Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ζήτησε την άμεση απελευθέρωση του Αλεξέι Ναβάλνι - iefimerida.gr

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ζήτησε την άμεση απελευθέρωση του Αλεξέι Ναβάλνι

Ο Αλεξέι Ναβάλνι
Ο Αλεξέι Ναβάλνι / Φωτογραφία: AP Photos
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), που έχει την έδρα του στο Στρασβούργο, ζήτησε από τη Ρωσία την άμεση απελευθέρωση του Αλεξέι Ναβάλνι, βάσει του 39 άρθρου του κανονισμού του ΕΔΑΔ περί προσωρινών μέτρων.

Τη δήλωση αυτή έκανε στο πρακτορείο TASS η δικηγόρος του Αλεξέι Ναβάλνι, Όλγκα Μιχαήλοβα. Αντίγραφο της απόφασης δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του επικριτή του Κρεμλίνου, ενώ το ρωσικό υπουργείο Δικαιοσύνης, δήλωσε ότι δεν πρόκειται να εφαρμόσει την απόφαση, θεωρώντας την «ωμή παρέμβαση στο έργο του δικαστικού συστήματος ενός κυρίαρχου κράτους».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την απελευθέρωση του Αλεξέι Ναβάλνι ζήτησε το ΕΑΑΔ

«Το ΕΔΑΔ πήρε την απόφαση μετά από τη δική μου προσφυγή, την οποία είχα καταθέσει στις 20 Ιανουαρίου. Η προσφυγή σχετίζεται με την παράνομη, κατά την άποψη μας, σύλληψη του Ναβάλνι. Το δικαστήριο του Στρασβούργου έλαβε την απόφαση βάσει του 39 άρθρου του κανονισμού του ΕΔΑΔ, με την οποία ζητά να αφεθεί ελεύθερος ο Ναβάλνι» δήλωσε η Μιχαήλοωβα.

«Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, σε αντιστοιχία με όλες τις διεθνείς συμφωνίες η Ρωσία πρέπει άμεσα να απελευθερώσει τον Ναβάλνι» εξήγησε η δικηγόρος του Αλεξέι Ναβάλνι.

Αγνοεί το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η Μόσχα

Ο Ρώσος υπουργός Δικαιοσύνης Κονσταντίν Τσουιτσένκο χαρακτήρισε άνευ προηγουμένου την απαίτηση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) να αφεθεί άμεσα ελεύθερος ο Αλεξέι Ναβάλνι, λέγοντας ότι η απόφαση του δεν θα εφαρμοσθεί καθώς στερείται νομικής βάσης και συνιστά ωμή παρέμβαση στο έργο του δικαστικού συστήματος ενός κυρίαρχου κράτους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Το αίτημα που λάβαμε σήμερα από το ΕΔΑΔ για την απελευθέρωση του Ναβάλνι είναι άνευ προηγουμένου για πολλούς λόγους. Πρώτον, είναι μια καθαρή και ωμή παρέμβαση στο έργο του δικαστικού συστήματος ενός κυρίαρχου κράτους. Δεύτερον, η απαίτηση αυτή είναι αβάσιμη και αθέμιτη, καθώς δεν αναφέρεται ούτε σε ένα γεγονός, ούτε σ’ έναν κανόνα δικαίου, που θα επέτρεπαν στο δικαστήριο να εκδώσει μια τέτοια απόφαση. Τρίτον, η απαίτηση προφανώς δεν μπορεί να εφαρμοσθεί, καθόσον σύμφωνα με την ρωσική νομοθεσία δεν υπάρχει νομική βάση για να αφεθεί ελεύθερο το εν λόγω πρόσωπο», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Δικαιοσύνης στους δημοσιογράφους.

Ο Τσουιτσένκο, είπε επίσης ότι «είναι καθόλα σαφές ότι οι Ευρωπαίοι δικαστές πήραν μια σαφώς πολιτική απόφαση, η οποία μόνο να περιπλέξει μπορεί την αποκατάσταση εποικοδομητικών σχέσεων με τους θεσμούς του Συμβουλίου της Ευρώπης».

Το ΕΔΑΔ το οποίο είναι το διεθνές δικαστήριο του Συμβουλίου της Ευρώπης, και το πιο σημαντικό βήμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, επισημαίνει ότι έλαβε την απόφαση να ζητήσει την απελευθέρωση του Ναβάλνι λόγω των πιθανών κινδύνων που υπάρχουν για τη ζωή του.

Η Ρωσία τον περασμένο χρόνο ψήφισε νόμο, ο οποίος δίνει προτεραιότητα στην εθνική νομοθεσία έναντι διεθνών συνθηκών και αποφάσεων διεθνών φορέων στην περίπτωση που αυτές έρχονται σε αντίθεση με το ρωσικό σύνταγμα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Νωρίτερα, σύμμαχοι του Ναβάλνι έδωσαν στην δημοσιότητα επιστολή που έλαβαν από μέλος του δικαστηρίου η οποία περιέχει και την απόφαση του, η οποία όπως δήλωσε ο σύμμαχος του Ναβάλνι Λεονίντ Βολκόφ είναι δεσμευτική.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ