Τι αποφάσισε η 16η Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Ένωσης για τη Μεσόγειο: Η πρόκληση της κλιματικής αλλαγής - iefimerida.gr

Τι αποφάσισε η 16η Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Ένωσης για τη Μεσόγειο: Η πρόκληση της κλιματικής αλλαγής

Στιγμιότυπο από τη 16η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση της Ένωσης για τη Μεσόγειο
Στιγμιότυπο από τη 16η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση της Ένωσης για τη Μεσόγειο/ Πηγή: Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μέλη της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ένωσης για τη Μεσόγειο, παρουσία και αντιπροσωπείας του Ευρωκοινοβουλίου, συγκεντρώθηκαν την Παρασκευή και το Σάββατο για να συζητήσουν πώς να καταπολεμηθεί η κλιματική αλλαγή στην περιοχή, στα πλαίσια της 16ης Ολομέλειας της Συνέλευσης.

Η 7η Σύνοδος Κορυφής των Προέδρων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ένωσης για τη Μεσόγειο (PA-UfM), η οποία συγκεντρώνει ευρωβουλευτές και ομιλητές από τα 42 κράτη μέλη της UfM, ξεκίνησε την Παρασκευή με εναρκτήριους λόγους από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Πρέπει να αποδοθούν εύσημα στη νέα γενιά»

O Σασόλι επεσήμανε ότι «πέρυσι, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανέλαβε την προεδρία της Συνέλευσης σε εξαιρετικές συνθήκες λόγω της παγκόσμιας πανδημίας. Κατά τη διάρκεια αυτής της θητείας, η οποία θα ολοκληρωθεί αύριο (σ.σ. Σάββατο 4/12) με την παράδοση στη Βουλή των Αντιπροσώπων του Μαρόκου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε σκιαγραφήσει δύο βασικές προτεραιότητες».

Η πρώτη προτεραιότητα αφορούσε στο πως θα ενισχυθεί ο ελεγκτικός ρόλος των εθνικών κοινοβουλίων και η συμμετοχή τους στη σημαντική συζήτηση σχετικά με την κλιματική αλλαγή και τις δραματικές επιπτώσεις που έχει αυτή στην περιοχή.

Η δεύτερη προτεραιότητα αφορούσε στοπώς ο έλεγχος των εθνικών κοινοβουλίων θα αναβαθμιστεί σημαντικά ως προς το έργο των κυβρνήσεων στα κράτη μέλη και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Θα έπρεπε να είχαμε διδάξει στα παιδιά και τα εγγόνια μας ότι το δώρο που μας δόθηκε, ο κόσμος μας, δεν έχει άπειρους πόρους και είναι πολύ πιο εύθραυστο από όσο νομίζαμε. Πάρα πολλές φορές έχει συμβεί το αντίθετο. Πρέπει να αποδοθούν εύσημα στη νέα γενιά των νέων, που κατάλαβαν την επείγουσα ανάγκη για αλλαγή πορείας νωρίτερα και καλύτερα από εμάς», δήλωσε ο Σασόλι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πολυπαραγοντική πρόκληση η κλιματική αλλαγή

Ακολούθησε μια βασική συζήτηση με θέμα «την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής στην περιοχή της Μεσογείου». Οι συμμετέχοντες βρέθηκαν τόσο δια ζώσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο και διαδικτυακά, για να κάνουν απολογισμό σχετικά με τις πιεστικές συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη και το μεταβαλλόμενο περιβάλλον στις χώρες γύρω από τη Μεσόγειο.

Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από τις καταστροφικές επιπτώσεις της ανόδου της στάθμης της θάλασσας και της αύξησης της θερμοκρασίας έως τις κοινωνικοοικονομικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, τις προκλήσεις της επισιτιστικής ασφάλειας, τις απειλές για τα ωκεάνια οικοσυστήματα και την ανάγκη συνεργασίας για τον μετριασμό των επιπτώσεων της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Κοινή δήλωση: «Προστατεύουμε την κοινή μας θάλασσα»

Προϊόν της πλούσιας συζήτησης ήταν η κοινή δήλωση στην οποία κατέληξαν τα κράτη μέλη. Η κοινή δήλωση, 12 σημείων, ξεχωρίζει ότι η παγκόσμια φύση της κλιματικής αλλαγής δεν επιτρέπει σε καμία χώρα να αντιμετωπίσει μόνη της το πρόβλημα. Η συντονισμένη προσπάθεια είναι απαραίτητη.

Η κοινή δήλωση αναφέρει ότι τα κράτη αυτής της ευρωμεσογειακής Συνέλευσης πρέπει να να επαναλάβουν τη δέσμευσή τους στους στόχους της Συμφωνίας των Παρισίων και της βιώσιμης ανάπτυξης. Υπογραμμίζεται δε και η σημασία υιοθέτησης φιλόδοξων στρατηγικών από τα κράτη μέλη σε σχέση με την μετάβασή τους σε μια οικολογική ανάπτυξη με βασικό κριτήριο την προστασία της Μεσογείου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Οι παράκτιοι οικισμοί, τα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς και τα χερσαία και θαλάσσια οικοσυστήματα θα διατηρηθούν σε βιώσιμη κατάσταση στις περισσότερες περιοχές της λεκάνης της Μεσογείου μόνο εάν είναι παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας διατηρηθεί πολύ κάτω από τους δύο βαθμούς», αναφέρει χαρακτηριστικά το κείμενο.

Τέλος η κοινή δήλωση καλεί τη διεθνή κοινότητα να εντείνει τις προσπάθειες και να εφαρμόσει πλήρως την δεσμεύσεις που επαναλήφθηκαν με την ευκαιρία της 26ης Διάσκεψης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (COP26) στη Γλασκώβη.

Το Σάββατο, η 16η σύνοδος ολομέλειας του PA-UfM ξεκίνησε με εναρκτήρια σχόλια από τον Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πέδρο Σίλβα Περέιρα. Τον λόγο πήραν επίσης ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ , Ζοζέπ Μπορέλ και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Ρικάρντο Μουρίνιο Φέλιξ , μεταξύ πολλών άλλων. Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν σε ορισμένες από τις κύριες γεωπολιτικές προκλήσεις που επηρεάζουν την περιοχή της Μεσογείου, ενώ επισημάνθηκε πολλάκις η σημασία των περιβαλλοντικών αλλαγών στην αλλαγή των γεωπολιτικών ισορροπιών στην περιοχή, καθώς και οι δυνατότητες που ανοίγουν σε επίπεδο οικονομίας, με πράσινο πρόσημο

Η σύνοδος ολομέλειας κλείδωσε και την παράδοση της εκ περιτροπής Προεδρίας του PA-UfM από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Μαροκινό Κοινοβούλιο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ