Το 2027 πιθανή εισβολή της Κίνας στην Ταϊβάν- Ο υπουργός Εξωτερικών του νησιού εξηγεί γιατί - iefimerida.gr

Το 2027 πιθανή εισβολή της Κίνας στην Ταϊβάν- Ο υπουργός Εξωτερικών του νησιού εξηγεί γιατί

Aμείωτη η ένταση μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν
Aμείωτη η ένταση μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν/ Φωτογραφία AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Κίνα «είναι πιο πιθανό» πλέον να εισβάλει στην Ταϊβάν και η επίθεση θα μπορούσε να έρθει το 2027, εξηγεί ο υπουργός Εξωτερικών του νησιού Τζόζεφ Γου.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ταϊβάν δήλωσε ότι πιστεύει ότι η Κίνα είναι πλέον «πιο πιθανό» να εισβάλει στην Ταϊβάν για να αποσπάσει την προσοχή της κοινής γνώμης από τα προβλήματα στο εσωτερικό της χώρας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μιλώντας αποκλειστικά στο Sky News, στην πρώτη του συνέντευξη που παραχώρησε φέτος, ο Τζόζεφ Γου έθεσε το 2027 ως την ημερομηνία-κλειδί που μια τέτοια ενέργεια θα συμβεί πιθανότατα.

Τα λόγια του έρχονται σε μια εποχή που η ένταση στα στενά της Ταϊβάν είναι η υψηλότερη που έχει υπάρξει εδώ και πολλά χρόνια, με την Κίνα να πετάει πλέον καθημερινά μαχητικά αεροσκάφη προς τον εναέριο χώρο της Ταϊβάν.

Ο Γου είπε επίσης ότι η τρέχουσα ρύθμιση του «status quo», κατά την οποία η Ταϊβάν αυτοδιοικείται αλλά δεν κηρύσσει επίσημα την ανεξαρτησία της, «μπορεί να μην διαρκέσει για πάντα», σε μια σπάνια αναγνώριση ότι το νησί μπορεί μια μέρα είτε να αφομοιωθεί από την Κίνα είτε να γίνει ανεξάρτητη χώρα.

Παρά το γεγονός ότι ποτέ δεν είχε ελεγχθεί από το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα, η υπαγωγή της Ταϊβάν υπό κινεζικό έλεγχο έχει περιγραφεί από τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ ως ο «πυρήνας των βασικών συμφερόντων της Κίνας».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Χειρότερη η κατάσταση σε σχέση με τα προηγούμενα δύο χρόνια

Ο Γου αναγνώρισε ότι «η κατάσταση κατά το τελευταίο έτος σε σύγκριση με τα δύο προηγούμενα έτη είναι πολύ χειρότερη», αλλά δήλωσε: «Για μένα, το 2027 είναι το έτος που πρέπει να προσέξουμε», εξηγώντας γιατί.

«Το 2027, ο Σι Τζινπίνγκ είναι πιθανό να ξεκινήσει την τέταρτη θητεία του και, αν στις τρεις προηγούμενες θητείες του δεν μπορεί να επικαλεστεί κανένα επίτευγμα κατά τη διάρκεια της θητείας του, ίσως χρειαστεί να σκεφτεί κάτι άλλο που θα μπορεί να επικαλεστεί ως επίτευγμα ή κληρονομιά του έργου του», είπε.

«Αν κοιτάξετε την κατάσταση στην Κίνα αυτή τη στιγμή, η οικονομία πέφτει. Οι άνθρωποι δεν είναι ευτυχισμένοι, οι επιχειρήσεις ακινήτων φαίνεται να καταρρέουν».

«Αν ο Σι Τζινπίνγκ δεν μπορεί να αλλάξει την κατάσταση στο εσωτερικό της Κίνας, ίσως θελήσει να καταφύγει σε χρήση βίας ή στη δημιουργία μιας κρίσης στο εξωτερικό για να αποσπάσει την προσοχή στο εσωτερικό ή για να δείξει στους Κινέζους ότι έχει καταφέρει κάτι», προειδοποίησε ο Γου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πιο πιθανό ένα ατύχημα πλέον

Ο ΥΠΕΞ της Ταϊβάν δήλωσε ότι το «χειρότερο σενάριο» που μπορεί να συμβεί είναι πλέον «πιο πιθανό» από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια και περιέγραψε πόσο επισφαλής μπορεί να είναι η κατάσταση.

«Κοιτάξτε την εγγύτητα των κινεζικών αεροσκαφών με τα αεροσκάφη μας», είπε.

«Αν διασχίσουν τη ζώνη των 24 ναυτικών μιλίων, κάποια από τα οπλικά μας συστήματα μπορεί να χρειαστεί να στοχεύσουν αυτά τα κινεζικά αεροσκάφη και αυτό μπορεί να προκαλέσει ατύχημα, ακόμη και αν δεν είναι σκόπιμο οι Κινέζοι πιλότοι να διασχίσουν τα 24 ναυτικά μίλια», υπογράμμισε.

«Ανησυχούμε ότι αυτό μπορεί να συμβεί».

Το μόνο πράγμα που μπορεί να αποτρέψει αυτή την ξαφνική κλιμάκωση τώρα, πρόσθεσε, είναι η «αυτοσυγκράτηση».

Είναι η Ταϊβάν προετοιμασμένη για πόλεμο εναντίον της Κίνας;

Υπήρξαν εισηγήσεις από στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες ότι η Ταϊβάν δεν είναι αρκετά καλά προετοιμασμένη αν ο πόλεμος έρθει στο νησί.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Ταϊβάν δαπανά μόνο το 2,4% του ΑΕΠ για την άμυνα, ποσοστό χαμηλότερο από χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και περίπου το μισό του ποσού που δαπανά το Ισραήλ.

Σύμφωνα με αναλύσεις, δεν διαθέτει επίσης αρκετά πυρομαχικά, δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στις ποσοστώσεις πρόσληψης στις ένοπλες δυνάμεις και δεν έχει επικεντρωθεί αρκετά στο είδος των ασύμμετρων δυνατοτήτων που θα χρειαζόταν για να διεξάγει έναν πόλεμο με την Κίνα.

Ο υπουργός Εξωτερικών απέρριψε την ιδέα ότι η Ταϊβάν εφησυχάζει, αλλά αναγνώρισε ότι στο παρελθόν έχει αργήσει να προετοιμαστεί.

«Καταλαβαίνουμε ότι τα προηγούμενα χρόνια μπορεί να μην είχαμε αποκτήσει επαρκή πυρομαχικά», είπε και επισήμανε: «Τα προηγούμενα χρόνια, μπορεί να μην είχαμε επαρκή εκπαίδευση για το στρατιωτικό μας προσωπικό. Και τα προηγούμενα χρόνια, καταλαβαίνουμε ότι ο αριθμός των στρατιωτών μας για την υπεράσπιση της Ταϊβάν μπορεί να μην ήταν αρκετός, αλλά δείτε τα μεταρρυθμιστικά μέτρα που ανακοίνωσε η πρόεδρος».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Ταϊβάν επέκτεινε πρόσφατα την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία από τέσσερις μήνες σε ένα έτος, αύξησε τον αμυντικό προϋπολογισμό και προσπαθεί να ξεκινήσει την εγχώρια παραγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων.

«Προσπαθούμε με κάθε τρόπο να κάνουμε την Ταϊβάν προετοιμασμένη, να κάνουμε την Ταϊβάν ικανή να υπερασπιστεί τον εαυτό της», δήλωσε ο Γου

Ενώ επέμεινε ότι η Ταϊβάν θα ήταν πρόθυμη να διαπραγματευτεί με την Κίνα, ήταν σαφές ότι δεν αποδέχεται τα προαπαιτούμενα του Πεκίνου. «Σημαίνει ότι υποτασσόμαστε στην Κίνα, και αυτό είναι κάτι που ο λαός εδώ στην Ταϊβάν δεν θα δεχόταν ποτέ, αλλά η πόρτα μας είναι ανοιχτή», είπε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ταϊβάν Κίνα ΥΠΕΞ ένταση
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ