«Νερό για το Αύριο»: Η νέα πρωτοβουλία της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας | GREEN | iefimerida.gr

«Νερό για το Αύριο»: Η νέα πρωτοβουλία της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας

Χωράφι με κριθάρι
«Νερό για το Αύριο»: Η νέα πρωτοβουλία της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δεν νοείται ζωή χωρίς νερό. Κι όμως ο πολυτιμότερος πόρος του πλανήτη δεν είναι αστείρευτος, κινδυνεύοντας παράλληλα από την μόλυνση και την κατασπατάληση.

Εάν τα κράτη, οι κυβερνήσεις, οι επιχειρήσεις και ο καθένας μας ατομικά δεν φροντίσουν να πάρουν άμεσα μέτρα, το πολυτιμότερο αγαθό του ανθρώπου κινδυνεύει. Όπως και κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, οι ειδικοί στις 22 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα Νερού, θα κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου, αλλά αυτό δεν θα είναι αρκετό. Οι λύσεις και οι προσπάθειες πρέπει να είναι πιο εντατικές και μακροβιότερης διάρκειας.

Φυσικά, αντιμέτωπη με το πρόβλημα αυτό είναι και η Ελλάδα, με την ορθότερη διαχείριση των υδατικών πόρων να είναι ένα από τα βασικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Κάθε άνθρωπος αλλά και κάθε επιχείρηση, θα πρέπει να βάλει το δικό της «λιθαράκι» σε αυτή την παγκόσμια προσπάθεια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένα αξιόλογο παράδειγμα είναι αυτό της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, με την νέα πρωτοβουλία «Νερό για το Αύριο» για την ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης. Εξάλλου, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής και εμπορίας μπίρας στην Ελλάδα, με ενεργή παρουσία για περισσότερα από 55 χρόνια, έχει δείξει έμπρακτα την σημασία που δίνει στην βιωσιμότητα, εφαρμόζοντας όλο και περισσότερα προγράμματα και πράξεις για την διατήρηση και προστασία του περιβάλλοντος.

Τι είναι αυτό το Πρόγραμμα;

Το «Νερό για το Αύριο» είναι ένα νέο πρόγραμμα της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας που ενισχύει τη Βιώσιμη Ανάπτυξη μέσα από την ανάδειξη λύσεων για την ορθότερη διαχείριση των υδατικών πόρων στην Ελλάδα. Η πρώτη δράση του Προγράμματος εστιάζεται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, όπου μια σειρά από παράγοντες προκαλούν έντονο πρόβλημα λειψυδρίας.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος και τη μετάβαση σε ένα νέο αειφόρο μοντέλο διαχείρισης του νερού, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία θα συνεργαστεί με θεσμικούς, παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς για τον σχεδιασμό λύσεων που θα απαντήσουν στο πρόβλημα της έλλειψης νερού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την επιστημονική ευθύνη και τεκμηρίωση του Προγράμματος «Νερό για το Αύριο» έχει η ομάδα του Cluster of Sustainability Transition (ReSEES @AUEB, Sustainable Development Unit @ATHENA RC, ΕΙΤ Climate KIC HUB Greece @ATHENA RC, UN SDSN Greece) της οποίας ηγείται η Καθηγήτρια του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Φοίβη Κουντούρη.

Παραγωγή μπίρας
Παραγωγή μπίρας

Γιατί η Αθηναϊκή Ζυθοποιία ξεκινά αυτή την πρωτοβουλία;

Με κεντρικό σύνθημα «Παράγουμε ένα καλύτερο Αύριο», η εταιρεία υλοποιεί μία στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης, έχοντας ως έναν από τους βασικούς της πυλώνες την ορθή διαχείριση των υδατικών πόρων. Άλλωστε, το νερό αποτελεί τη βασική πρώτη ύλη για την παραγωγή της μπίρας. Πέρα όμως από το πρόγραμμα αυτό, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία έχει φροντίσει να μειώσει την κατανάλωση νερού κατά 20% την τελευταία δεκαετία και συνεχίζει να στοχεύει ακόμα ψηλότερα.

Γιατί επιλέχθηκε η Θεσσαλία και όχι κάποια άλλη περιοχή της Ελλάδας;

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ανάλυσης της υφιστάμενης κατάστασης, το υδατικό διαμέρισμα της Θεσσαλίας αποτελεί το πλέον ελλειμματικό στον ελλαδικό χώρο. Η πρώτη δράση λοιπόν του προγράμματος εστιάζει στην Περιφέρεια Θεσσαλίας όπου μια σειρά από παράγοντες προκαλούν έντονο πρόβλημα λειψυδρίας, επηρεάζοντας σημαντικά σε όλα τα επίπεδα, αλλά κυρίως το θέμα της αγροτικής παραγωγής που είναι ιδιαίτερα έντονη στην περιοχή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα, η παρουσία της εταιρείας στην Θεσσαλία είναι σημαντική, διότι εδώ και χρόνια συνεργάζεται σταθερά με παραγωγούς από την περιοχή μέσω του Προγράμματος Συμβολαιακής Καλλιέργειας. Πιο συγκεκριμένα περίπου 25% των συνολικών καλλιεργούμενων στρεμμάτων του Προγράμματος της εταιρείας είναι στη Θεσσαλία.

Ποια είναι τα αποτελέσματα που θέλουν να αποκομίσουν;

  • Συνεργασία των εμπλεκόμενων θεσμικών, παραγωγικών και επιστημονικών φορέων, στο πλαίσιο συναντήσεων και υπό την εποπτεία και διαχείριση του επιστημονικού υπεύθυνου του Προγράμματος, για την ανάπτυξη κοινών στρατηγικών προς όφελος του περιβάλλοντος και της τοπικής κοινωνίας
  • Διαμόρφωση επιχειρησιακών σχεδίων για τη μετάβαση σε ένα αειφόρο μοντέλο διαχείρισης των υδατικών πόρων και για την αποδοτική επίτευξη των οικονομικών, παραγωγικών και περιβαλλοντικών στόχων που θα τεθούν κατά τις συναντήσεις

Να σημειωθεί ότι η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του Προγράμματος «Νερό για το Αύριο» αναμένεται τον Ιούλιο 2022 ενώ περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να αναζητήσετε στο www.nerogiatoavrio.gr

Το νερό είναι ζωή και η Αθηναϊκή Ζυθοποιία μας δείχνει το δρόμο για την αειφόρο ανάπτυξη και την προστασία του τόσο ζωτικού αυτού στοιχείου.

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ