Αγγλία: Η εκκλησία ζήτησε «συγγνώμη» για σχέσεις που είχε στο παρελθόν με το εμπόριο σκλάβων - iefimerida.gr

Αγγλία: Η εκκλησία ζήτησε «συγγνώμη» για σχέσεις που είχε στο παρελθόν με το εμπόριο σκλάβων

Αρχιεπίσκοπος Κάντερμπερι
Ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι / Φωτογραφία: Twitter
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Εκκλησία της Αγγλίας ζήτησε συγγνώμη για τις σχέσεις που είχε στο παρελθόν με το εμπόριο σκλάβων.

«Λυπάμαι βαθύτατα», δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι Τζάστιν Ουέλμπι, ο πνευματικός ηγέτης της Αγγλικανικής Εκκλησίας. «Ήρθε ο καιρός να ληφθούν μέτρα ως απάντηση σε αυτό το επονείδιστο παρελθόν», ανέφερε.

Η έκθεση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα ακολουθεί τις αποκαλύψεις που έγιναν τον Ιούνιο του 2022, σύμφωνα με τις οποίες «η χορηγία των Επιτρόπων της Εκκλησίας είχε ιστορικούς δεσμούς» με το υπερατλαντικό εμπόριο σκλάβων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο οργανισμός των Επιτρόπων της Εκκλησίας της Αγγλίας δημιουργήθηκε το 1948, εν μέρει με χορηγία ενός ταμείου της εποχής της βασίλισσας Άννας το 1704, με σκοπό να βοηθήσει τα πιο φτωχά μέλη του κλήρου.

Αγγλία: Το ταμείο της εκκλησίας επένδυε σημαντικά ποσά σε εταιρεία που διενεργούσε εμπόριο σκλάβων

Η έκθεση αποκαλύπτει πως το ταμείο αυτό είχε επενδύσει «σημαντικά ποσά» στη South Sea Company, που διενεργούσε εμπόριο Αφρικανών σκλάβων. Επιπλέον, είχε λάβει δωρεές που προέρχονταν από άτομα που εμπλέκονταν στο δουλεμπόριο και στην οικονομία των φυτειών.

«Οι επίτροποι της Εκκλησίας λυπούνται βαθύτατα για τους δεσμούς των προκατόχων τους με το υπερατλαντικό εμπόριο σκλάβων», ανέφερε η οργάνωση σε ανακοίνωση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο οργανισμός υποσχέθηκε ένα ποσό 100 εκατ. στερλινών (113,1 εκατ. ευρώ) τα επόμενα εννέα χρόνια για ένα «καλύτερο και πιο δίκαιο μέλλον για όλους».

Τα χρήματα αυτά θα κατευθυνθούν ιδίως στις «κοινότητες που επλήγησαν από τη δουλεία». Ένα μέρος των χρημάτων προορίζεται για την εμβάθυνση των ερευνών σχετικά με τις σχέσεις ανάμεσα στην εκκλησία και στη δουλεία.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος των Επιτρόπων της Εκκλησίας, ο αρχιεπίσκοπος του Μάντσεστερ Ντέιβιντ Ουόκερ, δήλωσε πως ο οργανισμός ελπίζει τώρα να δημιουργήσει μια «ανθεκτική θετική κληρονομία που θα χρησιμεύσει στις κοινότητες που επλήγησαν από τη δουλεία».

Οι επίτροποι της Εκκλησίας διαχειρίζονται ένα επενδυτικό ταμείο 10,1 δισ. στερλινών (11,4 δισ. ευρώ) για υποστήριξη των δραστηριοτήτων της Εκκλησίας και του κλήρου.

«Τίποτα από αυτά που θα κάνουμε, εκατοντάδες χρόνια μετά, δεν θα επιστρέψει τη ζωή τους στους ανθρώπους που έγιναν σκλάβοι», έγραψαν οι επίτροποι στην εισαγωγή της έκθεσής τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Αλλά μπορούμε και θα αναγνωρίσουμε τη φρίκη και την ντροπή για τον ρόλο της Εκκλησίας στο δουλεμπόριο και διά μέσου των απαντήσεων θα επιδιώξουμε να αρχίσουμε να απαντάμε στις αδικίες που διαπράχθηκαν».

Η Εκκλησία της Αγγλίας είχε ζητήσει ήδη συγγνώμη για τις διασυνδέσεις που είχε στο παρελθόν με τη δουλεία, την ώρα που η Βρετανία βρίσκεται αντιμέτωπη με την κληρονομιά του αποικιοκρατικού παρελθόντος της.

Το 2020, η εκκλησία είχε χαρακτηρίσει «ντροπή» το γεγονός πως ορισμένα από τα μέλη της είχαν «επωφεληθεί ενεργά» από τη δουλεία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ