Δύο φοιτητές στην Αμερική αναμετρήθηκαν σε έναν «αγώνα σπέρματος» πριν μερικές μέρες, ο οποίος χαρακτηρίστηκε ως «ο πρώτος διαγωνισμός αναπαραγωγικής υγείας στον κόσμο».
Το ασυνήθιστο αυτό «άθλημα» επινοήθηκε από τον 17χρονο μαθητή λυκείου Έρικ Ζου (Eric Zhu), ο οποίος συγκέντρωσε πάνω από ένα εκατομμύριο δολάρια για να οργανώσει την εκδήλωση, με σκοπό να επιστήσει την προσοχή στη μειωμένη ανδρική γονιμότητα, η οποία αποδίδεται σε παράγοντες όπως ο τρόπος ζωής, η ηλικία και οι περιβαλλοντικοί ρύποι.
Οι ανησυχίες του Έρικ Ζου σχετικά με τη γονιμότητα συμβαδίζουν με τις απόψεις του αυξανόμενου προ-γεννητιστικού κινήματος (pro-natalist movement), το οποίο περιλαμβάνει πρόσωπα από τον συντηρητικό και ακροδεξιό πολιτικό χώρο. Ωστόσο, ο Ζου αποστασιοποιήθηκε από αυτό το κίνημα.
«Δεν έχω καμία σχέση με αυτό, δεν είμαι σαν τον Ίλον Μασκ που θέλει να επαναποικίσει τη Γη», δήλωσε ο νεαρός επιχειρηματίας στο AFP.
Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον πρώτο αγώνα σπέρματος στον κόσμο
Δύο Αμερικανοί φοιτητές πραγματοποίησαν τον «πρώτο στον κόσμο» αγώνα σπέρματος σε έναν νέο διαγωνισμό που διεξήχθη σε μία από τις πιο γνωστές αίθουσες του Λος Άντζελες. Ο ζωντανός διαγωνισμός ήταν ιδέα μιας ομάδας εφήβων με έφεση στην τεχνολογία.
Οι διαγωνιζόμενοι, ο 20χρονος φοιτητής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας Τρίσταν Μίλκερ (Tristan Milker) και ο 19χρονος Άσερ Πρόγκερ (Asher Proeger), χαρακτηρίστηκαν ως «δύο θρύλοι» στην επίσημη ιστοσελίδα του Sperm Racing, όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της, η ιστοσελίδα The Economic Times.
Ο Έρικ Ζου δήλωσε ότι εμπνεύστηκε από αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που υποστηρίζουν ότι ο μέσος αριθμός σπερματοζωαρίων έχει μειωθεί στο μισό τα τελευταία 50 χρόνια. Φοβούμενος ένα «δυστοπικό μέλλον όπου κανείς δεν θα μπορεί να κάνει παιδιά», ο Ζου είπε ότι ήθελε να χρησιμοποιήσει τον διαγωνισμό για να τονίσει τη σημασία της αναπαραγωγικής υγείας.
Η εκδήλωση περιλάμβανε δείγματα από δύο υγιείς νεαρούς φοιτητές, τα οποία «αγωνίστηκαν» σε μία πίστα μήκους 20 εκατοστών, σχεδιασμένη ώστε να προσομοιώνει το γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα. Ο Μίλκερ αναδείχθηκε νικητής μετά από τρεις γύρους και κέρδισε χρηματικό έπαθλο ύψους 10.000 δολαρίων.
Το event ύψους 1,4 εκατομμυρίων δολαρίων πραγματοποιήθηκε στα LA Center Studios, που συνήθως φιλοξενούν χολιγουντιανές παραγωγές όπως τα Dune, Top Gun: Maverick, Mr. & Mrs. Smith και Mad Men, σύμφωνα με τη Daily Mail. Τα εισιτήρια κόστιζαν 20 δολάρια για φοιτητές, 40 για γενική είσοδο και τα VIP εισιτήρια έφταναν τα 999,90 δολάρια.
Οι τρεις νεαροί συνιδρυτές της start-up είναι ο Έρικ Ζου (17 ετών), ο Νικ Σμαλ (Nick Small, 16 ετών) και ο δημοφιλής influencer Σέιν Φαν (Shane Fan, 22 ετών). Σκοπός τους, όπως δηλώνουν, είναι να ευαισθητοποιήσουν το κοινό σχετικά με τη μειωμένη ανδρική γονιμότητα.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ένας άνδρας τοποθέτησε δείγματα σπέρματος - τα οποία είχαν συλλεχθεί από τους διαγωνιζόμενους εκ των προτέρων - πάνω σε μικροσκοπικές πίστες μήκους μόλις δύο χιλιοστών.
Οι πίστες μεγεθύνθηκαν 100 φορές μέσω μικροσκοπίου και καταγράφηκαν με κάμερα. Το βίντεο μεταφέρθηκε σε λογισμικό 3D απεικόνισης, πριν μεταδοθεί στο κοινό της εκδήλωσης.
Τα δείγματα σπέρματος είχαν συλλεχθεί λίγο πριν την έναρξη του αγώνα, ώστε να διατηρηθεί η βιωσιμότητά τους. Αρχικά, τα δείγματα διατηρήθηκαν σε θαλάμους επώασης σε θερμοκρασία σώματος και στη συνέχεια φυγοκεντρήθηκαν για να συγκεντρωθούν τα σπερματοζωάρια στον πυθμένα.
Στη συνέχεια, τοποθετήθηκαν σε μία διπλή λωρίδα εντός ενός μικρορευστονικού καναλιού. Ένα ήπιο ηλεκτρικό ρεύμα εφαρμόστηκε κατά μήκος της διαδρομής, καθοδηγώντας τα σπερματοζωάρια, εκμεταλλευόμενο την φυσική τους τάση να κολυμπούν αντίθετα στο ρεύμα.
Η αγωνιστική πίστα, μήκους 20 εκατοστών (8 ιντσών), είχε σχεδιαστεί ώστε να προσομοιώνει τη δομή του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος. Η εκδήλωση περιλάμβανε γιγαντοοθόνες, ζυγίσεις, στατιστικά στοιχεία, πίνακες κατάταξης, ζωντανή περιγραφή αγώνα, σόου στο ημίχρονο, καθώς και influencers και YouTubers μεταξύ των περίπου 500 παρευρισκομένων, που έπαιρναν συνεντεύξεις ο ένας από τον άλλον.