Αιθιοπία: Δυνάμεις της κυβέρνησης περικυκλώνουν την πρωτεύουσα της Τιγκρέ - iefimerida.gr

Αιθιοπία: Δυνάμεις της κυβέρνησης περικυκλώνουν την πρωτεύουσα της Τιγκρέ

Οδοφράγματα στην περιοχή Τιγκρέ όπου μαίνονται οι συρράξεις με τις δυνάμεις της κυβέρνησης της Αιθιοπίας
Οδοφράγματα στην περιοχή Τιγκρέ όπου μαίνονται οι συρράξεις με τις δυνάμεις της κυβέρνησης της Αιθιοπίας / Φωτογραφία: AP Photos
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι ομοσπονδιακές δυνάμεις της Αιθιοπίας περικυκλώνουν την πρωτεύουσα της περιφέρειας Τιγκρέ από απόσταση περίπου 50 χλμ., ανέφερε η κυβέρνηση, αφού έδωσε τελεσίγραφο 72 ωρών στο Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο του Τιγκρέ (TPLF) να παραδοθεί.

«Η αρχή του τέλους είναι σε απόσταση αναπνοής», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ρέντουαν Χουσέιν για την επίθεση που ξεκίνησε πριν από σχεδόν τρεις εβδομάδες, αποσταθεροποίησε την Αιθιοπία και επεκτάθηκε σε γειτονικές χώρες στο Κέρας της Αφρικής.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο πρωθυπουργός Άμπι Άχμεντ είπε στο TPLF, που ασκούσε τη διακυβέρνηση στην ορεινή βόρεια ζώνη των 5 εκατομμυρίων κατοίκων, να καταθέσει τα όπλα έως την Τετάρτη διαφορετικά θα αντιμετωπίσει μια τελική επίθεση στη Μέκελε, μια πόλη μισού εκατομμυρίου κατοίκων.

Ο ηγέτης του TPLF Ντεμπρέτσιον Γκεμπρεμάικλ αρνήθηκε πως η Μέκελε έχει περικυκλωθεί και δήλωσε στο πρακτορείο Reuters πως η απειλή του τελεσιγράφου είναι ένα πρόσχημα για ανασύνταξη των κυβερνητικών δυνάμεων έπειτα από τις ήττες, όπως τις χαρακτήρισε, που υπέστησαν σε τρία μέτωπα. Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τις τελευταίες αυτές δηλώσεις.

Χιλιάδες τα θύματα της εμφύλιας σύρραξης στην Αιθιοπία

Οι ισχυρισμοί αμφοτέρων των πλευρών δεν είναι εύκολο να επιβεβαιωθούν καθώς οι τηλεφωνικές και διαδικτυακές επικοινωνίες έχουν διακοπεί. Εκατοντάδες, πιθανόν χιλιάδες, άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις μάχες και στις αεροπορικές επιδρομές που ξεκίνησαν στις 4 Νοεμβρίου, στέλνοντας περίπου 40.000 πρόσφυγες στο γειτονικό Σουδάν αφότου η κυβέρνηση κατηγόρησε το TPLF ότι εξαπέλυσε αιφνιδιαστική επίθεση σε ομοσπονδιακή στρατιωτική βάση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η σύγκρουση επεκτάθηκε πέρα από την Τιγκρέ, με το TPLF να εκτοξεύει ρουκέτες τόσο εναντίον της γειτονικής περιφέρειας Αμχάρα όσο και πέρα από τα σύνορα στην Ερυθραία, την οποία οι κάτοικοι του Τιγκρέ κατηγορούν ότι υποστηρίζει τις κυβερνητικές δυνάμεις, κάτι που η Ασμάρα αρνείται.

Ο Ρέντουαν δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου πως η κυβέρνηση ελέγχει τώρα το μεγαλύτερο μέρος της Τιγκρέ και πως οι άνθρωποι στις πόλεις που κατελήφθησαν παραδίδουν τα όπλα που τους έδωσε το TPLF.

Οι ομοσπονδιακές δυνάμεις περικυκλώνουν την Μέκελε από απόσταση περίπου 50 χλμ., πρόσθεσε σε κείμενο που εστάλη στο Ρόιτερς. Οι δυνάμεις της Τιγκρέ εκτόξευσαν σήμερα ρουκέτες εναντίον της Μπαχίρ Νταρ, πρωτεύουσας της περιφέρειας Αμχάρα οι αρχές της οποίας υποστηρίζουν την επίθεση των ομοσπονδιακών δυνάμεων, δήλωσε ο Ρέντουαν και κάτοικοι. Είπε πως οι ρουκέτες δεν προκάλεσαν ζημιές.

«Μέχρι τώρα δεν έχω ακούσει για απώλειες», δήλωσε ο ρεσεψιονίστ ενός ξενοδοχείου για την επίθεση που πραγματοποιήθηκε πριν ξημερώσει. «Υποθέτω πως τώρα το έχουμε συνηθίσει και δεν υπάρχει πολύς πανικός».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνελήφθησαν 796 πολίτες στην Αντίς Αμπέμπα

Η αστυνομία της Αντίς Αμπέμπα συνέλαβε κάπου 796 ανθρώπους τους οποίους θεωρεί ύποπτους για σχεδιασμό "τρομοκρατικών επιθέσεων" στην πρωτεύουσα για λογαριασμό του TPLF, μετέδωσε το επίσημο δίκτυο Fana. Προσώρας δεν υπάρχει σχόλιο από την κυβέρνηση της Αιθιοπίας ή το TPLF.

Η κυβέρνηση δήλωσε πως οι στρατιώτες του TPLF κατέστρεψαν το αεροδρόμιο της αρχαίας πόλης Αξούμ, έναν δημοφιλή τουριστικό προορισμό και μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO που βρίσκεται 215 χλμ. βορειοδυτικά της Μέκελε.

Ο Ντεμπρέτσιον του TPLF το αρνήθηκε, λέγοντας πως έχουν ανεγερθεί εμπόδια για να ανακόψουν την προώθηση του αιθιοπικού στρατού. Το TPLF κατηγορεί τον Άμπι ότι εισέβαλε στην περιοχή για να ασκήσει την κυριαρχία του. "Είμαστε άνθρωποι με αρχές και είμαστε έτοιμοι να πεθάνουμε υπερασπιζόμενοι το δικαίωμά μας να διοικούμε την περιοχή μας", πρόσθεσε ο ηγέτης του TPLF Ντεμπρέτσιον σε ένα μήνυμα προς το Ρόιτερς.

Ο Ντεμπρέτσιον ήταν αξιωματικός των μυστικών πληροφοριών για το TPLF στον αγώνα εναντίον της μαρξιστικής δικτατορίας της Αιθιοπίας στα χρόνια του 1980 και αργότερα απέκτησε δίπλωμα ηλεκτρολόγου μηχανολόγου από το Πανεπιστήμιο της Αντίς Αμπέμπα. Έφθασε να γίνει αντιπρόεδρος της αιθιοπικής κυβέρνησης όταν σε αυτήν κυριαρχούσε το TPLF.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για περιθωριοποίηση της εθνότητας των Τιγκρέ κατηγορείται η κυβέρνηση

Το TPLF κατηγορεί τον Άμπι, πρώην σύντροφό του στη μάχη και εταίρο στον κυβερνητικό συνασπισμό, ότι περιθωριοποιεί την εθνότητα των Τιγκρέ αφότου έγινε πρωθυπουργός πριν από δύο χρόνια. Απομάκρυνε αξιωματούχους του Τιγκρέ από θέσεις με επιρροή στην κυβέρνηση και στον στρατό και συνέλαβε ορισμένους τους οποίους κατηγορεί για παραβιάσεις δικαιωμάτων και διαφθορά.

Ο Άμπι, οι γονείς του οποίου είναι από τις μεγαλύτερες εθνότητες Ορόμο και Αμχάρα, αρνείται τις κατηγορίες, λέγοντας ότι νόμιμα καταδιώκει εγκληματίες και ότι διατηρεί την εθνική ενότητα.

Απεσταλμένοι της Αφρικανικής Ένωσης στην Αιθιοπία

Η Αφρικανική Ένωση έχει διορίσει τρεις απεσταλμένους για ενδεχόμενες συνομιλίες για την Τιγκρέ. Ο Ρέντουαν είπε ως ο Άμπι θα τους συναντήσει και είναι ανοικτός σε όλες τις επιλογές εκτός από τις διαπραγματεύσεις με το TPLF.

Ο Γενικός Εισαγγελέας Γκέντεον Τιμότεοους Έσεμπον δήλωσε πως οι ενέργειες του TPLF, περιλαμβανομένων των επιθέσεων εναντίον της Βόρειας Διοίκησης του στρατού, της Αμχάρα και της Ερυθραίας, μπορεί να συνιστούν προδοσία και τρομοκρατία. Οι αρχές έχουν παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία 38 επιχειρήσεων που συνδέονται με αυτόν, πρόσθεσε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ