ανοίγουν λογαριασμούς για να πληρώσουν φυσικό αέριο σε ρούβλια

Νωρίτερα, δημοσίευμα των Financial Times ανέφερε ότι «ορισμένες από τις μεγαλύτερες ενεργειακές εταιρείες της Ευρώπης ετοιμάζονται να χρησιμοποιήσουν ένα νέο σύστημα πληρωμών για το ρωσικό φυσικό αέριο, που απαιτεί το Κρεμλίνο, το οποίο, σύμφωνα με τους επικριτές, θα υπονομεύσει τις κυρώσεις της ΕΕ, θα απειλήσει την ενότητα του μπλοκ και θα προσφέρει δισεκατομμύρια σε μετρητά στη ρωσική οικονομία».

Αναφερόμενοι στο ποιες εταιρείες ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε μια τέτοια κίνηση, οι «Financial Times» σημειώνουν, επικαλούμενοι άτομα που έχουν γνώση των προετοιμασιών: «Οι διανομείς φυσικού αερίου στη Γερμανία, την Αυστρία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία σχεδιάζουν να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλια στην Gazprombank στην Ελβετία, προκειμένου να ικανοποιήσουν τη ρωσική απαίτηση για πληρωμές στο δικό τους νόμισμα. Στους ομίλους αυτούς περιλαμβάνονται δύο από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς ρωσικού φυσικού αερίου: η Uniper με έδρα το Ντίσελντορφ και η OMV με έδρα τη Βιέννη».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές: «Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των Ευρωπαίων αγοραστών και της Gazprom, του ρωσικού κρατικά ελεγχόμενου προμηθευτή φυσικού αερίου, έχουν ενταθεί, καθώς πλησιάζουν οι προθεσμίες πληρωμής».

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το Bloomberg, η ιταλική Eni -ένας ακόμη από τους μεγάλους πελάτες της Gazprom- ετοιμάζεται να ανοίξει λογαριασμό σε ρούβλια στην Gazprombank.

Τι θα κάνει η Ελλάδα

«Η χώρα μας είναι και θα παραμείνει ενεργειακά ασφαλής. Υπάρχει ενεργειακή επάρκεια και δεν πρόκειται να προκύψει διαταραχή σε ό,τι αφορά την προμήθεια της χώρας. Οι επόμενες πληρωμές προς την Gazprom πρόκειται να γίνουν το τρίτο δεκαήμερο του Μαΐου και μέχρι τότε θα έχει αποσαφηνιστεί πλήρως η στάση τόσο των κρατών όσο και των εταιρειών εντός ΕΕ σε ό,τι αφορά το τεχνικό ζήτημα πληρωμής, μετατροπής δηλαδή του ευρώ, με το οποίο πληρώναμε και θα εξακολουθούμε να πληρώνουμε, σε ρούβλια, όπως έχει ζητήσει η ρωσική εταιρεία. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, επαναλαμβάνω ότι η χώρα μας δεν αναμένεται να αντιμετωπίσει πρόβλημα σε ό,τι αφορά τον ενεργειακό εφοδιασμό της», τόνισε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Επίσης, ο υπουργός Ενεργείας Κώστας Σκρέκας μιλώντας στον ΣΚΑΪ τόνισε ότι η Ελλάδα θα πληρώσει την Gazprom με έναν τρόπο που δεν θα παραβιάζονται οι κυρώσεις και θα διασφαλίζει την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι αποφάσεις αναμένονται στο Συμβούλιο Υπουργών Ενεργείας τη Δευτέρα, όπου η Ευρώπη θα αποφασίσει πώς θα πληρώνει στο εξής την Gazprom για το ρωσικό φυσικό αέριο.

Καθηγητής Μαραβέγιας: Θέμα πολιτικού εγωισμού και πρεστίζ η πληρωμή σε ρούβλια

«Από ό,τι φαίνεται, δεν πρόκειται για μια ξεκάθαρη τοποθέτηση ότι η Ρωσία πρέπει να πληρώνεται σε ρούβλια, όλο το σύστημα παίζεται σε επίπεδο περισσότερο πρεστίζ και λιγότερο σε ουσία, διότι η Ρωσία λέει ότι πρέπει τα ευρώ ή τα δολάρια που ανταποκρίνονται στο κόστος της ενέργειας που μεταφέρεται να γίνονται από τις ίδιες τις χώρες και όχι να τα μετατρέπει η τράπεζα» δήλωσε ο καθηγητής της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών Ναπολέων Μαραβέγιας, μιλώντας στον Realfm 97,8 και στον Νίκο Χατζηνικολάου.

«Είναι θέμα πολιτικού εγωισμού, πρεστίζ. Νομίζω ότι θα βρεθεί λύση, επειδή ούτε τη Ρωσία συμφέρει να μην πληρώνεται», πρόσθεσε ο κ. Μαραβέγιας.

«Θα βρεθεί μια φόρμουλα, ένας εύσχημος τρόπος ώστε να λυθεί το πρόβλημα. Δεν νομίζω ότι θα φτάσουμε στα άκρα, ούτε η Ρωσία να στερηθεί τα χρήματα, ούτε οι Ευρωπαίοι να έχουν τεράστια προβλήματα λόγω της αναστάτωσης των αγορών. Βλέπετε ότι το φυσικό αέριο έχει φτάσει στα ύψη και το πετρέλαιο ακολουθεί επίσης. Δεν συμφέρει κανέναν», υπογράμμισε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ