Ημέρα της Γης 2022: 10 απλές ιδέες για να τη γιορτάσουμε και να προστατέψουμε το περιβάλλον - iefimerida.gr

Ημέρα της Γης 2022: 10 απλές ιδέες για να τη γιορτάσουμε και να προστατέψουμε το περιβάλλον

Ημέρα της Γης 2022 χέρια κρατούν ένα μικρό δέντρο
Ημέρα της Γης 2022: 10 απλές ιδέες για να τη γιορτάσουμε και να προστατέψουμε το περιβάλλον / Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ημέρα της Γης σήμερα, 22 Απριλίου 2022, και σε ολόκληρο τον κόσμο πραγματοποιούνται εκδηλώσεις με στόχο την ευαισθητοποίηση σε περιβαλλοντικά θέματα.

Η Ημέρα της Γης συντονίζεται παγκοσμίως από το Δίκτυο Ημέρας της Γης (Earth Day Network) και εορτάζεται σε περισσότερες από 175 χώρες κάθε χρόνο. To 2009, τα Ηνωμένα Έθνη όρισαν τις 22 Απριλίου ως «Διεθνή Ημέρα της Μητέρας Γης».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η έμπνευση του θεσμού αποδίδεται στον ακτιβιστή Τζον ΜακΚόννελλ το 1969 σε ένα Συνέδριο της UNESCO στο Σαν Φρανσίσκο. Εκδηλώσεις έλαβαν χώρα για πρώτη φορά στο Σαν Φρανσίσκο και άλλες πόλεις στις 21 Μαρτίου 1970, ημέρα της εαρινής ισημερίας στο Βόρειο Ημισφαίριο.

Πώς καθιερώθηκε η Ημέρα της Γης

Η Ημέρα της Γης καθιερώθηκε το 1970, στις ΗΠΑ, με πρωτοβουλία του γερουσιαστή Γκέιλορντ Νέλσον και σηματοδοτεί τη γένεση του σύγχρονου περιβαλλοντικού κινήματος. Σύντομα, εξαπλώθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο και σήμερα, γιορτάζεται σε περισσότερες από 190 χώρες σε όλο τον πλανήτη. Το Δίκτυο Ημέρας της Γης συντονίζει τις προσπάθειες.

Στα τέλη της δεκαετίας του '60 και στις αρχές εκείνης του '70, όταν ο γερουσιαστής Νέλσον πρότεινε την ιδέα για την Ημέρα της Γης, ο πλανήτης δεν είχε ακόμα, συνειδητοποιήσει τις συνέπειες της επέμβασης του ανθρώπου στο περιβάλλον. Ωστόσο, κάποιες συνειδήσεις είχαν αρχίσει να ξυπνούν. Μετά τον Ιανουάριο του 1969, παρακολουθώντας τις τραγικές συνέπειες της μεγαλύτερης πετρελαιοκηλίδας που είχε δημιουργηθεί ποτέ στις ΗΠΑ μέχρι εκείνη την ημέρα, στο κανάλι της Σάντα Μπάρμπαρα, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να πεθάνουν περισσότερα από 3,500 θαλάσσια πουλιά, καθώς και δελφίνια, φώκιες και θαλάσσιοι λέοντες, ο Νέλσον ανέλαβε δράση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Χαρούμενη Ημέρα της Γης
To 2009, τα Ηνωμένα Έθνη όρισαν τις 22 Απριλίου ως «Διεθνή Ημέρα της Μητέρας Γης»

Ο Αμερικανός γερουσιαστής δημιούργησε μία ομάδα 85 ατόμων για να προωθήσουν την ιδέα μίας ημέρας για το περιβάλλον. Στις 22 Απριλίου 1970, 20 εκατομμύρια Αμερικανοί βγήκαν στους δρόμους, στα πάρκα και στις πλατείες, για να διαδηλώσουν υπέρ της βιώσιμης ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος. Μέχρι το τέλος της χρονιάς, είχε δημιουργηθεί η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ και είχε ψηφιστεί ο νόμος για καθαρό αέρα, καθαρό νερό και προστασία των απειλούμενων ειδών. «Πήραμε ένα ρίσκο, αλλά δούλεψε», δήλωσε ο Νέλσον, ο οποίος τιμήθηκε με την ανώτατη διάκριση για πολίτη στις ΗΠΑ, το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας, το 1995.

Εξάλλου, η Ημέρα της Γης είχε ήδη γίνει επίσημα, παγκόσμιο κίνημα. Το 1990, ο Ντένις Χάις, ο οποίος συμμετείχε στην οργάνωση της πρώτης Ημέρας της Γης, το 1970, ανέλαβε την οργάνωσή της σε παγκόσμια κλίμακα, κινητοποιώντας 200 εκατομμύρια κόσμου σε 141 χώρες. Ως συνέπεια, το 1992, πραγματοποιήθηκε η ιστορική Σύνοδος Κορυφής του ΟΗΕ για το Περιβάλλον.

Σήμερα, η Ημέρα της Γης έχει φτάσει σε περισσότερες από 190 χώρες και γιορτάζεται από περισσότερους από 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους κάθε χρόνο, οι οποίοι στέλνουν το μήνυμα στις κυβερνήσεις και στους συνανθρώπους τους ότι η μάχη υπέρ του περιβάλλοντος είναι αναγκαία, η μάχη υπέρ του περιβάλλοντος είναι μάχη υπέρ του μέλλοντος της Γης. Και του δικού μας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ημέρα της Γης: Πώς μπορείτε να τη γιορτάσετε απλά, προστατεύοντας το περιβάλλον

Ενώ κάθε μέρα είναι πρέπει να είμαστε ευγενικοί με τον πλανήτη, η Ημέρα της Γης, είναι μια ευκαιρία για να δείξουμε την εκτίμησή μας στον πλανήτη που φιλοξενεί την ανθρωπότητα εδώ και εκατομμύρια χρόνια, και να αποκτήσουμε νέες συνήθειες, αν χρειαστεί. Υπάρχουν τόσα πολλά μικρά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να γιορτάσουμε και να βοηθήσουμε στη διάσωση της Γης, και παρακάτω σας έχουμε 10 πανεύκολες ιδέες!

Φυτέψτε κάτι

Τα δέντρα όχι μόνο δροσίζουν τον πλανήτη (συλλογικά, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της θερμοκρασίας μιας πόλης έως και 10 βαθμούς), αλλά επίσης καθαρίζουν τον αέρα και εκπέμπουν περισσότερο οξυγόνο, μεταξύ πολλών άλλων πλεονεκτημάτων. Φυτέψτε ένα στην αυλή σας ή πάρτε μέρος σε συλλογικές δράσεις φύτευσεις δένδρων. Μια άλλη επιλογή είναι να φυτέψετε τα δικά σας φρούτα και λαχανικά, τα οποία θα ωφελήσουν την υγεία σας και θα μειώσουν τις εκπομπές ορυκτών καυσίμων, καθώς όπως είναι γνωστό, τα τρόφιμα μεταφέρονται από μακριά στα καταστήματα.

ημέρα της γης κοριτσάκι κρατά ένα μικρό δέντρο
Φυτέψτε ένα δέντρο
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μετακινηθείτε με το ποδήλατό σας

Βρείτε εναλλακτικές λύσεις μεταφοράς που συμβάλλουν στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα, αλλά σας κάνουν να κινείστε. Όσο λιγότερα αυτοκίνητα κυκλοφορούν στους δρόμους, τόσο λιγότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μολύνουν τον αέρα και συμβάλλουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Η οδήγηση του ποδηλάτου σας και ο απλός περίπατος είναι δύο από τις καλύτερες διαθέσιμες επιλογές. Και αν δεν έχετε ποδήλατο ή δεν ξέρετε πώς να το οδηγήσετε, χρησιμοποιήστε κοινόχρηστο αυτοκίνητο ή τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Τόσο το ποδήλατο, όσο και τα ΜΜΜ, έχουν χαμηλότερο κόστος και για το πορτοφόλι σου αλλά και για το περιβάλλον.

Χρησιμοποιείστε τσάντες πολλαπλών χρήσεων και όχι πλαστικές

Υπολογίζεται ότι οι Αμερικανοί χρησιμοποιούν 100 δισεκατομμύρια πλαστικές σακούλες το χρόνο και μόνο η παραγωγή τους απαιτεί περίπου 12 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου. Για να μην αναφέρουμε ότι καταλαμβάνουν πολύ χώρο στις χωματερές και προκαλούν σημαντικά προβλήματα στη θαλάσσια άγρια ζωή. Επίσης, απαιτούνται εκατοντάδες χρόνια για να διαλυθούν εντελώς οι πλαστικές σακούλες. Αντ' αυτού, αγοράστε μερικές σούπερ χαριτωμένες επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες για να τις χρησιμοποιείτε όταν πηγαίνετε στο παντοπωλείο. Δεν θα είστε μόνο κομψοί αλλά και φιλικοί προς το περιβάλλον!

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ημέρα της Γης Να προτιμάτε τις τσάντες πολλαπλών χρήσεων και όχι τις πλαστικές
Να προτιμάτε τις τσάντες πολλαπλών χρήσεων και όχι τις πλαστικές

Χρησιμοποιήστε επαναγεμιζόμενο μπουκάλι νερού

Το γεγονός ότι πετάτε τα πλαστικά μπουκάλια νερού στον κάδο ανακύκλωσης δεν σημαίνει ότι δεν βλάπτουν το περιβάλλον. Εκτός από το γεγονός ότι χρειάζονται πάνω από 1,5 εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου για την κατασκευή όλων αυτών των μπουκαλιών κάθε χρόνο, υπάρχουν ακόμα πάνω από δύο εκατομμύρια τόνοι μπουκαλιών νερού που έχουν καταλήξει στις χωματερές των ΗΠΑ. Αγοράστε ένα επαναχρησιμοποιούμενο μπουκάλι, κατά προτίμηση ένα που να έχει φίλτρο προσαρτημένο σε αυτό, ώστε να πίνετε φρέσκο νερό κάθε φορά.

Προτιμήστε τοπικά προϊόντα και όχι προϊόντα που έχουν κάνει πολλά… χιλιόμετρα

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εκτός από τη στήριξη των επιχειρήσεων της περιοχής σας, θα βοηθήσετε και τη Γη αγοράζοντας τα φρούτα και τα λαχανικά σας από τη γειτονιά σας. Αυτό συμβαίνει επειδή τα τρόφιμα στα παντοπωλεία ταξιδεύουν πολλά χιλιόμετρα για να φτάσουν σε εσάς και όλη αυτή η μεταφορά μπορεί να προκαλέσει ρύπανση καθώς και αύξηση της κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων και των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Όταν αγοράζετε από τοπικές επιχειρήσεις, τα τρόφιμα μεταφέρονται σε μικρότερες αποστάσεις. Με λίγα λόγια ενισχύστε τα τοπικά προϊόντα και μην αναζητάτε «εξωτικές» επιλογές, οι οποίες έχουν μεταφερθεί από την άλλη άκρη της γης δαπανώντας μεγάλα ποσά σε καύσιμα και μεταφορές.

Ημέρα της Γης αποφύγετε τα πλαστικά μπουκάλι
Να αποφεύγετε τα πλαστικά μπουκάλια

Ψωνίστε έξυπνα τα ρούχα σας

Θέλετε να χαρίσετε στον εαυτό σας ένα νέο ρούχο; Μπορείτε να το κάνετε με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον! Όπως συμβαίνει με κάθε είδος υλικού αγαθού, η αγορά κάποιου προϊόντος που έχει ήδη χρησιμοποιηθεί, είναι πολύ καλό για τη Γη, επειδή δεν απαιτεί νέους πόρους. Ελέγξτε ιστοσελίδες μεταχειρισμένων ρούχων για να δείτε τι είδους ρούχα είναι διαθέσιμα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αποφύγετε την αγορά προϊόντων μιας χρήσης όπως το χαρτί κουζίνας

Αντικαταστήστε το με κάποιο πανί ή με κάποια πετσέτα. Θα «σώσετε» χρήματα και αρκετά δέντρα.

Δείτε επιμορφωτικά ντοκιμαντέρ (για όλη την οικογένεια)

Το Netflix έχει αφιερώσει τον Απρίλιο στη Γη, αποκαλώντας τον Μήνα της Γης. Έχει επιλογές για όλες τις ηλικίες και όλα τα γούστα: από εκπομπές μαγειρικής και δράματα μέχρι σταντ απ, ταινίες για όλη την οικογένεια, ντοκιμαντέρ για τη φύση και μυθοπλασία για το κλίμα. Η συλλογή αυτή του Netflix, παρουσιάζει την ευπάθεια του πλανήτη μας, αλλά και το πώς μπορούμε να τον βοηθήσουμε να ανακάμψει. Είναι μια καλή ευκαιρία να διδάξετε στα μικρά παιδιά τη σημασία της Ημέρας της Γης, καθώς και της προστασίας του πλανήτη εν γένει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαγραφή από τους καταλόγους

Είναι γεγονός ότι πάνω από 100 εκατομμύρια δέντρα κόβονται κάθε χρόνο για την παραγωγή ανεπιθύμητης αλληλογραφίας, συμπεριλαμβανομένων των καταλόγων. Επιπλέον, συνήθως καταλήγουν στα σκουπίδια ούτως ή άλλως.

Εκτιμήστε το πράσινο και περάστε χρόνο στη φύση

Μερικές φορές μπορεί να είμαστε τόσο απορροφημένοι από το τι συμβαίνει στο Instagram ή την τηλεόραση που ξεχνάμε πόσο διασκεδαστικό είναι να βρισκόμαστε έξω. Η Ημέρα της Γης είναι απλώς μια υπενθύμιση του πόσο όμορφος και φοβερός είναι ο πλανήτης μας. Εκμεταλλευτείτε την! Αν έχετε πίσω αυλή, περάστε το απόγευμα σε εξωτερικό χώρο διαβάζοντας, τρώγοντας μεσημεριανό γεύμα ή απλά παίρνοντας βαθιές ανάσες από τον καθαρό αέρα. Ανακαλύψτε πράσινες οάσεις στην πόλη σας και ξεκινήστε να επισκέπτεστε περισσότερα πάρκα. Απλά προσπαθήστε να περάσετε λίγο χρόνο έξω και να δείξετε λίγη αγάπη στον καταπληκτικό τόπο που όλοι αποκαλούμε σπίτι μας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Φωτογραφίες: Shutterstock

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ