Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Η τεχνολογία «στην υπηρεσία» της αναδάσωσης -Τα δάση πλέον γίνονται πολυτιμότερα - iefimerida.gr

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Η τεχνολογία «στην υπηρεσία» της αναδάσωσης -Τα δάση πλέον γίνονται πολυτιμότερα

Από αριστερά: Δημήτρης Καραβέλλας, Διευθυντής, WWF Ελλάς, Διονυσία Αυγερινοπούλου, Πρόεδρος, Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος Βουλής Σ.Π., Κωνσταντίνος Αραβώσης, Γενικός Γραμματέας Δασών, Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Σπύρος Κουβέλης, Διευθυντής EPLO, Ινστιτούτο Βιώσιμης Ανάπτυξης
Από αριστερά: Δημήτρης Καραβέλλας, Διευθυντής, WWF Ελλάς, Διονυσία Αυγερινοπούλου, Πρόεδρος, Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος Βουλής Σ.Π., Κωνσταντίνος Αραβώσης, Γενικός Γραμματέας Δασών, Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Σπύρος Κουβέλης, Διευθυντής
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η προστασία, αλλά και η σημασία, του δασικού μας πλούτου, αναδείχθηκε στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Συγκεκριμένα τα απαραίτητα βήματα για τη διάσωση του δασικού πλούτου επισήμαναν οι συμμετέχοντες στη σχετική συζήτηση αναφορικά με την σημερινή κατάσταση και το μελλοντικό σχεδιασμό, κατά την πρώτη ημέρα εργασιών του 7oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, το οποίο πραγματοποιείται στους Δελφούς στις 6- 9 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής Διονυσία - Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, υπενθύμισε ότι το 80% της παγκόσμιας βιοπικοιλότητας υπάρχει στα δάση, ενώ υπογράμμισε ότι η μόνιμη επιτροπή του περιβάλλοντος της Βουλής συμμετέχει σε συμφωνίες μεταξύ των κρατών - μελών της ΕΕ και των κρατών της Μεσογείου.

Αναφέρθηκε, δε, σε στοιχεία που δείχνουν ότι η καταστροφή του δάσους συμβάλλει κατά πολύ, σε ποσοστό 22%, στην εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα, ενώ πρόσθεσε: «Πρέπει να διατηρήσουμε την οικονομική συμφωνία και τα δάση για τη στήριξη της βιοποικιλότητας και των δασών. Αυτό που συστήσαμε στην ελληνική κυβέρνηση είναι να προχωρήσουμε σε ένα πολύ γενναίο σχέδιο αναδάσωσης με τη φύτευση 20 εκατομμυρίων δένδρων με κονδύλι από τον μηχανισμό ανάκαμψης και ανθεκτικότητας για να διατηρήσουμε τα δάση. Ευτυχώς είναι κάτι που έγινε δεκτό».

Η ίδια έκανε γνωστό ακόμη ότι επίκειται η δημιουργία μιας πλατφόρμας με στόχο τη διατήρηση των υπερήλικων δένδρων.

«Αν προχωρήσουμε στην αναδάσωση θα έχουμε πολύ περισσότερο φυσικό ψευδάργυρο» πρόσθεσε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην κρισιμότητα της δημιουργίας μιας ΓΓ Δασών αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωνσταντίνος Αραβώσης, επισημαίνοντας ότι η κίνηση αυτή καταδεικνύει τη γραμμή περιβαλλοντικών πολιτικών που προωθεί η κυβέρνηση.

Ο ίδιος σημείωσε μεταξύ άλλων ότι οι ενέργειες που έχουν να κάνουν με την αναδάσωση παίζουν σημαντικό ρόλο, επισημαίνοντας: «Για τα επόμενα δέκα χρόνια έχουμε σημαντικά σχετικά πλάνα με σχέδιο ύψους 700 εκατ. ευρώ, η υλοποίηση του οποίου ξεκινά άμεσα».

«Η τεχνολογία θα παίξει σημαντικό ρόλο στις πολιτικές μας για την παρακολούθηση των δασών και το τι συμβαίνει σε σχέση με συγκεκριμένες δασικές παραμέτρους. Προτεραιότητα είναι η πρόληψη και αυτή είναι βασική μας στρατηγική. Η τεχνολογία είναι το εργαλείο που χρειαζόμαστε για να μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας. Πρέπει να υπάρχει ένα σχέδιο για να μπορούμε να παρακολουθούμε όλες τις δραστηριότητες. Είναι εφικτό με τη χρήση της τεχνολογίας να παρακολουθούμε τα δάση ανά την Ελλάδα», είπε ακόμα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της WWF Ελλάς Δημήτρης Καραβέλας, σημείωσε ότι στην Ελλάδα και στη Μεσόγειο «έχουμε πάρει ως δεδομένα τα δάση», σημειώνοντας:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Δεν έχουμε ανανεώσει τους δασικούς χάρτες. Είμαστε αναποτελεσματικοί στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. Τα νούμερα είναι θλιβερά. Έχουμε αποτύχει στο να είμαστε σωστοί διαχειριστές των δασών μας. Τα δάση πλέον γίνονται πολύ πιο πολύτιμα. Πρέπει να γίνουν δραστικές αλλαγές. Ας σκεφτούμε τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν. Πρέπει να φύγουμε από την καταπολέμηση και να πάμε στην πρόληψη».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι πρέπει να παρθούν τοπικά μέτρα πρόληψης ώστε να μην επαναληφθούν όσα έγιναν σε Μάτι και Εύβοια. «Οι περισσότερες δασικές πυρκαγιές στην Ελλάδα προκαλούνται από αμέλεια, από βλακεία και όχι από εμπρησμό. Ωστόσο βλέπουμε ότι πολλές ομάδες δημιουργούνται πλέον στην κοινωνία με σκοπό να προσφέρουν».

Πρόσθεσε δε, ότι τα οικοσυστήματα της Μεσογείου έχουν δυνατότητα αναγέννησης. «Αν αφήσουμε τη φύση να κάνει τη δουλειά της όλα θα γίνουν σωστά. Να υπάρξει διαχείριση προστατευόμενων περιοχών, που ισοδυναμούν με το 30% της έκτασης της Ελλάδας» υπογράμμισε.

Ο συντονιστής της συζήτησης και Διευθυντής  του Ινστιτούτου Βιώσιμης Ανάπτυξης του Eυρωπαϊκού  Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου (European Public Law Organisation – EPLO)  Σπύρος Κουβέλης, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι στην εποχή της συνύπαρξης ανθρώπου - φύσης πρέπει πλέον να δούμε κι εμείς πώς θα πορευτούμε. «Είναι σημαντικό να συμφωνεί ο ΓΓ μιας κυβέρνησης με τον πρόεδρο μιας ΜΚΟ» σχολίασε μετά τις τοποθετήσεις των κκ. Αραβώση και Καραβέλα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ