Αιθιοπία: Σχεδόν 200 παιδιά νεκρά από την πείνα σε νοσοκομεία του Τιγκράι -Σοκάρουν τα στοιχεία έρευνας - iefimerida.gr

Αιθιοπία: Σχεδόν 200 παιδιά νεκρά από την πείνα σε νοσοκομεία του Τιγκράι -Σοκάρουν τα στοιχεία έρευνας

παιδια κοιτουν ψηλα
Αιθιοπία, φωτογραφία apimages
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σχεδόν 200 μικρά παιδιά πέθαναν από την πείνα στο Τιγκράι, την περιοχή στη βόρεια Αιθιοπία που βρίσκεται εδώ και έναν χρόνο στο έλεος του πολέμου και όπου ο υποσιτισμός επιδεινώνεται, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγαν γιατροί και τοπικοί ερευνητές, την οποία παρουσίασαν αποκλειστικά στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Τα δεδομένα της έρευνας προσφέρουν μια σπάνια οπτική για την κατάσταση αναφορικά με την πείνα στο Τιγκράι, όπου οι επικοινωνίες έχουν διακοπεί και το οποίο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, υπόκειται σε έναν αποκλεισμό της ανθρωπιστικής βοήθειας, με αποτέλεσμα την έλλειψη ειδών πρώτης ανάγκης και φαρμάκων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Απελπιστική η κατάσταση -Μη λειτουργικά τα περισσότερα νοσοκομεία

Όμως, ο απολογισμός αυτός δεν είναι εξαντλητικός, καθώς τα περισσότερα νοσοκομεία δεν είναι πλέον λειτουργικά και δεν είναι δυνατή η πρόσβαση στις μισές από τις περιοχές του Τιγκράι, επισημαίνει σε μια συνέντευξη στο AFP ο Χάγκος Γκοντεφάι, ο οποίος διηύθυνε, πριν από τον πόλεμο, τις υγειονομικές υπηρεσίες στην περιοχή.

Το μεγαλύτερο μέρος του Τιγκράι βρίσκεται αυτή τη στιγμή υπό τον έλεγχο του Μετώπου Απελευθέρωσης του Λαού του Τιγκράι (TPLF), κόμματος που διοικούσε αυτήν την περιοχή πριν από τον πόλεμο και θεωρείται τώρα "τρομοκρατικό" από την Αντίς Αμπέμπα.

«Καταγράψαμε περισσότερους από 186 θανάτους» παιδιών ηλικίας κάτω των 5 ετών, εξαιτίας σοβαρού υποσιτισμού, είπε ο Χάγκος, που είναι και ο ίδιος γιατρός.

Η έρευνα, που διεξήχθη σε 14 νοσοκομεία και σε οικογένειες στο Τιγκράι από γιατρούς και ερευνητές του πανεπιστημίου του Μέκελε, υπογραμμίζει επίσης πως περίπου το 29% των παιδιών υποφέρει από οξύ υποσιτισμό, έναντι 9% πριν από τον πόλεμο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μόλις το 14% των νοικοκυριών έχει επαρκή πρόσβαση σε τρόφιμα

Αναφορικά με τον σοβαρό οξείας μορφής υποσιτισμό, ο αριθμός ανέρχεται σε 7,1% έναντι 1,3% πριν από τον πόλεμο, αναφέρεται.

Μονάχα το 14% των νοικοκυριών, που συμμετείχαν στην έρευνα, είχαν επαρκή πρόσβαση σε τρόφιμα, έναντι 60% στο παρελθόν, λέει η έρευνα, όπου εκφράζεται ανησυχία για την κατάσταση στις περιοχής που δεν μπορούν να προσεγγίσουν οι αρχές.

«Για αυτές τις περιοχές (…), μπορούμε μονάχα να φανταστούμε πόσα παιδιά πεθαίνουν από την πείνα. Ζουν σε απομονωμένες περιοχές, δεν υπάρχει νερό, δεν υπάρχουν επικοινωνίες, δομές υγείας», τονίζεται.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Σας το λέω, εάν πάμε στις απομονωμένες περιοχές, ο αριθμός αυτός θα διπλασιαστεί, είναι βέβαιο», υπογράμμισε ο Χάγκος Γκοντεφάι.

«Είναι καταστροφικό»

Ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας Αμπίι Άχμεντ έστειλε τον στρατό στο Τιγκράι τον Νοέμβριο του 2020 για να εκδιώξει το TPLF, καθώς το κατηγορούσε ότι επιτέθηκε σε στρατόπεδα.

Υποσχέθηκε μια ταχεία νίκη, όμως, αφότου οι δυνάμεις του κατέλαβαν στα τέλη Ιουνίου το μεγαλύτερο μέρος του Τιγκράι, το TPLF κατέγραψε κέρδη στις διπλανές περιοχές Αμχάρα και Αφάρ.

Λιγότερο από το 15% της απαραίτητης βοήθειας έχει φθάσει στο Τιγκράι από τα μέσα Ιουλίου, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τροφοδοτώντας τους φόβους για έναν λιμό, ανάλογο με εκείνον που βίωσε η Αιθιοπία τη δεκαετία του 1980.

Σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό, περισσότεροι από 400.000 άνθρωποι βρίσκονται στο χείλος της πείνας στο Τιγκράι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Γαλλικό Πρακτορείο είχε κατά το παρελθόν κάνει αναφορά για θανάτους που είχαν προκληθεί από την πείνα, σε πολλές περιοχές του Τιγκράι, περιγράφοντας, μεταξύ άλλων, μητέρες που αναγκάζονταν να ταΐσουν τα παιδιά τους με φύλλα, σε μια προσπάθεια να τα κρατήσουν στη ζωή.

Η έρευνα καλύπτει ένα διάστημα τεσσάρων μηνών, από τα τέλη Ιουνίου, όταν το TPLF ανέκτησε τον έλεγχο του Μέκελε, έως τα τέλη Οκτωβρίου.

Βάσει της έρευνας, τα 14 νοσοκομεία που λειτουργούν ακόμη στην περιοχή καταγράφουν όλα μεταξύ τριών και τεσσάρων θανάτων την εβδομάδα από ασθένειες θεωρητικά θεραπεύσιμες, όπως η πνευμονία ή η διάρροια.

Ο Χάγκος προσθέτει πως ανησυχεί ιδιαίτερα για δεκάδες χιλιάδες κατοίκους του Τιγκράι που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις, μεταξύ αυτών 55.000 ασθενείς που νοσούν από HIV.

«Εάν δεν μπορέσουμε να ασχοληθούμε με αυτούς, εάν δεν μπορέσουμε να τους παράσχουμε φάρμακα (…), θα είναι καταστροφικό».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ