Ομιλία του Τίμερμανς στην επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου

Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Φράνς Τίμερμανς/ Φωτογραφία ΑΡ

Με μια έντονη τοποθέτηση, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς, ανέδειξε τη σημασία να εφαρμοστούν άμεσα και να γίνουν κτήμα της ΕΕ οι περιβαλλοντικοί στόχοι, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του νέου σχεδίου της Κομισιόν για το κλίμα, «Fit for 55», στην επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Όσο νωρίτερα ξεκινήσουμε, τόσο μικρότερο θα είναι το κόστος»

Στην ομιλία του, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν σε έντονο ύφος είπε: «Επιτρέψτε μου να είναι απολύτως ξεκάθαρος. Αν δείτε την εκτίμησή μας για τις επιπτώσεις και για να το θέσουμε με απλούς όρους, αυτό θα είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί. Είναι δύσκολο να γίνει. Και θα απαιτήσουμε θυσίες από όλους: τη Βιομηχανία, τους πολίτες μας, τις μεταφορές κλπ.»

Συνέχισε:« Είναι μια δύσκολη δουλειά, αλλά μπορεί να γίνει. Και όσο νωρίτερα ξεκινήσουμε, τόσο μικρότερο θα είναι το κόστος. Όσο νωρίτερα ξεκινήσουμε τόσο πιο νωρίς θα αποκομίσουμε τα οφέλη. Γι’ αυτό πάμε με το στόχο του -55% μέχρι το 2030.»

«Ποιο είναι το κόστος να κρατάμε ανθρώπους σε δουλειές που δεν έχουν μέλλον;»

Ανέφερε: «Και δεν πρέπει να υποκρύπτουμε το γεγονός ότι αυτό θα είναι, όπως είπα, πολύ δύσκολο. Αλλά σκεφτείτε, για ένα λεπτό, το κόστος άμα δεν δράσουμε. Πώς θα πάτε σε μια μικρή πόλη όπως το Λιμόνε στο Πεδεμόντιο της Ιταλίας, στο οποίο μόλις έζησαν τις πιο τρομερές καιρικές συνθήκες και άνθρωποι πέθαναν και το χωριό είναι ένα ερείπιο κι εσείς θα τους πείτε: ‘’ Όχι, είναι πολύ κοστοβόρο, δεν θα το κάνουμε’’. Ποιο είναι το κόστος γι΄ αυτό; Ποιο είναι το κόστος για ακόμη μιανεροποντή τριάντα ημερών στη Βαλένθια, αν δεν κάνουμε κάτι γι’ αυτό;

Στο ίδιο έντονο ύφος, είπε: Ποιο είναι το κόστος αν οι άνθρωποι λένε εδώ πέρα (σ.σ. στις Βρυξέλες) ‘’πρέπει να κρατήσουμε όλα αυτά τα ανθρακωρυχεία ανοιχτά’’, αλλά δεν υπάρχει αγορά για τον άνθρακα; Ποιο είναι το κόστος να κρατάμε ανθρώπους σε δουλειές που δεν έχουν μέλλον; Το κόστος είναι τεράστιο!

Κλείνοντας, ο Τίμερμανς ανέφερε: «Πρέπει να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να βρουν νέες δουλειές, να τους επανεκπαιδεύσουμε και να δείξουμε αλληλεγγύη. Γι’ αυτό η δίκαιη μετάβαση είναι ζωτικής σημασίας. Χωρίς δίκαιη μετάβαση δεν θα υπάρξει μετάβαση και δεν θα φτάσουμε ποτέ τον στόχο για -55%.»

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ