Η αγωνία για το κλίμα πολλαπλασιάζεται με σοβαρές επιπτώσεις στους νέους | GREEN | iefimerida.gr

Η αγωνία για το κλίμα πολλαπλασιάζεται με σοβαρές επιπτώσεις στους νέους

νέοι διαδηλωτές για το κλίμα
Φωτογραφία AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Παγκόσμια έρευνα προειδοποιεί ότι η αγωνία των νέων για το κλίμα πολλαπλασιάζεται το τελευταίο διάστημα με σημαντικές ψυχολογικές και πολιτικές προεκτάσεις, σύμφωνα με το euronews.

Την έρευνα πραγματοποίησε το βρετανικό πανεπιστήμιο του Bath σε συνεργασία με άλλα πέντε πανεπιστήμια και την «Ψυχιατρική Συμμαχία για το Κλίμα» , συγκεντρώνοντας ένα τεράστιο δείγμα 10.000 ανθρώπων, ηλικίας 16 έως 25 ετών, από 10 χώρες. Οι χώρες στις οποίες διεξήχθη η έρευνα είναι η Μ. Βρετανία, η Φινλανδία, η Πορτογαλία, η Βραζιλία, η Γαλλία, η Αυστραλία, οι ΗΠΑ, η Ινδία, η Νιγηρία και οι Φιλιππίνες.

Το σύνολο των αποτελεσμάτων θα δημοσιευτούν σύντομα αλλά δόθηκαν στη δημοσιότητα κάποια σημαντικά στοιχεία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

75% των νέων τρέμουν για το μέλλον

Το 59% απάντησαν ότι ανησυχούν «πολύ» και «πάρα πολύ» για την κλιματική αλλαγή Περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες ανέφεραν ότι νιώθουν «οργή», «φόβο» και «ντροπή» ενώ ένα 56% συμφώνησε με τη δήλωση «η ανθρωπότητα είναι καταδικασμένη». Η πιο ανησυχητική τοποθέτηση των νέων ήταν ότι το 75% τρέμουν για το μέλλον, ενώ θα έπρεπε να διαπνέονται από αισιοδοξία, φιλοδοξίες και ελπίδα. Τα αποτελέσματα της έρευνας όμως δείχνουν προς μια άλλη, πιο απαισιόδοξη κατεύθυνση.

Έλλειψη εμπιστοσύνης προς τις κυβερνήσεις

Οι απαντήσεις που έδωσαν οι νεαροί συμμετέχοντες εξέφρασαν έλλειψη εμπιστοσύνης προς τις κυβερνήσεις τους σε σχέση με το περιβαλλοντικό τους έργο. Το 58% των ερωτηθέντων απάντησε ότι νιώθει προδομένο από τις κυβερνήσεις, ενώ το 64% εκτιμούσε ότι οι κυβερνώντες δεν κάνουν αρκετά για να αποφευχθεί η περιβαλλοντική καταστροφή. Η έρευνα στην ουσία αποτελεί και «σήμα κινδύνου» για τα πολιτικά προγράμματα κομμάτων και κυβερνήσεων που δεν δίνουν βάρος στο περιβάλλον.

«Οικολογικό άγχος»

Σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες ανέφεραν ότι το κλιματικό άγχος επηρεάζει τη ζωή τους σε καθημερινή βάση και πάλι σε σχεδόν το 55% εκτιμούν ότι θα έχουν λιγότερες ευκαιρίες από τους γονείς τους.

Η επιστημονική κοινότητα αναγνωρίζει ότι η κλιματική αλλαγή προκαλεί μια σειρά ψυχολογικών επιπτώσεων στους ανρθώπους. Είτε λόγω φυσικών καταστροφών, είτε έμμεσα λόγω της διατάραξης κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων ή απλώς γιατί αναγνωρίζουν τον περιβαλλοντικό κίνδυνο, όλο και περισσότεροι άνθρωποι είναι εκτεθειμένοι στις πολύπλευρες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ