Εκλεισε τρύπα του όζοντος που είχε ανοίξει πάνω από την Αρκτική - iefimerida.gr

Εκλεισε τρύπα του όζοντος που είχε ανοίξει πάνω από την Αρκτική

τρύπα του όζοντος
Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μία τρύπα του όζοντος που σχηματίσθηκε πάνω από την Αρκτική αυτή την άνοιξη και τελικά εξελίχθηκε στη μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί ποτέ έκλεισε.

Οι επιστήμονες που παρακολουθούσαν την τρύπα στην Υπηρεσία για την Παρακολούθηση της Ατμόσφαιρας «Κοπέρνικος» (CAMS) έκαναν την ανακοίνωση στα τέλη της περασμένης εβδομάδας σημειώνοντας ότι η «μάλλον ασυνήθιστη» τρύπα δεν προκλήθηκε από ανθρώπινη δραστηριότητα αλλά από μία ιδιαίτερα ισχυρή Αρκτική πολική δίνη, ανέφερε η CAMS.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η COVID19 και τα σχετικά lockdown πιθανώς δεν είχαν καμία σχέση με αυτό», ανέφερε επίσης η CAMS στο Twitter και εξήγησε: «Οδηγείται από μια ασυνήθιστα ισχυρή και μακράς διάρκειας πολική δίνη, και δεν σχετίζεται με τις αλλαγές στην ποιότητα του αέρα.

Ωστόσο όπως σημειώνει το CNN, η τρύπα ήταν τεράστια - το μεγαλύτερο μέρος του όζοντος που βρίσκεται συνήθως περίπου 11 μίλια μέσα στη στρατόσφαιρα είχε εξαντληθεί, ανέφερε η ομάδα. Την τελευταία φορά που παρατηρήθηκε τόσο μεγάλη αραίωση του όζοντος στην Αρκτική, σημειώθηκε πριν από μια δεκαετία περίπου.

Μια πολική δίνη είναι μια μεγάλη περιοχή χαμηλής πίεσης και κρύου αέρα που περιβάλλει και τους δύο πόλους της Γης, όπως εξηγεί το CNN επικαλόύμενο στοιχεία από την Εθνική Υπηρεσία Καιρού. Οι πολικές δίνες υπάρχουν πάντα, αλλά συνήθως εξασθενούν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και ενισχύονται το χειμώνα. Η πολική δίνη στην Αρκτική είναι συνήθως ασθενέστερη λόγω της παρουσίας σε κοντινή απόσταση εκτάσεων γης καθώς και οροσειρών που διαταράσσουν τον καιρό περισσότερο από τον αντίστοιχο στο νότο, δήλωσε η CAMS.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το στρώμα του όζοντος βρίσκεται σε απόσταση 9 και 22 μιλίων από τη Γη. Μας προστατεύει από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Σε αντίθεση με την τρύπα που αναπτύχθηκε πάνω από την Αρκτική, η τρύπα του όζοντος στην Ανταρκτική στο Νότιο Ημισφαίριο προκαλείται συνήθως από χημικές ουσίες όπως το χλώριο και το βρώμιο που μεταφέρονται στη στρατόσφαιρα. Αυτό έχει οδηγήσει στην ανάπτυξη της τρύπας του όζοντος στην Ανταρκτική κάθε χρόνο για τα τελευταία 35 χρόνια.

Σημειώνεται ωστόσο ότι η τρύπα του όζοντος στην Ανταρκτική πέρυσι ήταν στο μικρότερο από τότε που ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ τρύπα του Οζοντος Αρκτική
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ