Αφγανιστάν: Αναχώρησε και η τρίτη πτήση τσάρτερ που μεταφέρει πρόσφυγες στο Κατάρ - iefimerida.gr

Αφγανιστάν: Αναχώρησε και η τρίτη πτήση τσάρτερ που μεταφέρει πρόσφυγες στο Κατάρ

Αεροπλάνο του Κατάρ μεταφέρει πρόσφυγες από το Αφγανιστάν
Αεροπλάνο του Κατάρ μεταφέρει πρόσφυγες από το Αφγανιστάν / Φωτογραφία: AP Photos
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η τρίτη πτήση τσάρτερ που μεταφέρει αλλοδαπούς και Αφγανούς πολίτες στο Κατάρ απογειώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής (17/7) από το αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Το αεροπλάνο, που μεταφέρει περίπου 170 επιβάτες, μεταξύ των οποίων είναι Αμερικανοί και Ευρωπαίοι, είχε προορισμό την Ντόχα. Στην πτήση επιβαίνουν πολίτες του Βελγίου, της Μεγάλης Βρετανίας, της Κροατίας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Ιταλίας και των ΗΠΑ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι επιβάτες μεταφέρθηκαν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ με αυτοκινητοπομπή που οργάνωσε το Κατάρ, αφού κατέληξε σε μια «συμφωνία ασφαλούς διέλευσης» με τους Ταλιμπάν.

Στην Ντόχα οι επιβάτες θα μείνουν αρχικά σε ένα συγκρότημα που στεγάζει προσωρινά Αφγανούς πρόσφυγες και άλλους ανθρώπους που έφυγαν από τη χώρα.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ παρέτεινε για άλλους έξι μήνες την αποστολή του στο Αφγανιστάν

Νωρίτερα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ανανέωσε για έξι μήνες, έως τη 17η Μαρτίου 2022, την πολιτική αποστολή του στο Αφγανιστάν, με ένα ψήφισμα στο οποίο ζητεί επίσης από τους Ταλιμπάν μια «κυβέρνηση χωρίς αποκλεισμούς και αντιπροσωπευτική», καθώς και τη συμμετοχή των γυναικών στην κοινωνική ζωή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ψήφισμα, που εγκρίθηκε ομόφωνα από τα 15 μέλη του Συμβουλίου, επιμένει για τη «σημασία να σχηματιστεί μια κυβέρνηση χωρίς αποκλεισμούς και αντιπροσωπευτική» ζητώντας παράλληλα μια «πλήρη, ίση και σημαντική συμμετοχή των γυναικών και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περιλαμβανομένων εκείνων των γυναικών, των παιδιών και των μειονοτήτων».

Το κείμενο συνέταξαν η Εσθονία και η Νορβηγία, η οποία χαιρέτισε αμέσως το «ενιαίο μήνυμα» του Συμβουλίου για το Αφγανιστάν. Τον Αύγουστο, ένα ψήφισμα του ΣΑ που ζητούσε ελεύθερη κυκλοφορία για τους Αφγανούς που επιθυμούν να εγκαταλείψουν τη χώρα, είχε συγκεντρώσει μόνο 13 ψήφους, καθώς η Ρωσία και η Κίνα τήρησαν αποχή.

Στο ψήφισμά του το ΣΑ υπογραμμίζει «τον σημαντικό ρόλο που θα συνεχίζει να διαδραματίζει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών στην προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στο Αφγανιστάν».

Το ψήφισμα αναγνωρίζει επίσης «την ανάγκη να διπλασιαστούν οι προσπάθειες για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στο Αφγανιστάν» και επιβεβαιώνει «τη σημασία της μάχης κατά της τρομοκρατίας» στη χώρα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές και όπως μεταφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι Ταλιμπάν δεν εναντιώθηκαν στην παράταση της αποστολής του ΟΗΕ.

«Είναι αναγκασμένοι να είναι πιο ευέλικτοι» και «είναι πιο πραγματιστές» από το προηγούμενο πέρασμά τους από την εξουσία στα τέλη της δεκαετίας του '90, δήλωσε υπό τον όρο της ανωνυμίας ένας ειδικός για το θέμα στον ΟΗΕ. «Οι Ταλιμπάν έχουν ανάγκη τον ΟΗΕ και είναι ο δικός μας μοχλός» πίεσης, προκειμένου να μπορέσουμε να επηρεάσουμε τις αποφάσεις τους, λέει στο AFP.

Τα μέλη του ΣΑ ζητούν τέλος στο ψήφισμά τους από τον Γενικό Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες να τους ενημερώνει για την κατάσταση στο Αφγανιστάν και τις δραστηριότητες της αποστολής του οργανισμού στη χώρα αυτή (Manua) κάθε δύο μήνες έως τα μέσα Μαρτίου, και να τους παρουσιάσει μια γραπτή έκθεση έως την 31η Ιανουαρίου για το μέλλον της αποστολής της ΟΗΕ «υπό το φως των πρόσφατων πολιτικών και κοινωνικών εξελίξεων και εξελίξεων ασφαλείας».

Τις τελευταίες εβδομάδες πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις όπως η Διεθνής Αμνηστεία και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επέμειναν πως ο ΟΗΕ και οι περίπου 2.000 εκπρόσωποί του στο Αφγανιστάν πρέπει να διατηρήσουν την παρουσία τους στη χώρα ώστε να μπορέσουν να αναφέρουν για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Αφγανιστάν Κατάρ πρόσφυγες ΟΗΕ πτήση
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ