Αιθιοπία: Προελαύνουν οι κυβερνητικές δυνάμεις - Ανακατέλαβαν την εμβληματική πόλη Λαλιμπέλα - iefimerida.gr

Αιθιοπία: Προελαύνουν οι κυβερνητικές δυνάμεις - Ανακατέλαβαν την εμβληματική πόλη Λαλιμπέλα

Πολίτες που πρόσκεινται στην κυβέρνηση πανηγυρίζουν στην Αντίς Αμπέμπα
Πολίτες που πρόσκεινται στην κυβέρνηση πανηγυρίζουν στην Αντίς Αμπέμπα / AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι φιλοκυβερνητικές αιθιοπικές δυνάμεις ανακατέλαβαν σήμερα τη Λαλιμπέλα, ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco, η οποία είχε περάσει από τον Αύγουστο υπό τον έλεγχο των ανταρτών του Τιγκράι, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Ο στρατός «κατέλαβε την ιστορική πόλη Λαλιμπέλα και το διεθνές αεροδρόμιο», ανέφερε η υπηρεσία Τύπου της κυβέρνησης.

Η Λαλιμπέλα, στην επαρχία Αμχάρα που συνορεύει με το Τιγκράι, είναι διάσημη για τις σκαλισμένες στον βράχο εκκλησίες της και η Unesco την έχει εντάξει στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο στρατός «βαδίζει προς την πόλη Σεκότα», στη βόρεια Αιθιοπία, ενώ οι μάχες επεκτάθηκαν και στη Ντέμπρε Σίνα, μια πόλη που απέχει λιγότερο από 200 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Αντίς Αμπέμπα.

Νωρίτερα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση διαβεβαίωσε ότι ανακατέλαβε την κοινότητα Σέουα Ρόμπιτ, 220 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα, μία εβδομάδα αφότου την είχαν θέσει υπό τον έλεγχό τους οι αντάρτες.

Ο στρατός και οι αντάρτες του Μετώπου για την Απελευθέρωση του Τιγκράι (TPLF) συγκρούονται εδώ και περίπου έναν χρόνο στη βόρεια Αιθιοπία. Τον Ιούνιο οι αντάρτες ανακατέλαβαν σχεδόν όλη την επαρχία Τιγκράι και κατόπιν εισέβαλαν στις γειτονικές επαρχίες Αφάρ και Αμχάρα, ανακοινώνοντας ότι κατέλαβαν τις πόλεις Ντέσι και Κομπόλτσα, πάνω σε έναν στρατηγικής σημασίας οδικό άξονα που οδηγεί στην πρωτεύουσα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι μάχες επικεντρώνονται τώρα σε τρία μέτωπα, ένα εκ των οποίων είναι κοντά στην Ντέμπρε Σίνα.

Καθώς εκφράζονταν φόβοι ότι οι αντάρτες θα βάδιζαν προς την Αντίς Αμπέμπα, πολλές χώρες (ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία και άλλες) κάλεσαν τους πολίτες τους να φύγουν από την Αιθιοπία το συντομότερο δυνατόν.

Ο πόλεμος ξέσπασε τον Νοέμβριο του 2020, αφού ο πρωθυπουργός Άμπι Άχμεντ έστειλε τον στρατό στο Τιγκράι για να καθαιρέσει τις τοπικές αρχές, που προέρχονταν από το TPLF και αψηφούσαν την εξουσία του. Πολλές χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από δύο εκατομμύρια εκτοπίστηκαν στους 13 μήνες του πολέμου.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ επανέλαβε απόψε την έκκλησή του για κατάπαυση του πυρός στην Αιθιοπία και ζήτησε να υπάρξει απρόσκοπτη πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια. «Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τη στοχοθέτηση εθνοτικών ομάδων και τις αυθαίρετες συλλήψεις, ούτε για την κράτηση προσωπικού των Ηνωμένων Εθνών», είπε μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ