Ανάλυση CNN: Η επιμονή του Τραμπ έφερε την εκεχειρία στη Γάζα -Τώρα ελπίζει να τερματίσει τον πόλεμο, αλλά έχει εμπόδια - iefimerida.gr

Ανάλυση CNN: Η επιμονή του Τραμπ έφερε την εκεχειρία στη Γάζα -Τώρα ελπίζει να τερματίσει τον πόλεμο, αλλά έχει εμπόδια

O Ντόναλντ Τραμπ στη Κνεσέτ
O Ντόναλντ Τραμπ / Φωτογραφία: AP

Φεύγοντας από την Αίγυπτο, ο Ντόναλντ Τραμπ άφησε μια εικόνα διαφορετική στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Οι όμηροι που κρατούνταν στη Γάζα τα τελευταία δύο χρόνια είναι πλέον ελεύθεροι και οι βομβαρδισμοί που ισοπέδωσαν την περιοχή έχουν σταματήσει.

Ωστόσο, για πολλούς το ερώτημα παραμένει, όπως τονίζει το CNN σε ανάλυσή του: έχει πραγματικά τελειώσει ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς;

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Τραμπ είναι κατηγορηματικός: Ο πόλεμος τελείωσε

Στην ομιλία του στην Κνεσέτ, ο Τραμπ εξήρε τον Μπενιαμίν Νετανιάχου για το «θάρρος» του να αναγνωρίσει ότι «ήρθε η ώρα να τελειώσει η στρατιωτική επιχείρηση» που ξεκίνησε μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Ο Νετανιάχου, ωστόσο, δεν έχει κάνει καμία τέτοια δήλωση. Μάλιστα, την παραμονή της άφιξης του Τραμπ ξεκαθάρισε ότι «η εκστρατεία δεν έχει τελειώσει» λόγω των συνεχιζόμενων απειλών κατά της ασφάλειας του Ισραήλ.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δέχεται πιέσεις από την ακροδεξιά πτέρυγα της κυβέρνησής του να συνεχίσει τις επιχειρήσεις κατά της Χαμάς στη Γάζα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακόμη και στην Αίγυπτο, όπου υπογράφηκε επισήμως η ειρηνευτική συμφωνία, ο Νετανιάχου επέλεξε να μη συνοδεύσει τον Τραμπ, παρά τις παρασκηνιακές πιέσεις της Ουάσιγκτον, αν και υπάρχει η πληροφορία πως αυτό ήταν κάτι που ζήτησε η αμερικανική πλευρά και ο ίδιος αποδέχθηκε.

«Δεσμεύομαι στην ειρήνη» δήλωσε ο Νετανιάχου, χωρίς όμως να δώσει συγκεκριμένες ενδείξεις για το πώς θα προχωρήσει η διαδικασία.

Για τον Τραμπ, η συζήτηση για το αν ο πόλεμος τελείωσε δεν τίθεται καν.

«Ο πόλεμος τελείωσε, το καταλαβαίνετε αυτό;» είπε στους δημοσιογράφους μέσα στο Air Force One. Και το επανέλαβε πολλές φορές καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Προειδοποίησε, μάλιστα, ότι η συνέχιση του πολέμου θα πλήξει την «κληρονομιά» του Νετανιάχου.

«Το Ισραήλ, με τη βοήθειά μας, έχει κερδίσει όσα μπορούσε να κερδίσει με τα όπλα», είπε.

«Τώρα είναι η στιγμή να μεταφραστούν αυτές οι νίκες σε ειρήνη και ευημερία για ολόκληρη τη Μέση Ανατολή», σημείωσε.

Το Ιράν και τα τρία ερωτήματα της Χαμάς

Ένα σημείο της ομιλίας του Τραμπ που προβλημάτισε τους Ισραηλινούς ήταν η «προοπτική ένταξης του Ιράν σε αυτή τη νέα περιφερειακή τάξη».

Ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο δήλωσε, μάλιστα, για το σχέδιο πως «δεν πρόκειται απλώς για την ανοικοδόμηση της Γάζας, αλλά για τη μεταμόρφωση ολόκληρης της περιοχής».

Οι αραβικές χώρες του Κόλπου, στις οποίες ο Τραμπ στηρίζει την οικονομική ανοικοδόμηση της Γάζας, δεν δεσμεύονται αν δεν εξασφαλίσουν ότι το Ισραήλ δεν θα ξαναρχίσει τους βομβαρδισμούς.

Επιπλέον, η Σαουδική Αραβία ζητά σαφές χρονοδιάγραμμα για την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους, κάτι στο οποίο ο Νετανιάχου δεν έχει συναινέσει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Χωρίς απάντηση παραμένει και το ερώτημα τι στάση θα κρατήσει η Χαμάς, καθώς εκκρεμούν κι άλλα πράγματα να συμφωνηθούν στο σχέδιο 20 σημείων του Τραμπ.

Υπάρχει έντονη ανησυχία για το αν η Χαμάς προσπαθήσει να στραφεί κατά των αμάχων - κάτι που έχει κάνει ξανά στο παρελθόν, καθώς ήδη υπάρχουν πληροφορίες στην περιοχή για επεισόδια και συλλήψεις Παλαιστινίων στους δρόμους. Για να γίνει η ανοικοδόμηση της Γάζας θα πρέπει να πάψει η Χαμάς να ασκεί εξουσία. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να παραδώσει τα όπλα της, κάτι που μέχρι τώρα αρνείται πεισματικά.

Ένα άλλο σημείο που επισημαίνει το CNN είναι αν θα στηθούν έγκαιρα οι μηχανισμοί για να αποτραπεί η απόπειρα της Χαμάς να πάρει το πάνω χέρι ξανά στη περιοχή εις βάρος των πολιτών. Ο φόβος για εσωτερικές διαμάχες ελλοχεύει και κρίνεται απαραίτητο να υπάρχουν ειρηνευτικές δυνάμεις στην περιοχή πολύ σύντομα.

Επίσης, ένα σημαντικό ερώτημα είναι αν υπάρχει βιώσιμο σχέδιο ανασυγκρότησης και πόσο θα διαρκέσει. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, θα χρειαστεί τουλάχιστον μία δεκαετία και έξοδα εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων για να ανοικοδομηθεί η Γάζα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ΗΠΑ το είχαν κάνει στο Ιράκ, όμως οι εποχές είναι διαφορετικές. Οι ΗΠΑ χρειάζονται συμμάχους και τους έχουν βρει και μάλιστα στο Κάιρο θα γίνει Σύνοδος με θέμα τον συντονισμό ενεργειών, για να υπάρξει ένα σχέδιο και ένα χρονοδιάγραμμα. Όμως ο χρόνος πιέζει όσο η Χαμάς δεν αφοπλίζεται και φοβούνται πως θα φέρει εμπόδια και πιθανόν μια νέα «εστία» έντασης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ντόναλντ Τραμπ Γάζα ισραήλ εκεχειρία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ