Πόσο έχουν αυξηθεί οι μέσες θερμοκρασίες στον πλανήτη -Η Ελλάδα ζει έντονα την κλιματική κρίση [διαγράμματα] - iefimerida.gr

Πόσο έχουν αυξηθεί οι μέσες θερμοκρασίες στον πλανήτη -Η Ελλάδα ζει έντονα την κλιματική κρίση [διαγράμματα]

Η ξηρασία στην Ευρώπη απειλεί τις περιοχές του νότου
Η ξηρασία στην Ευρώπη απειλεί τις περιοχές του νότου / Φωτογραφία: AP Photo-Darko Vojinovic
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το 2015, οι χώρες όλου του κόσμου υιοθέτησαν τη Συμφωνία του Παρισιού, συμφωνώντας σε έναν στόχο για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη «πολύ κάτω από τους 2°C», σε σχέση με τις προβιομηχανικές θερμοκρασίες, ενώ παράλληλα συνέχισαν τις προσπάθειες για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης στους 1,5°C.

Οι στόχοι αυτοί έχουν τεθεί με βάση την αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο, σύμφωνα με το Our World in Data, η κλιματική κρίση δεν επηρεάζει ομοιόμορφα όλες τις περιοχές του πλανήτη. Ορισμένες περιοχές θερμαίνονται ταχύτερα από άλλες, γεγονός που έχει σημασία για τα τοπικά οικοσυστήματα, τα καιρικά πρότυπα και τις ανθρώπινες επιπτώσεις.

Οι θερμοκρασιακές τιμές βασίζονται στα δεδομένα του ERA5, του Ευρωπαϊκού Κέντρου Μεσοπρόθεσμων Προβλέψεων Καιρού (ECMWF).

Αυτό το ολοκληρωμένο σύνολο δεδομένων παρέχει κλιματικές καταγραφές υψηλής ανάλυσης, που περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα μεταβλητών της ατμόσφαιρας, των ωκεάνιων κυμάτων και της επιφάνειας της γης. Χρησιμοποιήθηκαν καταγραφές της επιφανειακής θερμοκρασίας του αέρα των 2 μέτρων, οι οποίες περιλαμβάνουν μετρήσεις σε όλη την ξηρά, τη θάλασσα και τα εσωτερικά ύδατα.

Μηνιαίες μεταβολές θερμοκρασίας ανά χώρα

Η κύρια μέτρηση για την παρακολούθηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη είναι η μεταβολή της θερμοκρασίας. Αυτή δεν μας λέει την απόλυτη θερμοκρασία σε έναν συγκεκριμένο μήνα, αλλά πόσο διαφορετική είναι σε σύγκριση με τις ιστορικές θερμοκρασίες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην έρευνα για το κλίμα, οι μεταβολές της θερμοκρασίας θεωρούνται βασική μετρική, καθώς μας πληροφορούν για τις αλλαγές με την πάροδο του χρόνου.

Αυτή η μεταβολή πρέπει να μετρηθεί σε σχέση με μια βασική γραμμή θερμοκρασίας. Αυτή η γραμμή βάσης καθορίζεται συνήθως με τον υπολογισμό του μέσου όρου για αρκετές δεκαετίες δεδομένων θερμοκρασίας.

Μια θετική μεταβολή δείχνει ότι οι θερμοκρασίες είναι θερμότερες από τη γραμμή βάσης, ενώ μια αρνητική μεταβολή δείχνει ψυχρότερες συνθήκες.

Για την ανάλυση, επιλέχθηκε η περίοδος 1991-2020 ως περίοδος αναφοράς, η οποία είναι η προεπιλεγμένη περίοδος αναφοράς του ECMF. Έτσι, όταν μιλάμε για μια ανωμαλία στον «Μάρτιο», για παράδειγμα, σημαίνει πόσο διαφέρει η θερμοκρασία τον Μάρτιο ενός συγκεκριμένου έτους από τη μέση θερμοκρασία του Μαρτίου μεταξύ 1991 και 2020.

Ο παρακάτω διαδραστικός χάρτης δείχνει τις μηνιαίες μεταβολές της θερμοκρασίας ανά χώρα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα δεδομένα αυτά, από το 1940 και μετά, μπορείτε να τα δείτε χρησιμοποιώντας το ρυθμιστικό του χρόνου κάτω από τον χάρτη. Μπορείτε, επίσης, να παρατηρήσετε τα δεδομένα των ετήσιων μεταβολών της θερμοκρασίας ΕΔΩ.

Η μεταβολή για τον μήνα Μάρτιο στην Ελλάδα μάς δείχνει ότι είναι 2,07 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο του μήνα Μαρτίου για την περίοδο 1991-2020.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο παρακάτω διάγραμμα φαίνονται οι μεταβολές της θερμοκρασίας με την πάροδο του χρόνου. Κάθε γραμμή αντιπροσωπεύει τη μεταβολή της θερμοκρασίας (θετική ή αρνητική) σε ένα δεδομένο έτος. Π.χ., στο διάγραμμα φαίνεται ότι ο Μάρτιος του 2024 είναι κατά 0,73 βαθμούς Κελσίου θερμότερος από τον μέσο όρο της θερμοκρασίας του Μαρτίου από το 1991 μέχρι το 2020.

Μέσες μηνιαίες θερμοκρασίες ανά χώρα

Στο παρακάτω διάγραμμα φαίνεται η μέση μηνιαία επιφανειακή θερμοκρασία ανά χώρα. Τα δεδομένα αυτά μπορούν να εξεταστούν από το 1940 και μετά. Το προφανές συμπέρασμα από αυτό το διάγραμμα είναι οι μεγάλες διαφορές στη θερμοκρασία ανά τον κόσμο.

Το διαδραστικό διάγραμμα, που ακολουθεί, παρέχει έναν ευκολότερο τρόπο για να δει κάποιος αυτές τις μεταβολές της θερμοκρασίας με την πάροδο του χρόνου σε μια συγκεκριμένη χώρα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κάθε γραμμή αντιπροσωπεύει τη μέση θερμοκρασία ανά μήνα κατά το συγκεκριμένο έτος. Π.χ., στην Ελλάδα ο Μάρτιος του 2024 ήταν θερμότερος κατά 0,72 βαθμούς Κελσίου από τον Μάρτιο του 2023.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ