Αιχμές για τις ΑΠΕ μετά το μπλακ άουτ στην Ισπανία -Δεν συνέβη λόγω έλλειψης πυρηνικής ενέργειας, λέει ο Σάντσεθ - iefimerida.gr

Αιχμές για τις ΑΠΕ μετά το μπλακ άουτ στην Ισπανία -Δεν συνέβη λόγω έλλειψης πυρηνικής ενέργειας, λέει ο Σάντσεθ

Πορτογαλία-Ισπανία: Συνεχίζονται τα προβλήματα λόγω του πρωτοφανούς μπλακ άουτ -Σπάνιο ατμοσφαιρικό φαινόμενο η αιτία
Συνεχίζονται τα προβλήματα λόγω του πρωτοφανούς μπλακ άουτ στην Ισπανία / Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το πρωτοφανές μπλακ άουτ στην Ισπανία προκάλεσε αντιπαράθεση γύρω από το επιλεγμένο ενεργειακό μείγμα της χώρας.

Οι έρευνες συνεχίζονται για να διαπιστωθεί γιατί συνέβη αυτό το πρωτόγνωρο συμβάν που παρέλυσε τη χώρα, όταν ξαφνικά περί της 12:30 το μεσημέρι, τοπική ώρα, τη Δευτέρα, κατέρρευσε το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ επισήμανε την «ξαφνική εξαφάνιση 15 γιγαβάτ» από το ισπανικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας για πέντε δευτερόλεπτα στις 12:33 της Δευτέρας, ένα φαινόμενο που «δεν έχει ξανασυμβεί», μεταδίδει η AS.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Χάος από το μπλακ άουτ στην Ισπανία

Η Γαλλία και το Μαρόκο βοήθησαν να αποκατασταθεί η παροχή ρεύματος στην Ισπανία, οπότε ο βορράς και ο νότος της χερσονήσου ήταν οι πρώτες περιοχές που ανέκτησαν το ρεύμα.

Σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Βιομηχανίας και Ενέργειας Μαρκ Φερατσί, ένα μπλακ άουτ όπως το χθεσινό είναι «πολύ πιο απίθανο» στη Γαλλία, διότι η χώρα του διαθέτει μηχανισμούς που την προστατεύουν από «τέτοιου είδους προβλήματα». «Στη Γαλλία έχουμε ένα ενεργειακό μείγμα που βασίζεται στην πυρηνική ενέργεια, η οποία είναι μια ελεγχόμενη ενέργεια, αλλά και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός.

Το μπλακ άουτ της Δευτέρας έχει ήδη προκαλέσει συζητήσεις σχετικά με το αν τυχόν αστάθειες στην παραγωγή ηλιακής και αιολικής ενέργειας έχουν καταστήσει το δίκτυό της πιο ευάλωτο σε τέτοια περιστατικά. Μοιραία ανοίγει εκ νέου τη συζήτηση για την πυρηνική ενέργεια στην Ισπανία, τα εργοστάσια της οποίας προβλέπεται να κλείσουν σταδιακά έως το 2035, όπως προβλέπει η συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των εταιρειών ηλεκτρισμού, επισημαίνει η AS.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αιχμές για την αξιοπιστία των ΑΠΕ

O χειριστής και επόπτης των αντιδραστήρων και εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, Αλφρέντο Γκαρσία, μετά το μπλακ άουτ της Δευτέρας υποστήριξε ότι «το κλείσιμο των πυρηνικών εργοστασίων είναι ενεργειακή αυτοκτονία».

«Η έλλειψη συγχρονισμένης παραγωγής - με τη μισή πυρηνική ενέργεια να έχει σταματήσει λόγω των πεσμένων τιμών και των καταχρηστικών φόρων, με ελάχιστους κύκλους και υδροηλεκτρικούς σταθμούς - έχει καταστήσει δύσκολη τη σταθεροποίηση του δικτύου και την αποφυγή μπλακ άουτ».

Όπως εξήγησε στην El País ο πρόεδρος της εταιρείας πυρηνικής ενέργειας Foro Nuclear, Ιγκνάσιο Αραλούτσε, η πυρηνική ενέργεια στην Ισπανία «είναι η τεχνολογία που προσφέρει τη μεγαλύτερη σταθερότητα στο δίκτυο» της χώρας «καθώς είναι διαθέσιμη πρακτικά 24 ώρες την ημέρα, 365 ημέρες το χρόνο».

«Η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι οποίες είναι πολύ αναγκαίες αλλά διαλείπουσες, δεν σημαίνει ότι το σύστημα δεν χρειάζεται σταθερή, μη εκπεμπόμενη ενέργεια, όπως η πυρηνική ενέργεια», επισήμανε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Στη συζήτηση για την πυρηνική ενέργεια, το ζήτημα των ραδιενεργών αποβλήτων και των αναλωμένων πυρηνικών καυσίμων συχνά δεν συζητείται σε βάθος. Σωστά λέγεται ότι, αν και παραμένουν επικίνδυνα για χιλιάδες χρόνια, μπορούν να διαχειριστούν με ασφάλεια, αλλά οι κοινωνικοοικονομικές πτυχές παραλείπονται. Στην Ισπανία, καμία κοινότητα δεν επιθυμεί την εγκατάσταση μιας κεντρικής προσωρινής εγκατάστασης αποθήκευσης αναλωμένων πυρηνικών καυσίμων στο έδαφός της, ούτε καν εκείνες που υπερασπίζονται τη συντήρηση των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας»

Σε δημοσίευμά της η συντηρητική OKdiario επικαλείται αναφορές της ισπανικής εταιρείας διαχείρισης του ηλεκτρικού δικτύου, Red Eléctrica όπου παραδέχθηκε εσωτερικά ότι υπήρχε σημαντικός κίνδυνος για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας λόγω του κλεισίματος των πυρηνικών εργοστασίων, αλλά η πρόεδρος της Red Eléctrica, Μπεατρίζ Κορεντόρ διαψεύδει αυτές τις αναφορές του ισπανικού μέσου που έχει κατηγορηθεί για διασπορά ψευδών ειδήσεων στο παρελθόν. Τον συγκεκριμένο ισχυρισμό απέκλεισε επίσης ο πρωθυπουργός Σάντσεθ, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Ωστόσο στο ίδιο δημοσίευμα γίνεται αναφορά σε την τελευταία ετήσια έκθεση της Κρατικής Εταιρεία Βιομηχανικών Επενδύσεων (SEPI) που υπάγεται στο Υπουργείο Οικονομικών, η οποία επισήμανε τον κίνδυνο στον εφοδιασμό ενέργειας από το κλείσιμο των πυρηνικών εργοστασίων, πέρα από το πλεόνασμα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Συγκεκριμένα, το έγγραφο αυτό υπογραμμίζει τον κίνδυνο «απώλειας σταθερών υπηρεσιών παραγωγής που συνδέονται με το κλείσιμο συμβατικών σταθμών παραγωγής (λιγνίτης, πυρηνικά)». Είναι η πρώτη φορά που η κρατική εταιρεία αναγνωρίζει ότι «το κλείσιμο συμβατικών μονάδων παραγωγής, όπως του λιγνίτη και τα πυρηνικά (ως αποτέλεσμα ρυθμιστικών απαιτήσεων), συνεπάγεται μείωση των σταθερών δυνατοτήτων ισχύος και εξισορρόπησης του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας».

Το μπλακάουτ δεν είναι αποτέλεσμα της έλλειψης πυρηνικής ενέργειας

Ωστόσο ο πρωθυπουργός Σάντσεθ ξεκαθάρισε ότι «όσοι συνδέουν αυτό το περιστατικό με την έλλειψη πυρηνικής ενέργειας, ειλικρινά, είτε λένε ψέματα είτε επιδεικνύουν την άγνοιά τους».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τόνισε ότι «η ανάκτηση του εφοδιασμού επιτεύχθηκε χάρη στις διασυνδέσεις με τη Γαλλία και το Μαρόκο και στους συνδυασμένους κύκλους φυσικού αερίου και υδροηλεκτρικών σταθμών».

«Οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι σε αυτή την κρίση οι πυρηνικοί σταθμοί, κάθε άλλο παρά λύση ήταν, αλλά πρόβλημα, διότι έκλεισαν και χρειάστηκε να εκτρέπονται μεγάλες ποσότητες ενέργειας για να διατηρηθούν σταθεροί οι πυρήνες τους», τόνισε ο Σάντσεθ.

Και η Κορεντόρ, η επικεφαλής της Red Eléctrica, υπογράμμισε ότι «οι μελέτες της Red Eléctrica πιστοποιούν την ασφάλεια του εφοδιασμού με ηλεκτρική ενέργεια βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα με τη δομή παραγωγής που έχει καθοριστεί από τo PNIEC (Εθνικό Ολοκληρωμένο Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα)ς, που καθορίζει τα κατάλληλα μέτρα για να διασφαλιστεί η κάλυψη της ζήτησης».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ