«Ο πατέρας μου ήταν αποτυχήμενος εκδότης στην Ελλάδα» - iefimerida.gr

«Ο πατέρας μου ήταν αποτυχήμενος εκδότης στην Ελλάδα»

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Aριάννα Χάφινγκτον λίγο καιρό μετά την κόντρα με τους New York Times, παραχωρεί μια πολυ ενδιαφέρουσα συνέντευξη σε έναν απολαυστικά πιεστικό δημοσιογράφο τους. Πέρα απ' τα θέματα της αντιδικίας της με τον εκδότη των NYT μιλάει για τον πατέρα της, την ποιότητα της δημοσιογραφίας και το κατα πόσον η Huffington Post είναι ένα αριστερό σάιτ...

Έχεις αποκαλέσει τον πατέρα σου «εφημεριδάνθρωπο». Τι έχει κάνει;

Καθώς μεγάλωνα ο πατέρας έστηνε μικρές εφημερίδες στην Ελλάδα. Καμία απ’ αυτές δεν επιβίωσε. Αυτό ίσως να έχει σχέση με το ότι ποτέ δεν είχα καμία επιθυμία να μεταφέρω με κάποιο τρόπο την Huffington Post στο χαρτί.

Έχει χυθεί τόσο μελάνι σχετικά με το θάνατο του έντυπου τύπου, με την Huffington Post συχνά να αναφέρεται σαν ένας εκ των "βασικών δολοφόνων". Τι πιστεύεις ότι θα έλεγε ο πατέρας σου για αυτό;

Νομίζω πως θα καταλάβαινε πολύ καλά την πραγματικότητα, όπως έχω πει άλλωστε «Δεν σκότωσα εγώ τις εφημερίδες, χρυσό μου» . Δεν ήταν η Huffington Post, ήταν το Craigslist, ήταν οι νέες τεχνολογίες.

Είπες πρόσφατα πως η Huffington Post δεν είναι ένας αριστερίζων οργανισμός.

Στην πραγματικότητα το λέω αυτό εδώ και τρία χρόνια. Το μότο που χρησιμοποιούμε είναι «Πέρα απ' την αριστερά και τη δεξιά».

Τρία χρόνια πριν ήταν 2008. Παρακολουθούσα πάρα πολύ τη Huffington Post κατά τη διάρκεια των εκλογών. Το είδα κάπως σαν την ιντερνετική εκδοχή της εκπομπής του Keith Olbermann, και αν αυτό δεν είναι αριστερό τότε…

Γιατί δεν γίνεσαι λίγο πιο συγκεκριμένος; Ποια ήταν τα μηνύματα που θεώρησες τόσο αριστερά;

Είναι σαν να προσπαθείς να μου πεις ότι τα Στρουμφάκια δεν είναι μπλε…

Απλά σου λέω πως είναι πολύ ξεκάθαρο πως έχουμε μια προοδευτική οπτική. Με το να χαρακτηρίσεις αυτο που κάνουμε απλά αριστερό, χάνεται το νόημα που λέει πως η αμερικάνικη πολιτική χρειάζεται μια γενική αναδόμηση πέρα από αριστερές ή δεξιές ιδεολογίες. Αυτό που κάνεις είναι μια ξεπερασμένη θεώρηση της πολιτικής.

Στεναχωρήθηκα καθώς διάβαζα το εσωτερικό σημείωμα της AOL, το οποίο διέρρευσε λίγο πριν αγοράσουν το σάιτ σου. Έλεγε πως η εταιρία θέλει το 95% της ύλης να διαμορφώνεται ανάλογα με το τι ψάχνουν οι αναγνώστες. Έλεγε επίσης πως οι δημοσιογράφοι θα πρέπει να διαλέγουν τα θέματά τους με κριτήριο το κέρδος.

Μου ζητάς να υπερασπιστώ ένα έγγραφο το οποίο προηγείται από μένα. Αυτά που αναφέρει είναι πολύ, πολύ, πολύ μακριά από κει που βρίσκεται η εταιρία τώρα. Ο Tim (Armstrong) δεν θα αγόραζε την Huffington Post αν δεν πίστευε πως ο πυρήνας του σάιτ δεν βασίζεται στην σπουδαία δημοσιογραφία. Αυτός ήταν πάντα ο στόχος μας και τώρα έχουμε τον τρόπο, τα όπλα όπως τα αποκαλούμε, λεφτά δηλαδή για να εκτελέσουμε πολύ πιο γρήγορα αυτό τοn στόχο. Η Huffington Post Media Group, θα προσλαμβάνει όλο και περισσότερους δημοσιογράφους, δεκάδες για την ακρίβεια, τους μήνες που έρχονται.

Νομίζω πως το μοντέλο πρόσληψης αναλώσιμων δημοσιογράφων ήταν βασικός λόγος για την εξαγορά σας απ’ την AOL.

Έχουμε ήδη 148 δημοσιογράφους στο μισθολόγιό μας. Δεν ξέρω γιατί το λες αυτό.

Προσωπικά δίνω ελάχιστη σημασία σ' άυτους που γράφουν και περισσότερο ασχολόυμαι με κείμενα που κυκλοφορούν στα social media, ή τα πιο κίτρινα και κουτσομπολίστικα θέματα σας..

Είναι ντροπιαστικό αυτό που λες. Νομίζω χάνεις την ουσία. Ο Jason Linkins έχει τα καλύτερα κείμενα για τα media. Η κάλυψη της Amanda Terker για το Αφγανιστάν ήταν πολύ μπροστά απ’ τους ανταγωνιστές μας. Ο Shahien Nasiripour έχει συνεχώς αποκλειστικές ειδήσεις απ΄ την Wall Street. Ίσως θα έπρεπε να κοιτάς περισσότερο αυτά και λιγότερα τα κουτσομπολίστικα.

Μπλέχτηκες σε ένα δημόσιο καυγά με τον Bill Keller, τον εκδότη των New York Times, λόγω αυτών που έγραψε μερικές βδομάδες πριν. Συνέκρινε το εταιρικό μοντέλο σας με τους Σομαλούς πειρατές.

Το φοβερό είναι πως δεν έφερε καμιά απόδειξη για όλα αυτά. Το να κατηγορείς κάποιον για κλοπή και πειρατεία είναι πολύ σοβαρό. Θα πρέπει να φέρεις αποδείξεις.

Θα υπήρχε κάποιο κατάλληλο μέρος να τα βρείτε και να λύσετε τις διαφορές σας;

Νομίζω σε ένα ελληνικό εστιατόριο

Είναι αυτό ουδέτερο έδαφος;

Νομίζω θα το λατρέψει. Θα βιώσει την ελληνική ζεστασιά που όλοι αγαπάμε.

ΕΔΩ η πρωτότυπη συνέντευξη που δημοσιεύθηκε στο New York Time Magazine

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ