«Απόβαση» φιλόζωων σε βραχονησίδα ανοιχτά της Χίου: Διέσωσαν από την πείνα δεκάδες εγκαταλελειμμένα σκυλιά [εικόνες] - iefimerida.gr

«Απόβαση» φιλόζωων σε βραχονησίδα ανοιχτά της Χίου: Διέσωσαν από την πείνα δεκάδες εγκαταλελειμμένα σκυλιά [εικόνες]

Οι ακτιβιστές της «Alma Libre» έκαναν απόβαση σε βραχονησίδα για να διασώσουν δεκάδες σκυλιά
Οι ακτιβιστές της «Alma Libre» έκαναν απόβαση σε βραχονησίδα για να διασώσουν δεκάδες σκυλιά

Ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων ταξίδεψαν σε μια βραχονησίδα στο ανατολικό Αιγαίο, προκειμένου να «διορθώσουν» ένα μεγάλο ανθρώπινο λάθος.

Εκεί, σε ένα ακατοίκητο μικρό νησάκι λίγο έξω από τη Χίο, κάποιοι εγκατέλειψαν πολλά σκυλιά, αφήνοντάς τα στη μοίρα τους και στη διαρκή αγωνιώδη αναζήτηση τροφής και νερού.

Τα μέλη της ακτιβιστικής οργάνωσης Alma Libre ξέρουν πολύ καλά από διασώσεις ζώων, κυρίως στο αστικό περιβάλλον, όπου επιλαμβάνονται στην Αττική σε πάρα πολλά περιστατικά, συνήθως με εγκλωβισμούς αδέσποτων σκυλιών και γατιών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτή τη φορά, όμως, η αποστολή ήταν διαφορετική. Τα τρία μέλη της Alma Libre Hellenic Animal Rescue και ακόμα 4 άτομα από τοπικές φιλοζωικές οργανώσεις της Χίου έκαναν «απόβαση» στη βραχονησίδα με τον εξοπλισμό τους.

«Αυτή τη φορά θα δουν ένα διαφορετικό πρόσωπο των ανθρώπων» είπαν μεταξύ τους, και υπό δύσκολες καιρικές συνθήκες άρχισαν να τα «συλλαμβάνουν», ένα-ένα, διασώζοντάς τα ουσιαστικά από έναν αργό και βασανιστικό θάνατο. Είναι γνωστό άλλωστε ότι όταν η πείνα κυριαρχήσει, τα θηλαστικά, παντός είδους, μπορεί να αρχίσουν να τρώνε το ένα το άλλο. Οι φιλόζωοι όμως, πρόλαβαν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η αποστολή στέφθηκε από επιτυχία: Εντοπίστηκαν 10 σκυλιά, κι ακόμη δύο που απεβίωσαν πρόσφατα, θύματα αυτής της εγκληματικής παραμέλησης από ασυνείδητους. Σημειώνεται ότι οι εθελοντές εντόπισαν και μία σκυλίτσα με πέντε κουταβάκια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Δώσαμε άμεση προτεραιότητα σε αυτήν τη σκυλίτσα. Καθώς δεν πλησίαζε για κανέναν λόγο, τοποθετήσαμε αυτόματη σκυλοπαγίδα με δόλωμα υψηλής έλξης (ψητό κοτόπουλο) που είχαμε προβλέψει να έχουμε μαζί μας κι απομακρυνθήκαμε. Δεν έδειξε να ενδιαφέρεται ωστόσο, παρά την προφανή πείνα της. Έτσι τοποθετήσαμε και δεύτερη, μεγαλύτερων διαστάσεων αυτόματη παγίδα, με διαφορετικό δόλωμα. Αυτή τη φορά δελεάστηκε και η παγίδα δούλεψε όπως ήταν σχεδιασμένη. Τη ''μεταγγίσαμε'' σε μεγάλο κρέιτ που είχαμε μαζί μας και στη συνέχεια την απομακρύναμε από το σημείο», περιγράφουν οι εθελοντές.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και συνεχίζουν:

«Χωριστήκαμε σε ομάδες και συνεχίσαμε την έρευνα. Μετά από ώρα εμφανίστηκε μία αγέλη με τρία ακόμα σκυλιά. Γνωρίζοντας τον χώρο, κατευθύνονταν με αυτοπεποίθηση. Τοποθετηθήκαμε σε κατάλληλα σημεία ώστε να τα αποτρέψουμε να απομακρυνθούν και μπορέσαμε να τα στρέψουμε στο ίδιο σημείο από τις οσμές των δολωμάτων. Καθώς βρίσκονταν σε κατάσταση απόλυτης πείνας, η εξέλιξη ήταν προδιαγεγραμμένη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

»Ήμασταν σε απόσταση περίπου μισού χιλιομέτρου όταν υπήρξαμε μάρτυρες της πόρτας της παγίδας να πέφτει, ασφαλίζοντας μέσα της ένα ταλαίπωρο πλάσμα. Ο ήχος του κλεισίματος ήταν βάλσαμο στην ψυχή μας... Ακόμα περισσότερο όταν πλησιάζοντας είδαμε έκπληκτοι και τη δεύτερη παγίδα να έχει ήδη ασφαλίσει μέσα της και το δεύτερο από τα τρία σκυλάκια... Εμφανώς αδυνατισμένα όλα τους, μας κοιτούσαν με εμφανή απορία, χωρίς να ξέρουν τι πρόκειται να ακολουθήσει. Στα μάτια τους επικρατούσε ο φόβος. Ο φόβος αυτός όμως σύντομα θα σβήσει και τη θέση του θα την πάρει η ελπίδα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ακτιβιστές θα αποβιβαστούν και σε κοντινές βραχονησίδες, όπου ενδέχεται να υπάρχουν παρατημένα σκυλιά.

Τα ζώα θα μεταφερθούν αμέσως σε κτηνιατρείο, θα στειρωθούν, θα λάβουν τις πρώτες βοήθειες και στη συνέχεια θα δοθούν για υιοθεσία από φιλοζωικές.

Τι λένε οι φιλόζωοι στο iefimerida.gr

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το iefimerida.gr επικοινώνησε με τους εθελοντές και τους ζητήσαμε να μας σχολιάσουν την τόσο ιδιαίτερη αυτή επιχείρηση διάσωσης.

Ο εθελοντής Αλέξιος Μαντζώρος δήλωσε τα εξής: «Είναι τρομερά τα όρια της απανθρωπιάς που μπορούν να σπρώξουν κάποιους να καταδικάσουν σε έναν τέτοιο αργό θάνατο αθώα πλάσματα, που δεν έφταιξαν σε τίποτα. Είναι τρομερό που καλούμαστε να επέμβουμε για κάτι που σε άλλες χώρες θα ξεπερνούσε τα όρια της φαντασίας. Δεν είναι κάτι που το βλέπουμε πρώτη φορά, αλλά είναι θλιβερό ότι αναγκαζόμαστε να το ξαναζήσουμε».

Ο εθελοντής Δημήτρης Γραμματικάκης (εκπαιδευτής σκύλων) δήλωσε: «Συμμετείχα σε μια δύσκολη επιχείρηση διάσωσης ως μέλος της εθελοντικής ομάδας απεγκλωβισμού ζώων Αlma libre, σε δύσκολο πεδίο, κάτω από αντίξοες συνθήκες. Είχε όμως επιτυχημένο τέλος, αφού όλοι οι σκύλοι που έχουν εμφανιστεί το τελευταίο διάστημα σε βραχονησίδα κοντά στη Χίο πιάστηκαν και βρίσκονται καθ' οδόν για τους κτηνιάτρους, ώστε να λάβουν την απαραίτητη φροντίδα και να προωθηθούν για υιοθεσία μέσω εθελοντών από το σωματείο του φιλοζωικού συλλόγου Χίου».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο εθελοντής Πέτρος Μπολιεράκης επισήμανε: «Πρώτη φορά επιχείρησα σε ερημική βραχονησίδα. Δύσκολες συνθήκες και ως τοποθεσία και από άποψη καιρού. Ανοιχτός χώρος, δύσβατος, όπου η προσέγγιση των τρομαγμένων σκύλων ήταν, σε περιπτώσεις, πρακτικά ανέφικτη. Η εμπειρία των επικεφαλής και ο κατάλληλος εξοπλισμός, σε συνδυασμό με την υπομονή και την επιμονή όλης της ομάδας έφερε το προσδοκώμενο αποτέλεσμα, τη διάσωση των σκύλων. Πλέον έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν μια άλλη πλευρά της ανθρωπότητας, από αυτήν της εγκατάλειψης, και να ζήσουν μια όμορφη, χαρούμενη ζωή σε ένα σπίτι, με ανθρώπους που τα σέβονται, τα φροντίζουν, τα αγαπούν! Συγκλονιστική εμπειρία να κουρνιάζουν πέντε κουτάβια στην αγκαλιά σου».

Στην «επιχείρηση» συμμετείχαν επίσης: Κατιάνα Χούλη, από τον Φιλοζωικό Σύλλογο Χίου, Μαρία Ντινιακουδάκη, από τον Φιλοζωικό Σύλλογο Οινουσσών "Συζώ", Νίκος και Κούλα από Οινούσσες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ