Εσπαντρίγιες Castañer: Τα παπούτσια που λατρεύουν οι fashionistas πρωτοφορέθηκε από... στρατιώτες [εικόνες] - iefimerida.gr

Εσπαντρίγιες Castañer: Τα παπούτσια που λατρεύουν οι fashionistas πρωτοφορέθηκε από... στρατιώτες [εικόνες]

Γυναίκες κάθονται σε βεράντα
Εσπαντρίγιες: Η ιστορία του παπουτσιού που πρωτοφορέθηκε από στρατιώτες / Φωτογραφία: Instagram
ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΔΑΠΟΝΤΕ

Οι εσπαντρίγιες είναι το απόλυτο καλοκαιρινό παπούτσι για τις γυναίκες. Φοριούνται στην πόλη, σε νησιά από το πρωί μέχρι το βράδυ, χαρίζοντας χάρη και άνεση.

Μπορεί να τις φοράμε κάθε μέρα τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες, ωστόσο, πόσοι ξέρουμε, όμως, ότι η ιστορία τους ξεκινά 90 χρόνια πριν και ότι όλα ξεκίνησαν από το Castañer. Οπως και άλλα κλασσικά ρούχα, όπως το trench coat και το bomber jacket, έτσι και οι εσπαντρίγιες φορέθηκαν στον στρατό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ιστορία της εσπαντρίγιας

Το παλαιότερο ζευγάρι που έχει διασωθεί βρέθηκε στο σπήλαιο Cueva de los murielagos της Ισπανίας. Πλέον βρίσκεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Γρανάδα για όποιον ενδιαφέρεται να το δει από κοντά! Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι εσπαντρίγιες μετρούν πάνω από 4.000 χρόνια ζωής και φυσικά δεν έχουν καμία σχέση με τις σημερινές. Αρχικά κατασκευάζονταν από σχοινί ή πλεξίδες φυτών, τα οποία συνδυάζονταν με ύφασμα.

Το όνομά τους προέρχεται από τη λέξη «εσπάρτο» ένα είδος φυτού που καιγόταν και δενόταν σε πλεξούδες για να δημιουργηθούν οι σόλες. Λέγεται ότι για πρώτη φορά, φορέθηκαν τον 13ο αιώνα από τους στρατιώτες του βασιλιά της Αραγωνίας. Στην αρχή του 19ου αιώνα, έμποροι στην γαλλική πόλη Mauléon άρχισαν να τις πωλούν και οι πρώτοι που τις φόρεσαν ήταν στρατιωτικοί και μετά ιερείς. Περίπου στο 1880, άρχισαν να τα προτιμούν και οι εργάτες στα ορυχεία, ενώ, λίγο αργότερα, ξεκίνησαν και οι εξαγωγές τους στη Νότια Αμερική.

Οι εσπαντρίγιες που αγαπούν όλες οι γυναίκες

Το 1926, ο Λουίς Καστανιέρ και εξάδελφός του Τόμάς Σερά δημιούργησαν το πρώτο εργαστήριο του brand. Κατά τη διάρκεια του ισπανικού εμφυλίου, η ισπανική κυβέρνηση εθνικοποίησε την εταιρεία, επειδή οι εσπαντρίγιες θεωρήθηκαν προϊόν στρατιωτικού ενδιαφέροντος. Κάπως έτσι, οι στρατιώτες εστάλησαν στο μέτωπο φορώντας εσπαντρίγιες.

Φωτογραφίζοντας σχοινιά
Το πρώτο βήμα για τη δημιουργία
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ολα αυτά άλλαξαν στη δεκαετία του '60 όταν την οικογενειακή επιχείρηση ανέλαβαν ο Λορέντσο Καστανιέρ και η σύζυγός του Ιζαμπέλ. Οι δυο τους αποφάσισαν να επικεντρωθούν στην επιχείρηση και να προσθέσουν χρώμα στα παπούτσια.

Στη δεκαετία του '70, σε μια εμπορική έκθεση στο Παρίσι, το δίδυμο συναντήθηκε με τον Yves Saint Laurent. Η Ιζαμπέλ είδε να έρχονται στο περίπτερό τους τρεις νέοι Γάλλοι, οι οποίοι έριξαν μια ματιά και άρχισαν να κάνουν ερωτήσεις. Τότε, αναγνώρισε τον Yves Saint Laurent, ο οποίος έψαχνε μάταια για μήνες κάποιον να δημιουργήσει ψηλές εσπαντρίγιες.

Μια γυναίκα σε βάρκα
Η Nina Urgell Cloquell φορώντας Castañer

Και ύστερα ήρθε η αναγνώριση…

Το brand Castañer άνοιξε το πρώτο του κατάστημα στη Βαρκελώνη και σύντομα ακολούθησαν εμπορικά καταστήματα σε Παρίσι, Σεντ Τροπέ, Τόκιο και εμβληματικά μέρη όπως η Κόστα Μπράβα. Φυσικά, τις εσπαντρίγιες του brand φορούν μεταξύ άλλων η Αννα Γουίντουρ, η Κέιτ Μίντλετον και η Αλέξα Τσανγκ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η Κέιτ Μίντλετον με την βασίλισσα Ελισάβετ και τον πρίγκιπα Γουίλιαμ
Η Κέιτ Μίντλετον φαίνεται πως αγαπά την Castañer

«Ο συνδυασμός της διαίσθησης, της σκληρής δουλειάς και του ενθουσιασμού, η επιρροή των διάφορων αγορών και η συνεργασία μας με μεγάλους οίκους μας κρατούν στην κορυφή της μόδας κάθε χρόνο. Αυτό αποτελεί μια καθημερινή πρόκληση, αλλά κοιτάμε προς το μέλλον με ενθουσιασμό και αποφασιστικότητα, διατηρώντας τις αξίες μας», αναφέρει το brand Castañer.

Μια γυναίκα μπαίνει σε κατάστημα
Οι εσπαντρίγιες συνώνυμο της πολυτέλειας και της άνεσης

Φωτογραφίες: Instagram @castanerofficial

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ εσπαντρίγιες μόδα γυναίκα παπούτσια
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ