Σασόλι για COP26: Δεν μπορούμε να αντέξουμε μια αποτυχία της Διάσκεψης - iefimerida.gr

Σασόλι για COP26: Δεν μπορούμε να αντέξουμε μια αποτυχία της Διάσκεψης

O πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι
O πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι/ Φωτογραφία Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο πρόεδρος του ΕυρωπαΪκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, έστειλε μήνυμα για την κλιματική Διάσκεψη του ΟΗΕ, COP26.

«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να αποτύχει» αναφέρει ο Σασόλι με αφορμή τη Διάσκεψη για το Κλίμα στη Γλασκώβη. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφέρει ότι «η έκθεση του ΟΗΕ για το χάσμα εκπομπών καθιστά σαφές ότι τα τρέχοντα εθνικά σχέδια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής δεν είναι εκεί που πρέπει. Εάν θέλουμε να αποτρέψουμε μια άνοδο μεγαλύτερη από 1,5 μοίρες, τότε οι ωραίες φιλοδοξίες πρέπει να γίνουν σαφείς και εφικτές πολιτικές.

Η ΕΕ θα μπει μπροστά

Ο Σασόλι σημειώνει: «Τα κράτη της G20 πρέπει να πρωτοστατήσουν στην COP26. Αντιπροσωπεύουν το 80% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως. Πρέπει να δούμε καθένα από αυτά να ακολουθεί το παράδειγμα της ΕΕ και να δεσμεύεται για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050. Αυτό πρέπει να συνδυαστεί με συγκεκριμένα σχέδια για τον τρόπο επίτευξης αυτού του στόχου, όπως το πακέτο Fit for 55 της ΕΕ. Την περασμένη εβδομάδα, οι ευρωβουλευτές κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δημιουργήσει μια διεθνή ομάδα για το κλίμα με άλλους μεγάλους ρυπαντές για να θέσει κοινά πρότυπα και να αυξήσει τις φιλοδοξίες σε όλο τον κόσμο, μεταξύ άλλων μέσω ενός κοινού μηχανισμού συνοριακής προσαρμογής του άνθρακα.»

ΕΕ-ΗΠΑ ξανά σε κοινή πορεία

«Μετά από τέσσερα χρόνια αδράνειας, έχουμε ξανά έναν εταίρο στην Ουάσιγκτον που παίρνει στα σοβαρά την απειλή της κλιματικής αλλαγής. Βλέπουμε ένα παράδειγμα αυτού στην πρωτοβουλία της ΕΕ-ΗΠΑ για μείωση των εκπομπών μεθανίου κατά τουλάχιστον 30% έως το 2030. Πρέπει να πιέσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες άλλες χώρες να συμμετάσχουν.»

Ανισότητες και αναπτυσσόμενος κόσμος

«Τέλος, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία μειώνει αντί να ενισχύει τις ανισότητες. Αυτό ισχύει τόσο στις κοινωνίες μας όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο. Στην Ευρώπη χρειαζόμαστε κεφάλαια για να προστατεύσουμε τους πιο ευάλωτους και να διασφαλίσουμε ότι οι εργαζόμενοι έχουν τις δεξιότητες που χρειάζονται στη νέα πράσινη οικονομία. Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι ανεπτυγμένες χώρες πρέπει να τηρήσουν την υπόσχεσή τους να συγκεντρώσουν τουλάχιστον 100 δισεκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσουν τις αναπτυσσόμενες χώρες να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή. Οι αναδυόμενες οικονομίες θα πρέπει επίσης να αρχίσουν να συνεισφέρουν σε αυτό το ταμείο από το 2025. Απαιτείται ένα σαφές σχέδιο για να διασφαλιστεί ότι κάθε χώρα θα συνεισφέρει το δίκαιο μερίδιό της».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ