Το απομακρυσμένο νησί με τους 30 μόλις κατοίκους -Γιατί γιορτάζουν τα Χριστούγεννα τον Ιανουάριο - iefimerida.gr

Το απομακρυσμένο νησί με τους 30 μόλις κατοίκους -Γιατί γιορτάζουν τα Χριστούγεννα τον Ιανουάριο

Απομονωμένο σπίτι στο νησί Foula, στο αρχιπέλαγος Shetland
Απομονωμένο σπίτι στο νησί Foula, στο αρχιπέλαγος Shetland / Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι άνθρωποι που ζουν σε ένα απομακρυσμένο νησί με μόλις 30 κατοίκους δεν θα γιορτάσουν τα Χριστούγεννα για άλλες δύο εβδομάδες.

Η Φούλα (Foula), στο Σέτλαντ, είναι ένα από τα πιο απομακρυσμένα νησιά του Ηνωμένου Βασιλείου και οι κάτοικοι εξακολουθούν να τηρούν μια εκδοχή του Ιουλιανού ημερολογίου.

Ενώ το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου γιορτάζει τα Χριστούγεννα στις 25 Δεκεμβρίου με βάση το Γρηγοριανό ημερολόγιο, στο νησί Foula οι εορτασμοί θα γίνουν στις 7 Ιανουαρίου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Γρηγοριανό ημερολόγιο πήρε το όνομά του από τον Πάπα Γρηγόριο ΧΙΙΙ, ο οποίος το εισήγαγε τον Οκτώβριο του 1582, αλλά δεν υιοθετήθηκε στη Μεγάλη Βρετανία μέχρι το 1752.

Όμως οι κάτοικοι στη Foula επέμειναν στο Ιουλιανό ημερολόγιο και συνεχίζουν να το χρησιμοποιούν μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τη MailOnline

Σύμφωνα με το Ιουλιανό ημερολόγιο, το Yule ή Χριστούγεννα θα είναι στις 7 Ιανουαρίου και η Newerday, πιο γνωστή ως Πρωτοχρονιά, θα είναι μια εβδομάδα αργότερα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι κάτοικοι του νησιού ήταν επίσης από τους τελευταίους ανθρώπους στον κόσμο που μιλούσαν τη Norn, μια μορφή της παλιάς σκανδιναβικής γλώσσας που εξαφανίστηκε γύρω στο 1800.

Η Norn εξαφανίστηκε όταν η πλειονότητα των ιθαγενών ομιλητών πέθανε από ευλογιά και το νησί επανακατοικήθηκε από αγγλόφωνους του αρχιπελάγους Σέτλαντ.

. Η Φούλα είναι το πιο απομακρυσμένο κατοικημένο νησί της Μεγάλης Βρετανίας με σημερινό πληθυσμό τριάντα ατόμων
. Η Φούλα είναι το πιο απομακρυσμένο κατοικημένο νησί της Μεγάλης Βρετανίας με σημερινό πληθυσμό τριάντα ατόμων / Φωτογραφία: Jeff J Mitchell/Getty Images

Πώς γιορτάζουν τα Χριστούγεννα οι κάτοικοι του νησιού

Οι κάτοικοι της Foula συγκεντρώνονται παραδοσιακά σε ένα σπίτι για να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα τον Ιανουάριο, όπου θα ανταλλάξουν δώρα και ευχές. Επιμένουν όμως ότι «όλοι οι άλλοι» είναι που είναι διαφορετικοί.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένας κάτοικος του νησιού δήλωσε: «Δεν είναι μόνο μέρος της δικής μας παράδοσης, αλλά του κόσμου. Είναι όλοι οι άλλοι που άλλαξαν, όχι εμείς. Δεν είμαστε μοναδικοί. Άλλα μέρη του κόσμου, όπως περιοχές της Ρωσίας, εξακολουθούν να γιορτάζουν το παλιό ημερολόγιο».

Οι Χριστιανοί Ορθόδοξοι που ζουν στη Ρωσία, γιορτάζουν επίσης τη γέννηση του Ιησού τον Ιανουάριο και χρησιμοποιούν το Ιουλιανό ημερολόγιο. Το ίδιο κάνει και η φυλή των Βερβερίνων στη Βόρεια Αφρική.

Κάτοικοι του νησιού Φούλα διασκεδάζουν
Κάτοικοι του νησιού Φούλα διασκεδάζουν / Φωτογραφία: Jeff J Mitchell/Getty Images

Το Ιουλιανό ημερολόγιο εφευρέθηκε από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Ιούλιο Καίσαρα γύρω στο 45 π.Χ., αντικαθιστώντας το Ρωμαϊκό ημερολόγιο που χρησιμοποιούσαν πριν από αυτό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Χρησιμοποιήθηκε για περισσότερους από 16 αιώνες και ακολουθούσε το ταξίδι της Γης γύρω από τον ήλιο.

Το απομονωμένο νησί Φούλα βρίσκεται περίπου 20 μίλια από τη δυτική ακτή του Σέτλαντ και έχει περιγραφεί ως «σκληρό νησί για σκληρούς ανθρώπους».

Δεν υπάρχει wi-fi, δεν υπάρχουν παμπ ή μπαρ, δεν υπάρχει καν κατάστημα για να αγοράσει κανείς βασικές προμήθειες και οι κάτοικοι του νησιού βασίζονται εξ ολοκλήρου σε αεροπορικές ή θαλάσσιες παραδόσεις.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ