ΣΠΑΥ: Χρηματοδοτήσεις-ρεκόρ για την αντιπυρική προστασία του Υμηττού - iefimerida.gr

ΣΠΑΥ: Χρηματοδοτήσεις-ρεκόρ για την αντιπυρική προστασία του Υμηττού

Ιστορική χαρακτηρίστηκε η σημερινή ημέρα για τον ΣΠΑΥ και τον Υμηττό
Ιστορική χαρακτηρίστηκε η σημερινή ημέρα για τον ΣΠΑΥ και τον Υμηττό
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Χρηματοδοτήσεις-ρεκόρ εξασφάλισε ο ΣΠΑΥ μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» για έργα πρόληψης που θα υλοποιηθούν στον Υμηττό, κατά την εφετινή αντιπυρική περίοδο.

Αυτή η εξέλιξη ήταν το επίκεντρο της διευρυμένης συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ) που έλαβε χώρα την Δευτέρα 4 Απριλίου 2022.

Μια κορυφαία και ιστορική ημέρα για τον ΣΠΑΥ και για όλο τον Υμηττό, παρουσία του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Χρήστου Στυλιανίδη, του αν. Υπουργού Εσωτερικών κ. Στέλιου Πέτσα, του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργου Αμυρά και των Δημάρχων – Μελών του Συνδέσμου, παρουσιάστηκαν τα εμβληματικά έργα και δράσεις των οποίων η υλοποίηση ξεκινά μέσα στον Απρίλιο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Πρόεδρος του ΣΠΑΥ και Δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης κ. Γιάννης Κωνσταντάτος παρουσίασε το ολοκληρωμένο σχέδιο που έχει συντάξει ο Σύνδεσμος και το οποίο περιλαμβάνει ένα σύνολο σπουδαίων παρεμβάσεων που στοχεύουν αφενός στην αντιπυρική θωράκιση του Υμηττού, αφετέρου στην ανάπτυξη της φιλοδασικής συνείδησης και την ανάδειξη του βουνού σε παγκόσμιο σημείο αναφοράς.

Στο σύντομο χαιρετισμό του τόνισε για μια ακόμη φορά πως «οι παρεμβάσεις που έχουν δρομολογηθεί και είναι σε εξέλιξη θα δώσουν στον ΣΠΑΥ τη δυνατότητα να είναι αυτάρκης και αυτόνομος στην προστασία του Υμηττού σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης και να λειτουργεί άμεσα και επικουρικά συνδράμοντας το έργο της Πυροσβεστικής και της Δασικής Υπηρεσίας.

Ο κ. Κωνσταντάτος απέδωσε τα καρποφόρα αποτελέσματα που θα απολαμβάνει το σύνολο των πολιτών του λεκανοπέδιου στο τρίπτυχο της επιτυχίας που έγκειται στα εξής σημεία: Στον ΣΠΑΥ, στους Δημάρχους, στο Διοικητικό Συμβούλιο και στην επιστημονική ομάδα του Συνδέσμου, στον Πρωθυπουργό και στους Υπουργούς που ξεπέρασαν γραφειοκρατικές αγκυλώσεις καθώς επίσης και στους συνεργαζόμενους φορείς, στο Δασάρχη και στους Εθελοντές αποδεικνύοντας ότι όλοι μαζί είμαστε μια οικογένεια που δρα για τον ίδιο σκοπό.

Ορατά από το φετινό καλοκαίρι θα είναι τα αποτελέσματα των πρώτων χρηματοδοτήσεων που έχει ήδη έχουν εξασφαλιστεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και συγκεκριμένα από το Πρόγραμμα «Εργασίες ειδικών δασοτεχνικών έργων για τον καθαρισμό των δασών και δασικών εκτάσεων καθώς και για τη συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου, περιοχής όρους Υμηττού» με ποσό χρηματοδότησης 5.977.699,54€, και αυτές περιλαμβάνουν 90 km συντήρηση δασικών δρόμων σε όλη την έκταση του Υμηττού και 2.220 στρέμματα κλαδεύσεων και απομάκρυνσης εύφλεκτης βιομάζας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ταυτόχρονα, από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» έχει ξεκινήσει από τον ΣΠΑΥ η υλοποίηση ενός πρότυπου σχεδίου αναβάθμισης όλων των υποδομών αντιπυρικής προστασίας του Υμηττού συνολικού ποσού 5.744.107,10€ που περιλαμβάνει:

  • 9 νέα σύγχρονα παρατηρητήρια πυροφύλαξης
  • 13 αναβαθμίσεις παρατηρητηρίων
  • 42 νέες δεξαμενές πυρόσβεσης
  • 25 αναβαθμίσεις δεξαμενών
  • 15 νέα πυροσβεστικά οχήματα
  • 2 υδροφόρες
  • Πυροσβεστικό Εξοπλισμό και Μέσα Ατομικής Προστασίας για όλες τις εθελοντικές ομάδες γύρω από τον Υμηττό
  • 19 Ηλεκτρονικές Πινακίδες Ενημέρωσης των Πολιτών
  • 8 Υπαίθρια Περιβαλλοντικά Πάρκα εντός του Αστικού Ιστού
  • Καμπάνια Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης Πολιτών

Παράλληλα, από το ίδιο πρόγραμμα, μέσω της πρόσκλησης «Ψηφιακή Σύγκλιση» Smart Υμηττός (ΑΤ08) με ποσό χρηματοδότησης 4.834.105,58€, δρομολογείται η δημιουργία ενός Πρότυπου Ολοκληρωμένου Συστήματος Προστασίας και Ανάδειξης Υμηττού για τον Συντονισμό και τη Διαχείριση Κρίσεων καθώς και την Ανάπτυξη Φιλοδασικής Συνείδησης μέσω σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων.

«Όλοι μαζί με έμφαση στην πρόληψη, την προετοιμασία & την ετοιμότητα της χώρας απέναντι στις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης», τόνισε ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Χρήστος Στυλιανίδης επισημαίνοντας μεταξύ άλλων τη σημασία που έχει σε αυτή τη χώρα να αναγνωριστούν επιτέλους οι άνθρωποι που διακινδυνεύουν τις ζωές τους. Η ανθρώπινη αμέλεια είναι η αιτία για το μεγαλύτερο ποσοστό δασικών πυρκαγιών που εκδηλώνονται και απηύθυνε έκκληση στο να ενισχυθούν τα μηνύματα προς την κοινωνία για τον μηδενισμό της συγκεκριμένης απειλής, εστιάζοντας στην πρόληψη. Ο Υπουργός για μια ακόμη φορά εξήρε το έργο που συντελείται στο Σύνδεσμο και το οποίο αποτελεί πυλώνα και πρότυπο για όλη τη χώρα. «Όποτε έρθω στο ΣΠΑΥ νιώθω δύναμη να συνεχίσω», είπε χαρακτηριστικά.

«Σκέψου παγκόσμια, δράσε τοπικά», είπε ο αν. Υπουργός Εσωτερικών κ. Στέλιος Πέτσας για να τονίσει ότι η προστασία του φυσικού πλούτου της χώρας μας δεν έρχεται από μόνη της. «Θέλει ανθρώπους, δημότες και εθελοντές που θα αγκαλιάσουν το επιχειρησιακό σχέδιο και εμείς πρέπει να τους δώσουμε τα εργαλεία», δήλωσε χαρακτηριστικά. Ενώ δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει άμεσα το Υπουργείο τις εκκρεμείς προς έγκριση προτάσεις που έχει καταθέσει ο Σύνδεσμος για να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η προστασία του Υμηττού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με τη σειρά του ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Αμυράς αναφέρθηκε λεπτομερώς στις εργασίες που έχουν άμεσα δρομολογηθεί όσον αφορά τον καθαρισμό και τη συντήρηση δασικών δρόμων και αντιπυρικών ζωνών. Τις εντυπώσεις κέρδισε η ανακοίνωση ότι το Υπουργείο έχει έτοιμη τη νομοθετική διάταξη για όλα τα πυροφυλάκια του Υμηττού. Χαρακτήρισε μάλιστα τον Υμηττό «τρελοβούνι» ή αλλιώς μια κοιτίδα ζωής και βιοποικιλότητας για όλη την Ελλάδα την οποία οφείλουμε να διασφαλίσουμε και να προστατεύσουμε.

Η παρουσία των επίσημων ομιλητών έδωσε τη δυνατότητα για δημιουργικό και παραγωγικό διάλογο, αφού οι παριστάμενοι Δήμαρχοι των 10 Δήμων – Μελών του ΣΠΑΥ είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν απευθείας, να τους εκθέσουν επιπλέον προβληματισμούς και ερωτήματα και το κυριότερο να λάβουν επί τόπου δεσμεύσεις και λύσεις.

Οι Δήμαρχοι Αγίας Παρασκευής Δημήτρης Ζορμπάς, Βύρωνα Άκης Κατωπόδης, Ηλιούπολης Γιώργος Χατζηδάκης, Παπάγου – Χολαργού Ηλίας Αποστολόπουλος, Κρωπίας Δημήτρης Κιούσης, Καισαριανής Χρήστος Βοσκόπουλος, Παιανίας Ισίδωρος Μάδης, Ζωγράφου Βασίλης Θώδας και ο Αντιδήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Δημήτρης Γεωργιάκος εκ μέρους του Δημάρχου Γρηγόρη Κωνσταντέλλου έθιξαν ζητήματα προσλήψεων εποχικού προσωπικού πολιτικής προστασίας για όλο το χρόνο, για αύξηση των ΚΑΠ Πυροπροστασίας, για ένταξη του Υμηττού στο Εθνικό Πρόγραμμα Αναδασώσεων, για πιστοποίηση και ενοποίηση όλων των πεζοπορικών και ποδηλατικών μονοπατιών καθώς επίσης για συντήρηση των υποδομών δασοπροστασίας.

Παρόντες στη συνεδρίαση ήταν επίσης Διοικητές των Πυροσβεστικών Σταθμών, ο Δασάρχης Πεντέλης κ. Αθανάσιος Ρέππας καθώς επίσης και εκπρόσωποι των εθελοντικών ομάδων δασοπροστασίας και πυρόσβεσης γύρω από τον Υμηττό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ