Ενεργειακή απόδοση: Με το βλέμμα σε ένα βιώσιμο μέλλον | GREEN | iefimerida.gr

Ενεργειακή απόδοση: Με το βλέμμα σε ένα βιώσιμο μέλλον

Ενεργειακή απόδοση: Με το βλέμμα σε ένα βιώσιμο μέλλον
Ενεργειακή απόδοση: Με το βλέμμα σε ένα βιώσιμο μέλλον
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τα τελευταία έτη έχουμε βιώσει με τον πιο σκληρό τρόπο ότι η κλιματική αλλαγή δεν είναι μια πρόκληση που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε στο μέλλον, αλλά μια απειλή του παρόντος. Τόσο παγκοσμίως όσο και στην χώρα μας, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με χιλιάδες κλιματικές κρίσεις και ανυπολόγιστες καταστροφές για την ανθρώπινη ζωή, τη χλωρίδα και την πανίδα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η φύση και το περιβάλλον χρειάζονται τον σεβασμό μας, για να καταφέρουμε να εξασφαλίσουμε ένα βιώσιμο μέλλον για εμάς και τις επόμενες γενιές. Η αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού, η αστικοποίηση, αλλά και η αδήριτη ανάγκη του ανθρώπου για βελτίωση του επιπέδου διαβίωσης, συντελούν στη ραγδαία αύξηση των αναγκών μας για φυσικούς πόρους και στην υψηλή ζήτηση διάφορων μορφών ενέργειας. Αυτή η κατάσταση καθώς και οι δυσοίωνες προβλέψεις για το μέλλον, αναδεικνύουν την επιτακτική ανάγκη επαναφοράς της σωστής ισορροπίας μεταξύ των μεγάλων αστικών κέντρων και του οικοσυστήματος.

Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα δεν είχαμε εμπεδώσει τον σκληρό τρόπο που αντιμετωπίζουμε την φύση, μέχρι που είδαμε εικόνες με χιλιάδες στρέμματα καμένων δασών, πλημμυρισμένες πόλεις, ηφαίστεια που ξύπνησαν, πόλεις που βούλιαξαν στα συντρίμμια σεισμών, και άλλες που ταλαιπωρήθηκαν από ανυπόφορους καύσωνες. Έπειτα από αυτά τα γεγονότα, δεν μπορεί κανείς να αψηφήσει το γεγονός ότι είναι χρέος μας να προστατέψουμε τον πλανήτη μας, ο καθένας με τον τρόπο και τις δυνάμεις που έχει διαθέσιμες.

Είναι αναγκαίο, τώρα περισσότερο από ποτέ, να αναλογιστούμε το αποτύπωμα που αφήνουμε στο περιβάλλον τόσο ως μεμονωμένες μονάδες, όσο και ως κοινωνικά σύνολα. Κάθε kWh πρέπει να καταναλώνεται συνετά, ιδίως τώρα που συμπληρωματικά αντιμετωπίζουμε μια σημαντική πρόκληση με την αύξηση των τιμών των ορυκτών καυσίμων. Είναι απαραίτητο να αναγνωρίσουμε την ανάγκη ευαισθητοποίησης αλλά και συνειδητοποίησης των δεδομένων και των τρόπων που μεταχειριζόμαστε το περιβάλλον.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε αυτή τη βάση, είναι ανάγκη να κινητοποιηθούμε για να αναδειχθεί η βιωσιμότητα ως σημαντικός παράγοντας στα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα σχέδιά μας. Απαιτούνται έρευνες, καινοτομίες και επενδύσεις από ιδιωτικές και κρατικές πρωτοβουλίες, καθώς και καλή, ανιδιοτελής συνεργασία όλων, για να εξασφαλίσουμε βιώσιμη ανάπτυξη. Σε όλο αυτό το ταξίδι οι εταιρείες τεχνολογίας μπορούν να έχουν καίρια συνεισφορά, δημιουργώντας όλο και καλύτερα δεδομένα ενεργειακής εξοικονόμησης.

Στην ABB, θέλουμε να αποτελούμε πρότυπο και φάρο τόσο για την ευρύτερη κοινωνία, όσο και για τους εργαζομένους μας. Οποιαδήποτε πρωτοβουλία αν δεν εφαρμοστεί εκ των έσω δεν έχει την ίδια δυναμική. Για το λόγο αυτό, εφαρμόζουμε ήδη πρακτικές που εξασφαλίζουν περιορισμένες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, καθώς και αυξημένη ενεργειακή απόδοση, στα εργοστάσια και τις εγκαταστάσεις μας ανά τον κόσμο. Στοχεύουμε στη συνεχή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κόσμου, ώστε να μπορέσουμε να συμβάλλουμε όσο είναι δυνατόν στην προστασία του περιβάλλοντος. Υποστηρίζουμε ενεργά πρωτοβουλίες και υιοθετούμε πρακτικές πιο φιλικές προς το περιβάλλον, από τη συμμετοχή σε δενδροφυτεύσεις, τη μετάβαση όλου του στόλου μας σε ηλεκτροκίνητα οχήματα, μέχρι την αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Το Κίνημα Ενεργειακής Αποδοτικότητας, είναι η απόδειξη ότι λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη τα δεδομένα και τις ανάγκες για βιωσιμότητα, επενδύοντας με όλα τα μέσα στη διάθεση υψηλής τεχνολογίας που θα εξασφαλίζει ανώτατα ενεργειακά επίπεδα, σε συνδυασμό με το βιοτικό επίπεδο που θα θέλαμε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η συνετή κατανάλωση της ηλεκτρικής ενέργειας με την επιλογή συστημάτων κίνησης που πληρούν τα ενεργειακά πρότυπα, μπορεί να εξασφαλίσει εξοικονόμηση ενέργειας της τάξης του 10%. Αυτό με τη σειρά του εγγυάται περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 40%, ποσοστό που συντελεί στην επίτευξη των στόχων του 2040 για το κλίμα, όπως αυτοί έχουν καθοριστεί από τη συμφωνία του Παρισίου.

Με περισσότερα από 300 εκατομμύρια συστήματα κίνησης εγκατεστημένα ανά τον κόσμο, αποδεικνύεται ότι οι ηλεκτροκινητήρες και οι ρυθμιστές στροφών, ακόμα και αν δεν το παρατηρούμε, σχεδόν πάντα βρίσκονται πίσω από ό,τι κινείται. Έχει υπολογιστεί ότι οι ηλεκτροκινητήρες καταναλώνουν περίπου το 45% της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας, αναδεικνύοντας την προοπτική σημαντικών εξοικονομήσεων ενέργειας. Η ενεργειακή απόδοση, η δυνατότητα που μας προσφέρεται να ανταποκριθούμε στις ανάγκες μας σπαταλώντας όσο το δυνατόν λιγότερη ενέργεια, δημιουργεί σημαντικές προοπτικές βιωσιμότητας. Υπό αυτό το πρίσμα, τέθηκε μέσα στο καλοκαίρι σε ισχύ ο νέος Ευρωπαϊκός κανονισμός Ecodesign, που αφορά μόνο στα ενεργειακά πρότυπα ηλεκτροκινητήρων και ρυθμιστών στροφών.

Η ABB δουλεύει και επενδύει στη δημιουργία λύσεων και την συνεχή βελτίωση εξοπλισμού συστημάτων κίνησης που θα μπορούν να εξασφαλίσουν τα καλύτερα ποσοστά εξοικονόμησης ενέργειας βάσει των αναγκών που υπάρχουν, ακολουθώντας, ακόμα και υπερβαίνοντας ορισμένες φορές, τα ισχύοντα ενεργειακά πρότυπα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο για την ανθρωπότητα αλλά προλαβαίνουμε να αλλάξουμε τις ζοφερές προβλέψεις. Πρέπει να συμμετέχουμε όλοι σε μια συντονισμένη προσπάθεια, με σωστή ιεράρχηση των αναγκών και κοινό στόχο ένα βιώσιμο αύριο.

Η ABB κάνει το πρώτο βήμα και δηλώνει παρόν, εσείς;

Γίνετε μέλος στο Κίνημα Ενεργειακής Αποδοτικότητας

Δέσποινα Μακρή
Marketing Specialist
Τομέας Συστημάτων Κίνησης και Ρομποτικής    
ΑΒΒ ΑΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ