Μπέζος, Αρνό, Μασκ & Γκέιτς: Να τι κάνουν οι πλουσιότεροι του πλανήτη στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής

Ο πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη, Τζεφ Μπέζος της Amazon / Φωτογραφία αρχείου: AP Photo / Ted S. Warren

Ουδέποτε στο παρελθόν υπήρξαν τόσο πλούσιοι οι πλουσιότεροι άνθρωποι του πλανήτη, με αποτέλεσμα να έχει αυξηθεί και το αποτύπωμα του άνθρακα όχι μόνον το δικό τους, αλλά και εκείνο των επιχειρήσεών τους, μόνον που ορισμένοι εξ’ αυτών έχουν εμπλακεί πολύ ενεργά στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ διαπίστωσε ότι το πλουσιότερο 1% του πληθυσμού της Γης ευθύνεται για το 15% των εκπομπών αερίων που επιβαρύνουν το περιβάλλον. «Οι πλούσιοι φέρουν τη μεγαλύτερη ευθύνη σ’ αυτόν τον τομέα», σημείωσε η έκθεση αναφερόμενη στις αλλαγές στη συμπεριφορά καταναλωτών, που δίνει προτεραιότητα στη χαμηλότερη κατανάλωση άνθρακα. «Αυτή η ελίτ θα πρέπει να μειώσει το αποτύπωμα του άνθρακά της κατά 30 για να παραμείνει εντός των στόχων της Συμφωνίας των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή», τόνισε.

Τι κάνουν, λοιπόν, οι τέσσερις πλουσιότεροι άνθρωποι στην υφήλιο είτε προσωπικά είτε μέσω της επιρροής που ασκούν με τις επιχειρήσεις για να βοηθήσουν τον πλανήτη μας να αποφύγει τις χειρότερες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής;

ΤζεΦ Μπέζος

Ο ιδρυτής της Amazon και πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο με περιουσία 194,4 δισ. δολαρίων (στις 21 Απριλίου) έχει προβεί σε διάφορες δεσμεύσεις τα τελευταία χρόνια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, είτε με την πρωτοβουλία The Climate Pledge της Amazon σε συνεργασία με το Global Optimism, είτε μέσω του του Bezos Earth Fund, που δημιούργησε τον Φεβρουάριο του 2020 υποσχόμενος να επενδύσει 10 δις, δολάρια για τη στήριξη ΜΚΟ, ακτιβιστών, επιστημόνων και εταιρειών, που μοχθούν για τη δημιουργία τεχνολογιών που θα σώσουν το περιβάλλον.

H Amazon έχει δεχθεί συχνά επικρίσεις για το αποτύπωμα άνθρακα από το ρεύμα που καταναλώνει, αλλά και από τα αεροσκάφη και στόλο οχημάτων που χρησιμοποιεί για τις παραδόσεις των παραγγελιών της / Φωτογραφία αρχείου: AP Photo

Η Αmazon δημιούργησε επίσης και προίκισε με δύο δισ. δολάρια το Climate Fund για να επενδύσει σε νέες τεχνολογίες που θα χρειαστούν για την «πράσινη» οικονομία. Ο επιχειρηματικός κολοσσός του Μπέζος υποστηρίζει ότι είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής ανανεώσιμης ενέργειας στον πλανήτη. Ωστόσο η Amazon, αλλά και η AWS βρίσκονται στο επίκεντρο κριτικής η μεν πρώτη για τους ρύπους από τα αεροπλάνα και τα μέσα μεταφοράς της και η δεύτερη για το βαρύ ενεργειακό αποτύπωμα από τη λειτουργία των data centers της. Έτσι η Amazon έθεσε ως στόχο την ανάπτυξη μέχρι το 2030 ενός στόλου 100.000 ηλεκτρικών οχημάτων για τις παραδόσεις των παραγγελιών και την υποστήριξη τεχνολογιών με χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα στο cloud computing.

Σε προσωπικό επίπεδο ο Μπέζος ένωσε τις δυνάμεις του με μια ομάδα είκοσι επιφανών επενδυτών υπό τον Μπιλ Γκέιτς για τη δημιουργία προ πενταετίας των Breakthrough Energy Ventures, με στόχο την επένδυσε σε νέες τεχνολογίες με μηδενικές εκπομπές αερίων, ενώ τον περασμένο Νοέμβριο ανακοίνωσε ότι έχει δωρίσει 790 εκατ. δολάρια σε 16 ομάδες που μάχονται κατά της κλιματικής αλλαγής μεταξύ των οποίων το WWF, το World Resource Institute και το Natural Resources Defense Council.

Μπερνάρ Αρνό

O Γάλλος μεγιστάνας της LVMH και δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη είναι ο «βασιλιάς της πολυτέλειας» καθώς ο όμιλός του περιλαμβάνει 75 σήματα από τη Louis Vuitton μέχρι τον οίκο μόδας Givenchy κι έχει απλωθεί από τα κοσμήματα, τα ποτά, τα καλλυντικά και τη μόδα μέχρι ένα ναυπηγείο γιοτ – τομείς που αντιμετωπίζουν προκλήσεις στην επιβάρυνση του περιβάλλοντος. Η LVMH δημιούργησε το πρόγραμμα LIFE 360, όπως μετονομάστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, θέτοντας ως στόχο την χρήση 100% ανανεώσιμων μορφών ενέργειας και την κατάργηση του πλαστικού στις συσκευασίες των προϊόντων της μέχρι το 2026. Προ τετραετίας ο όμιλος του Μπερνάρ Αρνό είχε υποσχεθεί να μειώσει κατά 25% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2020, στόχο, που όπως λέει τον ξεπέρασε φθάνοντας σε μείωση κατά 37%. Η LVMH, πάντως, αρνήθηκε να ενταχθεί στο Fashion Pact υπό την ανταγωνίστρια Kering, που δεσμεύει τους συμμετέχοντες να εφαρμόσουν τις αρχές της Χάρτας Μόδας του ΟΗΕ επιτυγχάνοντας χρήση ανανεώσιμων μορφών ενέργειας στις επιχειρήσεις τους κατά 50% μέχρι το 2025 και κατά 100% πέντε χρόνια αργότερα. Ο Αρνό είπε ότι οι στόχοι αυτοί δεν έχουν νόημα για τις επιχειρήσεις του ομίλου του, προσθέτοντας ότι «προτιμούμε τις πράξεις από τις συμφωνίες».

Ο πρόεδρος της LVMH και πλουσιότερος άνθρωπος στην Ευρώπη, Μπερνάρ Αρνό / Φωτογραφία αρχείου: AP Photo

Η προσωπική συνεισφορά του Αρνό στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής είναι άγνωστη, αλλά ίσως μπορούν να εξαχθούν κάποια συμπεράσματα για τη στάση του από την κριτική που άσκησε το 2019 στη Σουηδέζα ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ κατηγορώντας την για «απόλυτη καταστροφολογία χωρίς να προτείνει τίποτε» και προσθέτοντας «εγώ προτιμώ τις θετικές λύσεις που μας επιτρέπουν να προχωρούμε μπροστά με πιο αισιόδοξη στάση».

Έλον Μασκ

O mr Tesla και SpaceX εντάχθηκε στο κλαμπ των δισεκατομμυριούχων το 2012 χάρη στις μετοχές του στη βιομηχανία ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla και την SolarCity – δύο εταιρείες που προσφέρουν εναλλακτικές επιλογές στα ορυκτά καύσιμα. Ο Έλον Μασκ χρησιμοποίησε επίσης την επιρροή του για να πιέσει υπέρ της θέσπισης φόρου άνθρακα και για να καταγγείλει τους αρνητές της κλιματικής αλλαγής, αποχωρώντας από τη θέση συμβούλου του Λευκού Οίκου μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποσυρθούν οι ΗΠΑ απο τη Συμφωνία των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή.

Ο ιδρυτής της Tesla και της SpaceX Έλον Μασκ / Φωτογραφία αρχείου: AP Photo

Η Τesla σημείωσε σε έκθεσή της προ διετίας οτι εστιάζει στην εξοικονόμηση ενέργειας αντί να θέτει στόχους για το περιβάλλον, αλλά ορισμένοι την επικρίνουν επειδή δεν αποκάλυψε επαρκώς τις εκπομπές ρύπων της και πόση ενέργεια καταναλώνει αλλά και ότι επεκτείνει το αποτύπωμα του άνθρακά της. Ωστόσο, ο Μάσκ έταξε τον περασμένο Φεβρουάριο 100 εκατ. δολάρια στον νικητή του διαγωνισμού της ΜΚΟ Xprize, που θα καταφέρει να δημιουργήσει πραγματικά συστήματα δέσμευσης του διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα και τους ωκεανούς μόνιμα και σε μεγάλη κλίμακα.

Μπιλ Γκέιτς

O συνιδρυτής της Microsoft με περιουσία αυτή την περίοδο 130,4 δισ. δολαρίων θεωρεί την κλιματική αλλαγή πιο επικίνδυνη από την πανδημία, όπως είπε πρόσφατα. Αν και έχασε τα τελευταία χρόνια την πρωτιά στη λέσχη των δισεκατομμυριούχων παραμένει ένας εξ’ εκείνων που μιλούν πιο συχνά και πιο ανοικτά για την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος, μάλιστα έγραψε και ένα μπεστ-σέλερ για το θέμα με τίτλο «Πώς θα αποφύγουμε την κλιματική κρίση», όπου καλεί τις κυβερνήσεις να πραγματοποιήσουν αλλαγές στα φορολογικά συστήματα και να πραγματοποιήσουν πράσινες επενδύσεις.

O συνιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς / Φωτογραφία αρχείου: AP Photo

Η εταιρεία που τον έκανε δισεκατομμυριούχο, η Microsoft έθεσε έναν από τις πιο φιλόδοξους στον πλανήτη στόχους των τεχνολογικών κολοσσών – να καταφέρει μέχρι το 2030 να αφαιρεί από την ατμόσφαιρα μεγαλύτερη ποσόσητα άνθρακα απ’, ότι παράγει. Και σαν να μην έφτανε αυτό, η Microsοft αποσκοπεί να έχει αφαιρέσει μέχρι το 2050 από την ατμόσφαιρα όλη την ποσότητα άνθρακα που εξέπεμψε άμεσε ή έμμεσα μέσω της χρήσης ηλεκτρικού ρεύματος από συστάσεώς της το 1975. Ο Γκέιτς, πέρα από την απόκτηση τεράστιων εκτάσεων γης στις ΗΠΑ, έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον και για την πυρηνική ενέργεια αποβλέποντας μέσω της TerraPower, που ίδρυσε το 2008, στη δημιουργία ενός προηγμένου, πλήρως λειτουργικού πυρηνικού αντιδραστήρα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ