Εμπειρία: Είμαι ο παγκόσμιος πρωταθλητής στο «να μην κάνω τίποτα» - iefimerida.gr

Εμπειρία: Είμαι ο παγκόσμιος πρωταθλητής στο «να μην κάνω τίποτα»

Συμμετέχοντες στον διεθνή διαγωνισμό Space-Out
Συμμετέχοντες στον διεθνή διαγωνισμό Space-Out / Φωτογραφία AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε μια εποχή που η παραγωγικότητα θεωρείται αρετή και η αδράνεια σχεδόν αμαρτία, ένας διαγωνισμός έρχεται να ανατρέψει τα δεδομένα.

Πρόκειται για τον διεθνή Space-Out διαγωνισμό, που καλεί τους συμμετέχοντες να... μην κάνουν τίποτα για 90 λεπτά.

Η ιδέα ξεκίνησε το 2014 στη Σεούλ από τον Κορεάτη καλλιτέχνη Woopsyang, ως μια μορφή περφόρμανς και κοινωνικό σχόλιο πάνω στην εξάντληση που προκαλεί η συνεχής ανάγκη για παραγωγή και αποδοτικότητα. Έκτοτε, ο διαγωνισμός έχει ταξιδέψει σε πολλές πόλεις του κόσμου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η εμπειρία μιας συμμετέχουσας από το Χονγκ Κονγκ

Ένας εκπαιδευτικός ψυχολογίας από το Χονγκ Κονγκ περιγράφει την εμπειρία του από τον διαγωνισμό που έλαβε χώρα στο κέντρο ενός εμπορικού κέντρου της πόλης. Μεγαλωμένος σε ένα περιβάλλον υψηλού ανταγωνισμού, κουβαλούσε από μικρός την αγωνία του «κάνω αρκετά;». Μέσα από τη πρακτική του mindfulness, που ξεκίνησε το 2012, βρήκε τρόπους να αντιμετωπίζει το άγχος και να παραμένει παρών στη στιγμή.

Όταν είδε την ανακοίνωση του Space-Out στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αισθάνθηκε ότι ήταν μια ευκαιρία για εσωτερική ηρεμία – κάτι σπάνιο στον ταχύρυθμο ρυθμό ζωής του Χονγκ Κονγκ.

Οι κανόνες του... απόλυτου τίποτα

Ο διαγωνισμός είχε απλούς αλλά απαιτητικούς κανόνες: Να κάθεσαι ακίνητος για 90 λεπτά, χωρίς να μιλάς, να κοιμάσαι ή να χρησιμοποιείς κινητό. Κατά τη διάρκεια, οι κριτές μετρούν περιοδικά τον καρδιακό ρυθμό των συμμετεχόντων, με στόχο να εντοπίσουν ποιος διατηρεί τη μεγαλύτερη εσωτερική ηρεμία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο ψυχολόγος περιγράφει πως, παρότι ένιωθε νευρικότητα όταν οι κριτές πλησίαζαν, προσπάθησε να εφαρμόσει την αποδοχή και την παρατήρηση, όπως την είχε μάθει από τη πρακτική της ενσυνειδητότητας. «Δεν προσπαθείς να χαλαρώσεις με το ζόρι. Απλώς παρατηρείς. Όπως παρατηρείς τα σύννεφα που περνούν στον ουρανό», λέει χαρακτηριστικά.

Mindfulness αντί για «χαλάρωση»

Παρότι επρόκειτο για διαγωνισμό «χαλάρωσης» ή «αποχαύνωσης», ο ίδιος δεν ήταν παθητικός. Παρατηρούσε την αναπνοή του, τα συναισθήματά του, τον αέρα πάνω στο δέρμα του. Η προσοχή του πήγαινε από τις σκέψεις για την οικογένεια, στους ήχους του περιβάλλοντος, στη ροή της αναπνοής. Στην ουσία, ασκούσε ενεργά ενσυνειδητότητα, μια πρακτική που, όπως λέει, θα έπρεπε να εισαχθεί στα σχολεία.

Ο διαγωνισμός τελειώνει και η νίκη έρχεται απρόσμενα

Μετά από 90 λεπτά σιωπής, οι 10 φιναλίστ επιλέγονται από το κοινό με βάση την παρουσία τους και τις προσωπικές τους δηλώσεις. Ο τελικός νικητής είναι εκείνος με τον πιο σταθερό καρδιακό ρυθμό. Προς έκπληξή του, ο ψυχολόγος από το Χονγκ Κονγκ αναδείχθηκε νικητής.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η νίκη ήταν συμβολική. Σε έναν κόσμο όπου η ησυχία θεωρείται τεμπελιά, η ίδια βίωσε το αντίθετο: Την ησυχία ως πηγή δύναμης και ανασυγκρότησης. «Θα ήθελα να μείνω κι άλλο», είπε. Με δύο παιδιά, εργασία και σπουδές, το να κάθεται χωρίς διακοπές ήταν ένα σπάνιο δώρο.

Ο μεγάλος νικητής του διαγωνισμού
Ο μεγάλος νικητής του διαγωνισμού

Το έπαθλο

Το έπαθλο του διαγωνισμού ήταν ένα μικρό αντίγραφο του αγάλματος «Ο Στοχαστής του Ροντέν». Τώρα, κοσμεί το σαλόνι του και του θυμίζει καθημερινά πως, σε έναν κόσμο που απαιτεί συνεχώς περισσότερα, το να σταματάς – έστω για λίγο – δεν είναι πολυτέλεια. Είναι ανάγκη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ χαλάρωση διαγωνισμός Νότια Κορέα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ