Λαχταριστή πατατόπιτα με γλυκιά μυζήθρα -Εύκολη και γρήγορη συνταγή - iefimerida.gr

Λαχταριστή πατατόπιτα με γλυκιά μυζήθρα -Εύκολη και γρήγορη συνταγή

Φωτογραφία: shutterstock
Φωτογραφία: shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στην ελληνική κουζίνα, οι πίτες κάθε λογής παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο, ενώ οι περισσότερες περιοχές της χώρας έχουν τη δική τους χαρακτηριστική, ντόπια συνταγή με βάση τα τοπικά προϊόντα.

Συγκεκριμένα, η νόστιμη πατατόπιτα με γλυκιά μυζήθρα είναι φυσικά ιδιαίτερα δημοφιλής στην Κρήτη, και πρόκειται για ένα πολύ απλό πιάτο, ιδανικό για να συνοδέψει ένα πλούσιο γεύμα στο οικογενειακό τραπέζι. H πατάτα εξάλλου πρόκειται για ένα υλικό πολύ «προσιτό», που υπάρχει σε κάθε κουζίνα και ταιριάζει με πολλά διαφορετικά υλικά.

Μ' αυτή την πανεύκολη συνταγή που βρήκαμε στο mikroskoufaki.gr θα φτιάξετε μία αφράτη και πεντανόστιμη πίτα που σίγουρα θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι. Η πλούσια και ανάλαφρη γεύση της θα συναρπάσει μικρούς και μεγάλους και σίγουρα δε θα μείνει ούτε ψίχουλο! Σε περίπτωση που είστε τυχεροί και περισσέψει κάποιο κομμάτι μπορείτε να το πάρετε εύκολα μαζί για κολατσιό στην παραλία ή τη δουλειά.

Υλικά

  • 1 κιλό πατάτες
  • 4 αυγά
  • 1 κουπα γλυκιά μυζήθρα τριμμένη
  • 1 μπάλα φιδε (απορροφούν το υπόλοιπο υγρό από τις πατάτες)
  • 100 ml λάδι
  • αλάτι για γεύση
  • μια πρέζα κύμινο
  • μαύρο πιπέρι
  • 1 κρεμμύδι

Για τα φύλλα:

  • 1 και 1/2 κουπες αλεύρι,
  • 2-3 κουταλιές της σούπας λάδι,
  • περίπου 130 ml χλιαρό νερό (για μια μαλακή ζύμη)

Εκτέλεση

  • Ανακατεύετε το αλεύρι με το λάδι και ρίχνετε λίγο από το νερό και ζυμώνετε μια μαλακή ζύμη.
  • Χωρίζετε τη ζύμη σε δύο μέρη. Από κάθε μέρος ανοίγετε ένα φύλλο λίγο μεγαλύτερο από το μέγεθος του ταψιού, το οποίο είναι 34 εκατοστά.
  • Όταν ανοίγετε, για να αποφύγετε το σχίσιμο και το κόλλημα της κρούστας είναι να πασπαλίσετε καλά την επιφάνεια στην οποία ανοίγετε με αλεύρι.
  • Πριν βάλετε το φύλλο στο ταψί, ρίχνετε 30 ml λάδι στο ταψί και το βάζετε στο φούρνο να τηγανιστεί (έτσι ώστε να μην κολλήσει η πατάτα στον
  • πάτο κατά το ψήσιμο ) και το αφήνετε να κρυώσει.
  • Βάζουμε το πρωτο φύλλο στο ταψί να κρέμονται λίγο οι άκρες. Ετοιμάζουμε το μείγμα για τη γέμιση τρίβοντας χοντροκομμένες τις πλυμένες και καθαρισμένες πατάτες, στύβοντας τες από το ζουμί τους. Προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι, το φιδέ, το τυρί, τα μυρωδικά.
  • Ανακατεύουμε και απλώνουμε πανω πο το φύλλο
  • Με το δεύτερο φύλλο, σκεπάζουμε τη γέμιση και στρίβουμε τις εσωτερικά τα κρεμαστά άκρα του φύλλο.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς μόνο από κάτω.
  • Όταν ροδίσει από την κάτω πλευρά αναποδογυρίζουμε αφού αλείψουμε με λίγο λάδι, και την πάνω πλευρά.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ συνταγή πατάτα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ