Η Ευρώπη στο έλεος της κλιματικής αλλαγής;

Στιγμιότυπο από τις καταστροφικές πλημμύρες στη Γερμανία τον Ιούλιο/ Φωτογραφία: Shutterstock

Το φετινό καλοκαίρι πέρασε αφήνοντας ανείπωτες καταστροφές στην Ευρώπη, με την κλιματική αλλαγή να μας χτυπάει επίμονα την πόρτα.

Μπορεί η κλιματική αλλαγή να έγινε της μόδας τα τελευταία χρόνια αλλά όσοι ασχολούνται με το περιβάλλον γνωρίζουν ήδη ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα, με τους όρους που γίνεται, επιδρά σημαντικά στον πλανήτη εδώ και τουλάχιστον μισό αιώνα.

Ήδη από την δεκαετία του 1970 οργανισμοί, ιδρύματα και επιστήμονες είχαν διαπιστώσει ότι το περιβάλλον ρυπαίνεται σοβαρά και οι επιπτώσεις αυτής της ρύπανσης θα έχουν πολύ σοβαρό αντίκτυπο στη ζωή και τον πλανήτη. Η ΕΕ έχει χτίσει μια παράδοση στην μάχη με την κλιματική αλλαγή. Βέβαια, δύσκολα θα φανταζόταν κανείς ότι, 50 χρόνια μετά, προηγμένες και ανεπτυγμένες κοινωνίες θα βρίσκονταν στο έλεος των φυσικών καταστροφών.

Οι συνέπειες είναι μπροστά μας

Η πραγματικότητα διαψεύδει καθημερινά όλους όσους αμφισβητούν την ίδια την ύπαρξη της κλιματικής αλλαγής.

Τους διαψεύδουν οι 184 νεκροί στη Γερμανία και 42 νεκροί στο Βέλγιο, από τις καταστροφικές πλημμύρες. Τους διαψεύδουν οι τρομακτικές φωτιές που ακολούθησαν στην Ιταλία την Πορτογαλία, τη Γαλλία και την Ελλάδα,.

Τους διαψεύδουν τα ρεκόρ στις θερμοκρασίες, όπως το γεγονός ότι στην Ιταλία, μένει να επιβεβαιωθεί νέο πανευρωπαϊκό ρεκόρ υψηλότερης θερμοκρασίας, στους 48.8 βαθμούς κελσίου τον Αύγουστο που μας πέρασε. Ή το ρεκόρ θερμοκρασίας που σημείωσε η Φινλανδία τον Ιούνιο, το μεγαλύτερο από το 1844.

Κι αν δεν τους πείθει κι αυτό, η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ κατέγραψε ότι ο Ιούλιος του 2021 ήταν ο πιο ζεστός μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ στη γη.

Κλιματική αλλαγή ναι αλλά και σοβαρή ανεπάρκεια

Η Ευρώπη έχει «ματώσει» από την κλιματική αλλαγή και την ανεπάρκεια σε υποδομές και προσωπικό να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες φυσικές καταστροφές και τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Ο ευρωπαϊκός μηχανισμός πολιτικής προστασίας είναι ένα βήμα αλλά είναι πολύ πίσω από τις απαιτήσεις, όπως επιβεβαίωσαν οι τελευταίες εξελίξεις. Είναι ακόμα βραδυκίνητος και δεν υπάρχουν ακόμα τα μέσα να ανταποκριθεί ταυτόχρονα σε πολλά μέτωπα. Οι κρατικές υποδομές δεν μπορούν να υποκατασταθούν από ευρωπαϊκούς μηχανισμούς. Οι φυσικές καταστροφές και η διαχείρισή τους αφορά τα κράτη-μέλη, εκεί είναι η κύρια ευθύνη.

Η Κομισιόν τονίζει ότι χρειάζεται άμεσα να παρθούν μέτρα αποκατάστασης των ζημιών και να ενισχυθούν οι ανάλογες υποδομές. Το οικονομικό κόστος των καταστροφών δύσκολα θα δικαιολογήσει την υποχρηματοδότηση της αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας στην Ευρώπη.

Οι ευρωπαϊκοί στόχοι για το κλίμα, σύμφωνα με το Ευρωκοινοβούλιο, μπορούν να αντιστρέψουν την κατάσταση και πέρα από το περιβαλλοντικό αντίκρισμα, μια πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη μπορεί να προσφέρει και οικονομικά πλεονεκτήματα στην ΕΕ.

Οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν το επόμενο διάστημα για την κλιματική αλλαγή και δύσκολα θα περιοριστεί η συζήτηση στην πράσινη συμφωνία κα τους κλιματικούς στόχους. Η αποτελεσματική αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων λογικά θα πρέπει να μπει στο κάδρο της συζήτησης και αναμένονται σημαντικές αποφάσεις γιατί η κλιματική αλλαγή είναι ήδη εδώ, όπως αναφέρουν ευρωβουλευτές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ