Κόλαση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ -Μανάδες χωρίστηκαν από τα παιδιά τους, 20.000 ακόμη αναζητούν εισιτήριο διαφυγής - iefimerida.gr

Κόλαση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ -Μανάδες χωρίστηκαν από τα παιδιά τους, 20.000 ακόμη αναζητούν εισιτήριο διαφυγής

Αμερικανός στρατιώτης με ένα μωρό στην αγκαλιά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ
Αμερικανός στρατιώτης με ένα μωρό στην αγκαλιά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ / Φωτογραφία: AP Photos
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μια εβδομάδα μετά την κατάληψη της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν, η κατάσταση στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας του Αφγανιστάν παραμένει απελπιστική, με περισσότερους από 20.000 ανθρώπους εντός και γύρω του αερολιμένα να αναζητούν τρόπους να δραπετεύσουν από την κόλαση.

Όπως έγινε γνωστό τις τελευταίες ώρες, ακόμη επτά Αφγανοί πολίτες έχασαν τη ζωή τους στην αναταραχή και το χάος που δημιουργεί η μεγαλύτερη προσπάθεια διαφυγής από τη χώρα που έχει επιχειρηθεί ποτέ. Συνολικά, υπολογίζεται πως περίπου 20 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, στην προσπάθειά τους να πλησιάσουν στο αεροδρόμιο ή να επιβιβαστούν σε κάποιο αεροπλάνο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

18.500 πολίτες αναμένουν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ

Διαβάζουμε στο CNN πως το αεροδρόμιο της Καμπούλ εξακολουθεί να αποτελεί το επίκεντρο της χαοτικής και απέλπιδας προσπάθειας διαφυγής για δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους – συμπεριλαμβανομένων εργαζομένων από άλλες χώρες, Αφγανών διερμηνέων και γυναικών που βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο υπό την ηγεμονία των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.

Αμερικανός στρατιώτης με νεογέννητο μωρό στα χέρια στο αεροδρόμιο της Καμπούλ
Αμερικανός στρατιώτης με νεογέννητο μωρό στα χέρια στο αεροδρόμιο της Καμπούλ / Φωτογραφία: AP Photos

Ως το πρωί της Κυριακής, ο αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονταν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ ανερχόταν σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο 18.500, με ακόμη 2.000 να βρίσκονται εκτός των πυλών του, αναμένοντας να εισέλθουν με την ελπίδα να βρουν τρόπο να φύγουν από τη χώρα.

Ήτοι περισσότεροι από όσους κατάφεραν οι αμερικανικές αρχές να βοηθήσουν να φύγει από το Αφγανιστάν όλη την περασμένη εβδομάδα, που υπολογίζεται πως ανέρχονται σε 17.000 ανθρώπους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το χάος με την ηλεκτρονική βίζα των ΗΠΑ

Ένας λόγος που το χάος παραμένει στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, είναι σύμφωνα με το CNN, η απόφαση έκδοσης ηλεκτρονικής βίζας για τους Αφγανούς πολίτες που δικαιούντο ειδική προσφυγική άδεια στις ΗΠΑ, χωρίς σε αυτή να περιλαμβάνονται το όνομα ή άλλα προσωπικά έγγραφα.

Ο τύπος αυτής της ηλεκτρονικής βίζας εστάλη σε χιλιάδες άλλους Αφγανούς, οι οποίοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις ώστε να διαφύγουν κατά προτεραιότητα από το Αφγανιστάν, σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει περισσότερα για την αμερικανική επιχείρηση.

Στρατιώτης δίνει νερό σε ένα κοριτσάκι που αναμένει στο αεροδρόμιο της Καμπούλ
Στρατιώτης δίνει νερό σε ένα κοριτσάκι που αναμένει στο αεροδρόμιο της Καμπούλ / Φωτογραφία: AP Photos

Αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος δήλωσε σήμερα ότι κατά τις τελευταίες 24 ώρες, οι πύλες του αεροδρομίου της Καμπούλ έκλεισαν διαδοχικά , αλλά δεν υπήρξε αλλαγή σχετικά με την κατάσταση εντός και γύρω από τον μοναδικό διάδρομο προσγείωσης/απογείωσης του αεροδρομίου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την ίδια ώρα, αξιωματούχος των Ταλιμπάν, μιλώντας στο Reuters, δήλωσε ότι οι κίνδυνοι στον τομέα της ασφάλειας δεν μπορούν να αποκλεισθούν και ότι οι Ταλιμπάν «επιδιώκουν την βελτίωση της κατάστασης και να προσφέρουν μία ομαλή έξοδο» για ανθρώπους που προσπαθούν να φύγουν κατά την διάρκεια του σαββατοκύριακου.

Χώρισαν οικογένειες στην αγωνιώδη προσπάθεια διαφυγής

Ως εκ τούτου, η κατάσταση έχει γίνει ακόμη πιο δύσκολη σήμερα, καθώς κλείνοντας οι πύλες του αεροδρομίου, πολλές οικογένειες χωρίστηκαν και τελικά επιβιβάστηκαν σε διαφορετικές πτήσεις, καταλήγοντας στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα.

«Δεν γνωρίζω τι έκαναν, αλλά υπάρχει ακόμη κόσμος από το προσωπικό αφγανικής καταγωγής που βρίσκεται στις πύλες και δεν μπορεί να μπει στο αεροδρόμιο» σημειώνει άλλη πηγή, την οποία επικαλείται το CNN, αναφερόμενη σε Αφγανούς που εργάζονταν όλα αυτά τα χρόνια για λογαριασμό των ΗΠΑ.

Παιδιά παίζουν με ένστολούς, σε ένα διάλειμμα από το χάος στο αεροδρόμιο της Καμπούλ
Παιδιά παίζουν με ένστολούς, σε ένα διάλειμμα από το χάος στο αεροδρόμιο της Καμπούλ / Φωτογραφία: AP Photos
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οικογένειες χωρίστηκαν και εστάλησαν σε διαφορετικά σημεία του πλανήτη. Το αμερικανικό δίκτυο επικαλείται πηγή Αμερικανού αξιωματούχου που υποστηρίζει πως για το γεγονός αυτό δεν ευθύνονται οι αμερικανικές αρχές. «Υπάρχουν περιπτώσεις που η μητέρα, ο πατέρας και τα παιδιά, όλοι τους κατέληξαν σε διαφορετικές χώρες» σημειώνει η ίδια πηγή.

Παιδιά αγνοούνται μέσα στο χάος της Καμπούλ

Το αφγανικό τηλεοπτικό δίκτυο Ariana μετέδωσε πως μια οικογένεια από την Καμπούλ έχει αναλάβει τη φροντίδα ενός παιδιού, το οποίο είχε χαθεί και το βρήκε να έχει παγιδευτεί στο αγκαθωτό συρματόπλεγμα που περιβάλλει το συγκρότημα του αεροδρομίου. Αφγανοί δημοσιογράφοι μεταδίδουν, επίσης, ότι πολλοί αναρτούν φωτογραφίες με παιδιά που αγνοούνται στο αεροδρόμιο.

Σε αυτό το πλαίσιο, ΗΠΑ και Γερμανία συμβούλευσαν τους πολίτες τους στο Αφγανιστάν να αποφεύγουν την μετακίνηση προς το αεροδρόμιο της Καμπούλ, με την επίκληση κινδύνων ασφαλείας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιστρατεύει εμπορικές πτήσεις ο Μπάιντεν

Σε αυτό το εκρηκτικό σκηνικό, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι 18 εμπορικά αεροσκάφη θα επιστρατευθούν προκειμένου να βοηθήσουν στη μεταφορά ανθρώπων, που απομακρύνονται από το Αφγανιστάν.

Τα αεροσκάφη δεν θα πετάνε στην Καμπούλ, αλλά θα χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά ανθρώπων που έχουν ήδη φύγει αεροπορικώς από το Αφγανιστάν, δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι. Ο ίδιος έκανε λόγο για το Στάδιο 1 του προγράμματος, αφήνοντας να εννοηθεί πως θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν επιπλέον εμπορικά αεροσκάφη.

Οι ιδιωτικές αεροπορικές εταιρείες American Airlines, Atlas Air, Delta Air Lines και Omni Air θα παράσχουν τρία αεροσκάφη η κάθε μία, δύο η Hawaiian Airlines και τέσσερα η United Airlines.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Αφγανιστάν Καμπούλ αεροδρόμιο ΗΠΑ CNN
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ