Μία νέα μελέτη αναφέρει ότι άγριες όρκες πλησιάζουν περιστασιακά τους ανθρώπους και τους προσφέρουν τροφή, οι επιστήμονες όμως δεν είναι σίγουροι γιατί.
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στις 30 Ιουνίου στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Comparative Psychology, τεκμηριώνει 34 τέτοια περιστατικά σε όλο τον κόσμο συμπεριλαμβανομένων των ακτών της Καλιφόρνια, της Νορβηγίας και της Νέας Ζηλανδίας, τα τελευταία 20 χρόνια.
Οι προσφορές αυτές περιλάμβαναν διάφορα ψάρια, πτηνά, σαλάχια, φύκια ακόμα και θαλάσσιες χελώνες.

Η ομάδα συμπεριέλαβε μόνο τις αλληλεπιδράσεις στις οποίες οι όρκες (orcinus orca), επίσης γνωστές ως φάλαινες δολοφόνοι, πλησίασαν ανθρώπους με δική τους πρωτοβουλία, όταν οι δεύτεροι βρίσκονταν στη θάλασσα, σε σκάφη ή κοντά στην ακτή. Αφού άφηναν τα «δώρα» τους, συχνά οι όρκες περίμεναν να δουν την αντίδραση των ανθρώπων. Μάλιστα, σε μερικές περιπτώσεις επανέλαβαν την προσφορά -και μάλιστα πολλές φορές- αν ο άνθρωπος αγνοούσε τη προσφορά τους. Σε τρεις περιπτώσεις, οι άνθρωποι επέστρεψαν την προσφορά, και οι όρκες την πρόσφεραν ξανά, σύμφωνα με τη μελέτη.
«Οι όρκες συχνά μοιράζονται φαγητό μεταξύ τους -είναι μια δραστηριότητα που προάγει την κοινωνικότητα και ένας τρόπος με τον οποίο χτίζουν σχέσεις μεταξύ τους», δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Jared Towers, εκτελεστικός διευθυντής του Bay Cetology, ενός ερευνητικού ινστιτούτου κητωδών στον Καναδά. «Το γεγονός ότι μοιράζονται επίσης με τους ανθρώπους μπορεί να δείχνει το ενδιαφέρον τους να σχετιστούν και με εμάς», συνέχισε.
Δείτε παλαιότερο βίντεο με όρκα να δίνει τροφή σε άνθρωπο:
Γιατί οι όρκες προσφέρουν «δώρα» σε ανθρώπους;
Οι ερευνητές πρότειναν μια σειρά από πιθανές εξηγήσεις για τη συμπεριφορά αυτή, υποδηλώνοντας ότι η προσφορά αντικειμένων στους ανθρώπους θα μπορούσε να δώσει στις όρκες την ευκαιρία «να εξασκήσουν επίκτητες πολιτισμικές συμπεριφορές, να εξερευνήσουν ή να παίξουν», και πιθανόν να δημιουργήσουν σχέσεις με εμάς.
Ωστόσο, οι επιστήμονες παραμένουν επιφυλακτικοί ως προς τα ακριβή κίνητρα και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενοι οι όρκες να προσπαθούσαν να χειραγωγήσουν τους ανθρώπους που προσέγγιζαν.
Αυτή πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που οι όρκες αλληλεπιδρούν με ανθρώπους. Όρκες έχουν καταγραφεί να κυνηγούν μαζί με αυτόχθονες Αυστραλούς φαλαινοθήρες και Ευρωπαίους φαλαινοθήρες στην Αυστραλία. Ωστόσο, επρόκειτο για συνεργατική δραστηριότητα από την οποία αποκόμιζαν τροφή, ενώ στη νέα μελέτη, συχνά προσέφεραν την τροφή χωρίς κάποιο ξεκάθαρο κίνητρο. Επίσης, η συμπεριφορά που καταγράφηκε δεν φαίνεται να εντάσσεται και πλαίσιο κάποιου παιχνιδιού -κάτι για το οποίο είναι γνωστές οι ορκές -καθώς οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι συνήθως δεν έπαιζαν με την τροφή που προσέφεραν.
Ένα ακόμη ενδιαφέρον εύρημα της μελέτης είναι ότι αυτή η συμπεριφορά παρατηρήθηκε μόνο σε πληθυσμούς όρκων που κυνηγούν και μοιράζονται θηράματα κοντά στην επιφάνεια. Δεν υπήρξαν παρόμοιες καταγραφές από πληθυσμούς που τρέφονται αποκλειστικά με ψάρια, συχνά σε μεγαλύτερα βάθη, παρόλο που και κάποιες από αυτές τις όρκες είναι επίσης εξοικειωμένες με την ανθρώπινη παρουσία.
Πληροφορίες: LiveScience