Podcast: Πώς θα αντιμετωπίσει η Ευρώπη τις πυρκαγιές φέτος- Οι ειδικοί εξηγούν - iefimerida.gr

Podcast: Πώς θα αντιμετωπίσει η Ευρώπη τις πυρκαγιές φέτος- Οι ειδικοί εξηγούν

Πώς θα αντιμετωπίσει η Ευρώπη τις πυρκαγιές φέτος
Πώς θα αντιμετωπίσει η Ευρώπη τις πυρκαγιές φέτος / Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ειδικοί μιλούν στο iefimerida.gr/theocean.gr για τις προκλήσεις του φετινού καλοκαιριού, καθώς η αντιπυρική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει και η ΕΕ ετοιμάζει τη δική της απάντηση στις πυρκαγιές, που κάθε χρόνο αποτελούν όλο και μεγαλύτερο κίνδυνο για τη ζωή και την περιουσία χιλιάδων ανθρώπων στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Ο λόγος στους ειδικούς -Η πολύτιμη πείρα στην κατάσβεση πυρκαγιών εφόδιο για το μέλλον

Στο iefimerida/theocean μίλησαν ο Γιάννης Ανδρεδάκης, αναλυτής και επιστημονικός σύμβουλος, με πολύχρονη εμπειρία στα συστήματα τηλεπισκόπησης και έγκαιρης προειδοποίησης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Φώτης Ιωαννίδης, αρχηγού του ελληνικού στόλου Canadair, με πολύχρονη εμπειρία στην εναέρια πυρόσβεση και σημαντικές γνώσεις επί του πεδίου, όντας στην πρώτη γραμμή στην κατάσβεση πυρκαγιών στην Ιταλία και την Ελλάδα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι δύο ειδικοί φωτίζουν όλες τις αθέατες πλευρές της πολύπλοκης διαδικασίας ανταπόκρισης, συντονισμού και δράσης της ΕΕ για την κατάσβεση των φονικών για τον άνθρωπο και το περιβάλλον πυρκαγιών, μια μάχη που κάθε καλοκαίρι δεσμεύει εκατομμύρια σε πόρους και εκατοντάδες ανθρώπους που από κάθε πόστο δίνουν τα πάντα για την ανθρώπινη ζωή και την προστασία του περιβάλλοντος.

Μπορείτε να ακούσετε τις απόψεις των ειδικών αναλυτικά στο παρακάτω Podcast, που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

Μπορείτε να ακούσετε το Podcast και στο Spotify, εδώ.

9 στις 10 πυρκαγιές από τον άνθρωπο

Η ανθρώπινη δραστηριότητα προκαλεί εννέα στις δέκα πυρκαγιές στην ΕΕ, αλλά παράγοντες όπως η υψηλή θερμοκρασία και οι ξηρασίες αυξάνουν τον κίνδυνο πυρκαγιάς. Η υπερθέρμανση του πλανήτη αυξάνει επίσης τον αριθμό των ευρωπαϊκών χωρών που επηρεάζονται από τις πυρκαγιές. Η περίοδος των πυρκαγιών της ΕΕ το 2021 ήταν μια από τις χειρότερες που έχουν καταγραφεί. Αυτό συνέβη παρά τα αυξημένα επίπεδα ετοιμότητας στις χώρες της ΕΕ, σημειώνουν τα ευρωπαϊκά επιτελεία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πυρκαγιές: Η δεύτερη πιο θανατηφόρα μορφή φυσικού κινδύνου στην Ελλάδα

Από το 1990, οι πυρκαγιές είναι η δεύτερη πιο θανατηφόρα μορφή φυσικού κινδύνου στην Ελλάδα, μετά τους σεισμούς. Έχουν επίσης προκαλέσει σημαντική οικονομική ζημιά - 2 εκατομμύρια δολάρια μόνο το 2007. Το 2021, εκτιμάται ότι κάηκαν 130.000 εκτάρια, χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εκκενώσουν τα σπίτια τους, σπίτια και περιουσίες καταστράφηκαν. Περίπου 1.000 πυροσβέστες, εννέα αεροσκάφη και 200 οχήματα στάλθηκαν στην Ελλάδα για να βοηθήσουν στις πυρκαγιές.

Μηχανισμός Πολιτικής προστασίας της ΕΕ

Η ΕΕ επιχειρεί διασφαλίζει μια συντονισμένη προσέγγιση για τις δράσεις πρόληψης, ετοιμότητας και αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών προκειμένου να σωθούν ζωές, περιουσίες και να προστατευθεί το περιβάλλον. Όταν μια πυρκαγιά κατακλύζει τις ικανότητες ανταπόκρισης ενός κράτους, τότε μπορεί να ζητηθεί βοήθεια μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ.

Ο Μηχανισμός περιλαμβάνει όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, την Ισλανδία, τη Βόρεια Μακεδονία, τοΜαυροβούνιο, τη Νορβηγία, τη Σερβία και την Τουρκία. Μεταξύ 2007 και 2020, περίπου το 20% όλων των αιτημάτων για βοήθεια που υποβλήθηκαν μέσω του Μηχανισμού αφορούσαν δασικές πυρκαγιές.

Μόλις ενεργοποιηθεί ο Μηχανισμός, το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτων Αναγκών της ΕΕ στις Βρυξέλλες συντονίζει τη βοήθεια από τις συμμετέχουσες χώρες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιμέλεια: Πανούσης Αλέξης

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ