Αφγανιστάν: Ένας χρόνος με τους Ταλιμπάν στην εξουσία- Οι 4 υποσχέσεις και η ζοφερή πραγματικότητα - iefimerida.gr

Αφγανιστάν: Ένας χρόνος με τους Ταλιμπάν στην εξουσία- Οι 4 υποσχέσεις και η ζοφερή πραγματικότητα

H zωή στο Αφγανιστάν ένα χρόνο μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν
H zωή στο Αφγανιστάν ένα χρόνο μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν/ Φωτογραφία AP
ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΝΟΥΣΗΣ

Ένας χρόνος συμπληρώνεται αυτές τις μέρες από την επεισοδιακή κατάληψη της εξουσίας στο Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν και η πραγματικότητα είναι τουλάχιστον ζοφερή, παρά τις μάλλον κάλπικες υποσχέσεις του νέου καθεστώτος.

Πριν από ένα χρόνο, οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την Καμπούλ. Στην πρώτη τους συνέντευξη Τύπου μετά την κατάληψη της εξουσίας στο Αφγανιστάν, εξέπληξαν τον κόσμο με την ανακοίνωση μετριοπαθών πολιτικών. Βασική υπόσχεση ήταν η διασφάλιση βασικών δικαιωμάτων των γυναικών, πολιτικών και ατομικών ελευθεριών, που έδωσαν έστω και κάποιες μικρές ελπίδες για τη ζωή που θα γνώριζαν οι Αφγανοί υπό το καθεστώς των Ταλιμπάν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Deutsche Welle ετοίμασε ένα αποκαλυπτικό δημοσίευμα για την κατάσταση στο Αφγανιστάν ένα χρόνο μετά.

Φωτογραφία AP
Φωτογραφία AP

Υπόσχεση 1η: «Τα δικαιώματα των γυναικών θα γίνονται σεβαστά σύμφωνα με τους κανόνες του ισλαμικού νόμου»

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Ζαμπινουλάχ Μουτζαχίντ έλεγε στην περίφημη πρώτη του συνέντευξη Τύπου τον Αύγουστο του 2021: «Οι γυναίκες θα είναι πολύ ενεργές στην κοινωνία, αλλά στο πλαίσιο του Ισλάμ». Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, θα τους επιτραπεί να εργαστούν και να σπουδάσουν, σημείωνε.

Τι ισχύει σήμερα;

Όταν οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την εξουσία, πολλοί φοβόντουσαν ένα καθεστώς τόσο σκληρό για τις γυναίκες όσο και κατά την τελευταία διακυβέρνηση τους τη δεκαετία του 1990. Ένα χρόνο μετά, οι Ταλιμπάν έχουν εφαρμόσει πολλούς περιορισμούς στη ζωή των γυναικών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι γυναίκες πρέπει να καλύπτονται από την κορφή ως τα νύχια δημόσια. Εάν μια γυναίκα δεν καλύπτει το πρόσωπό της έξω από το σπίτι, ο πατέρας της ή ο πλησιέστερος άνδρας συγγενής της θα μπορούσε να φυλακιστεί ή να απολυθεί από κρατικές θέσεις. Οι γυναίκες δεν μπορούν να επιβιβαστούν σε αεροπλάνα χωρίς έναν άνδρα συνοδό, ο οποίος πρέπει να είναι ο σύζυγός της ή ένας στενός άνδρας συγγενής τους.

Η είσοδος σε δημόσια πάρκα στο Αφγανιστάν περιορίζεται ανάλογα με το φύλο. Τρεις ημέρες προορίζονται για γυναίκες, τέσσερις για άνδρες. Ωστόσο, σύμφωνα με διάταγμα, συνιστάται ανεπιφύλακτα οι γυναίκες να φεύγουν από το σπίτι μόνο όταν είναι απαραίτητο.

Οι Ταλιμπάν έχουν επίσης περιορίσει την πρόσβαση στην εργασία σε ορισμένους τομείς, όπως περιγράφεται σε έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας. «Οι περισσότερες γυναίκες κυβερνητικοί υπάλληλοι έχουν πει να μένουν στο σπίτι, με εξαίρεση εκείνες που εργάζονται σε ορισμένους τομείς όπως η υγεία και η εκπαίδευση», αναφέρει η έκθεση. «Η πολιτική των Ταλιμπάν φαίνεται να είναι ότι θα επιτρέψουν μόνο σε γυναίκες που δεν μπορούν να αντικατασταθούν από άνδρες να συνεχίσουν να εργάζονται». Πολλές γυναίκες σε υψηλόβαθμες θέσεις, ακόμη και στον ιδιωτικό τομέα, έχουν απολυθεί.

Γυναίκες που διαμαρτυρήθηκαν ενάντια στους περιορισμούς και τις πολιτικές των Ταλιμπάν έχουν παρενοχληθεί, απειληθεί, συλληφθεί, ακόμη και βασανιστεί, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ενώ τα νεότερα κορίτσια μπόρεσαν να συνεχίσουν την εκπαίδευση σε τάξεις θηλέων, λίγες εβδομάδες μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, οι μαθήτριες στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δεν μπόρεσαν να επιστρέψουν. Στις 21 Σεπτεμβρίου, ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Μουτζαχίντ είπε ότι «το Υπουργείο Παιδείας εργάζεται σκληρά για να παρέχει το έδαφος για την εκπαίδευση των κοριτσιών γυμνασίου το συντομότερο δυνατό». Δεν αναφέρθηκε χρονικό πλαίσιο.

Τον Μάρτιο, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι τα μαθήματα θα ανοίξουν για όλους τους μαθητές, συμπεριλαμβανομένων των κοριτσιών. Ωστόσο, μια μέρα αργότερα, καθώς τα κορίτσια πήγαιναν στο σχολείο για πρώτη φορά, το υπουργείο αντέστρεψε τη διάταξη, καλώντας τις μαθήτριες να εγκαταλείψουν το σχολείο. Το υπουργείο αιτολόγησε την απαγόρευση μιλώντας για έλλειψη δασκάλων και ζητήματα σχολικής στολής και ισχυρίστηκε ότι θα ανοίξει τα σχολεία στα κορίτσια μόλις εκπονηθεί ένα σχέδιο σύμφωνα με τον «ισλαμικό νόμο και την αφγανική κουλτούρα». Από τότε, τίποτα δεν έχει αλλάξει.

Φωτογραφία AP
Φωτογραφία AP

Υπόσχεση 2η: Γενική αμνηστία για πρώην εχθρούς

Στις 17 Αυγούστου 2021, ο Μουτζαχίντ είπε: «Θα ήθελα να διαβεβαιώσω όλους τους συμπατριώτες, είτε ήταν μεταφραστές, είτε μετείχαν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις είτε ήταν απλοί πολίτες, όλοι τους ήταν σημαντικοί. Κανείς δεν πρόκειται να υποστεί εκδικητική αντιμετώπιση». Και: «Χιλιάδες στρατιώτες που μας πολέμησαν 20 χρόνια, μετά την κατοχή, σε όλους δίνεται χάρη».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι ισχύει σήμερα;

Μετά από ένα αρχικό «κύμα δολοφονιών αντιποίνων […] που εξαπολύθηκε κατά τη διάρκεια της κατάληψης της εξουσίας από τους Ταλιμπάν», όπως το θέτει η Διεθνής Αμνηστία, και ένα «ανθρωποκυνηγητό από πόρτα σε πόρτα» για υποτιθέμενους «συνεργάτες» τις ημέρες ακριβώς μετά την επιστροφή των Ταλιμπάν στην Καμπούλ , φαίνεται ότι οι ισλαμιστές δεν έχουν πραγματοποιήσει τη φοβερή σαρωτική εκδίκηση εναντίον των πρώην εχθρών τους.

Ωστόσο, η Αποστολή Βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών στο Αφγανιστάν (UNAMA) έχει καταγράψει τουλάχιστον 160 εξωδικαστικές δολοφονίες, 178 αυθαίρετες συλλήψεις, 23 συλλήψεις χωρίς επικοινωνία και 56 περιπτώσεις βασανιστηρίων πρώην κυβερνητικών και αξιωματούχων ασφαλείας που διαπράχθηκαν από τις αρχές των Ταλιμπάν μεταξύ 15 Αυγούστου 2021 και Ιουνίου. 15, 2022. Η έκθεση της UNAMA για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Αφγανιστάν καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η αμνηστία παραβιάστηκε σε πολλές περιπτώσεις.

Τον Ιούνιο, η Διεθνής Αμνηστία ανέφερε «τη χρήση βασανιστηρίων, εκτελέσεων χωρίς δίκη καθώς και αυθαίρετων συλλήψεων αμάχων (που κατηγορούνται ως μέλη της NRF) από τους Ταλιμπάν στην επαρχία Παντσίρ».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπόσχεση 3η: «Καμία απειλή ή αντίποινα δεν θα γίνει εναντίον δημοσιογράφων»

Οι εκπρόσωποι των Ταλιμπάν επανέλαβαν αυτή την υπόσχεση που δόθηκε στους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα (RSF) ισχυριζόμενοι τη δέσμευσή τους για την αμερόληπτη ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και του Τύπου- εφόσον δεν παρεμβαίνουν στο «πολιτιστικό πλαίσιο» των Ταλιμπάν.

Τι ισχύει σήμερα;

Μόνο μέρες μετά την ανάληψη της εξουσίας στην Καμπούλ, μαχητές Ταλιμπάν σκότωσαν έναν συγγενή ενός δημοσιογράφου της DW που κυνηγούσαν. Τον Σεπτέμβριο του 2021, η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων ανέφερε ότι ο Φαχίμ Ντάστι, ο επικεφαλής της Εθνικής Ένωσης Δημοσιογράφων του Αφγανιστάν σκοτώθηκε σε σύγκρουση μεταξύ των Ταλιμπάν και των μαχητών της NRF.

Οι οργανώσεις για τα ανθρώπινα διακιώματα λένε ότι δεν έχουν συγκεκριμένες αποδείξεις ότι δημοσιογράφοι δολοφονήθηκαν από τους Ταλιμπάν. Ωστόσο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ελευθερία του Τύπου έχει επιδεινωθεί από τότε που οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την Καμπούλ. Από τους πάνω από 10.000 ανθρώπους που εργάζονταν σε αφγανικές αίθουσες σύνταξης τον Ιούλιο του 2021, μόνο 4.360 εξακολουθούσαν να εργάζονται τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με έκθεση της RSF που δημοσιεύθηκε στα τέλη του περασμένου έτους. Επιπλέον, ανέφερε ότι 231 μέσα ενημέρωσης από τα 543 που λειτουργούσαν το καλοκαίρι του 2021 εξαφανίστηκαν κατά τους πρώτους τρεις μήνες της διακυβέρνησης των Ταλιμπάν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε έρευνα που διεξήχθη από την ένωση δημοσιογράφων του Αφγανιστάν και το IJF διαπιστώθηκε ότι 318 εθνικά μέσα ενημέρωσης έχουν κλείσει από τότε που ανέλαβαν την εξουσία οι Ταλιμπάν.

Τον Ιανουάριο, ένας εκπρόσωπος των Ταλιμπάν είπε στη DW ότι το καθεστώς δεν είχε κλείσει κανέναν σταθμό μέσων ενημέρωσης στη χώρα. Ωστόσο, ορισμένοι είχαν σταματήσει να εργάζονται αφού τελείωσαν τα κονδύλια, είπε. Στην ίδια συνέντευξη, παραδέχτηκε ότι η κάλυψη των μέσων ενημέρωσης στο Αφγανιστάν έπρεπε να ακολουθεί κανόνες που μπορεί να θεωρηθούν πολύ περιοριστικοί στις δυτικές χώρες.

Τον Μάρτιο, οι Ταλιμπάν απέκλεισαν τη μετάδοση πολλών διεθνών μέσων ενημέρωσης στο Αφγανιστάν, συμπεριλαμβανομένων των BBC, Voice of America και DW. Ένα μήνα αργότερα, τουλάχιστον δώδεκα δημοσιογράφοι συνελήφθησαν στο Αφγανιστάν, με αποτέλεσμα τα Ηνωμένα Έθνη να καλέσουν τους Ταλιμπάν να σταματήσουν τις αυθαίρετες κρατήσεις δημοσιογράφων.

Φωτογραφία AP
Φωτογραφία AP
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπόσχεση 4η: Όχι άλλα παράνομα ναρκωτικά από το Αφγανιστάν

Μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, ο εκπρόσωπος Μουτζαχίντ είπε: «Διαβεβαιώνουμε τους συμπατριώτες και τις γυναίκες μας και τη διεθνή κοινότητα [ότι] δεν θα παράγουμε ναρκωτικά». Υπενθύμισε στον κόσμο ότι οι Ταλιμπάν έφεραν στο μηδέν την παραγωγή ναρκωτικών με βάση την παπαρούνα το 2000 και ζήτησε διεθνή βοήθεια για την παροχή εναλλακτικών καλλιεργειών.

Το Αφγανιστάν παραμένει μακράν ο μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας ηρωίνης και οπίου στον κόσμο για δεκαετίες. Το 2020, η χώρα παρείχε περίπου το 85% όλων των μη φαρμακευτικών οπιοειδών παγκοσμίως, σύμφωνα με έρευνα του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα.

Τι ισχύει σήμερα;

Νωρίτερα φέτος, οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν την καλλιέργεια οπιούχας παπαρούνας και τη συγκομιδή στις αρχές Απριλίου, απειλώντας να βάλουν τους αγρότες στη φυλακή και να κάψουν τα χωράφια τους. Ο Μουλά Αμπντούλ Χακ Αχούντ, αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για την καταπολέμηση των ναρκωτικών, είπε στο Associated Press ότι οι Ταλιμπάν συνεργάζονται με άλλες κυβερνήσεις και μη κυβερνητικές οργανώσεις για να βρουν εναλλακτικές καλλιέργειες που θα προσφέρουν στους αγρότες εισόδημα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μέχρι στιγμής, οι Ταλιμπάν φαίνεται να τηρούν αυτή την υπόσχεση. Σύμφωνα με μια μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας του 2004, η παραγωγή παπαρούνας στο Αφγανιστάν έπεσε σχεδόν στο μηδέν μετά την απαγόρευση της καλλιέργειας των Ταλιμπάν το 2000. Αυξήθηκε ξανά μόλις οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέτρεψαν το καθεστώς στα τέλη του 2001.

Ωστόσο, οι ειδικοί αμφισβητούν πόσο αποτελεσματική και βιώσιμη θα είναι αυτή τη φορά η προσπάθεια για την εξάλειψη της παραγωγής οπιοειδών, παρά το γεγονός ότι η επιτυχία σε αυτό το εγχείρημα θα μπορούσε να έχει θετικό αντίκτυπο στις εξωτερικές σχέσεις. Σε τελική ανάλυση, η διακίνηση ναρκωτικών είναι ζωτικό μέρος της οικονομίας της χώρας, αποφέροντας έσοδα μεταξύ 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων (1,7 δισεκατομμύρια ευρώ) και 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2021. Η συνολική αξία των οπιούχων αποτελούσε το 9% έως το 14% του αφγανικού ΑΕΠ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Αφγανιστάν DW Ταλιμπάν εξουσία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ