Ανησυχητική έρευνα: Οι πάγοι λιώνουν δύο φορές ταχύτερα την τελευταία 20ετία -Ανεβαίνει ραγδαία η στάθμη της θάλασσας

Εντυπωσιακός όγκος παγόβουνου / Φωτογραφία: Shutterstock

Οι πάγοι λιώνουν με ρυθμό δυο φορές πιο ταχύ την τελευταία 20ετία, σύμφωνα με νέα διεθνή επιστημονική έρευνα, η οποία εκτιμά ότι μεταξύ 2000-2019 οι παγετώνες έχασαν κατά μέσο όρο όγκο συνολικής μάζας 267 γιγατόνων (δισεκατομμυρίων τόνων) ετησίως.

Η απώλεια όγκου πάγων από παγετώνες επιταχύνεται με ρυθμό περίπου 48 γιγατόνων ανά δεκαετία μετά το 2000, κάτι που εξηγεί έως το 19% της επιτάχυνσης της ανόδου της στάθμης των θαλασσών την ίδια χρονική περίοδο, σύμφωνα με το τηλεγράφημα του ΑΠΕ για το θέμα.

Συνολικά, μεταξύ 2000 και 2019, ο όγκος των πάγων που έλιωσαν αντιστοιχεί στο 21% της ανόδου της στάθμης της θάλασσας. Η ποσότητα νερού που προκύπτει αντιστοιχεί πλημμύρα ικανή να βυθίσει ολόκληρη την Αγγλία δύο μέτρα κάτω από το νερό κάθε χρόνο. Κατά μέσο όρο, οι πάγοι φαίνεται πως έχουν χάσει συνολικά 4% του όγκου τους την τελευταία 20ετία.

Μια μεγάλη έρευνα πέντε χωρών για το λιώσιμο των πάγων

Οι ερευνητές από πέντε χώρες (Γαλλία, Νορβηγία, Ελβετία, Βρετανία, Καναδά), με επικεφαλής τον καθηγητή Ρομάν Ιγκονέτ, του Εργαστηρίου Γεωφυσικών και Ωκεανογραφικών Μελετών του γαλλικού Πανεπιστημίου της Τουλούζης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», ανέλυσαν δορυφορικές και άλλες από αέρος εικόνες για να υπολογίσουν τις αλλαγές στους συνολικά 217.175 παγετώνες που έχουν καταγραφεί παγκοσμίως. Επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις τους μέσω υψηλής ακριβείας μετρήσεων σε επιλεγμένους παγετώνες δειγματοληπτικά.

«Ο διπλασιασμός στον ρυθμό που λιώνουν οι πάγοι μέσα σε 20 χρόνια σε περιοχές γύρω από την Γροιλανδία και την Ανταρκτική μας λέει πως χρειάζεται να αλλάξουμε τον τρόπο που ζούμε. Πρέπει να ενεργήσουμε τώρα» αναφέρει ο επικεφαλής της έρευνας, Ρομάν Ιγκονέτ.

«Μπορεί να είναι δύσκολο να κάνουν την κοινή γνώμη να καταλάβει γιατί είναι σημαντικοί οι πάγοι, καθώς επηρεάζουν πολλά στον κύκλο του νερού, συμπεριλαμβανομένων και τοπικών υδροφόρων οριζόντων και μια τόσο γρήγορη αλλαγή, μπορεί να οδηγήσει στην αλλαγή ή ακόμη και την κατάρρευση οικοσυστημάτων», πρόσθεσε ο καθηγητής σύμφωνα με δηλώσεις του που φιλοξενεί ο Guardian.

Στην Αλάσκα και στη Γροιλανδία η μεγαλύτερη απώλεια όγκου

Στην Αλάσκα εκτιμάται πως εντοπίζεται το ένα τέταρτο της συνολικής απώλειας όγκου των πάγων, ενώ αντίστοιχα 12% χάθηκε από την περιφέρεια της Γροιλανδίας και 10% από τα βόρεια σύνορα του Καναδά.

Στα υψίπεδα των Ιμαλαΐων και άλλα βουνά με μεγάλο υψόμετρο, η απώλεια στον όγκο των πάγων υπολογίζεται στο 8% της συνολικής μείωσης, αντίστοιχα με την περιοχή των βόρειων Άνδεων και των περιοχών της Ανταρκτικής.

Τα παγόβουνα συγκεντρώνουν όγκο κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών, ωστόσο η υπερθέρμανση του πλανήτη εξουδετερώνει αυτές τις συγκεντρώσεις προκαλώντας καθαρή απώλεια πάγου σε ορεινές περιοχές.

Η ακριβέστερη μελέτη για το λιώσιμο των πάγων

Η νέα μελέτη παρέχει την ακριβέστερη μέχρι σήμερα εκτίμηση για τη διαχρονική εξέλιξη της κατάστασης των παγετώνων. Οι επιστήμονες εκμεταλλεύτηκαν ειδική κάμερα που βρίσκεται στον δορυφόρο της NASA, Terra, ο οποίος και πραγματοποιεί τον γύρο της γης μια φορά ανά 100 λεπτά από το 1999 όταν και τέθηκε σε τροχιά.

Με τον τρόπο αυτό κατάφεραν να υπολογίσουν τον όγκο των πάγων στον πλανήτη και το ποσοστό αυτού που έχει χαθεί με το πέρασμα των δεκαετιών, αναφέρει το δημοσίευμα του Bloomberg.

Η καλύτερη κατανόηση της τήξης των παγετώνων θα βοηθήσει τους επιστήμονες να βελτιώσουν τα μοντέλα τους και να προβλέπουν πιο αποτελεσματικά τις μελλοντικές μεταβολές, κυρίως εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ