Taste Atlas: Αυτά είναι τα 50 τοπ κατσικίσια τυριά στον κόσμο -Ποια 17 ελληνικά είναι στη λίστα - iefimerida.gr

Taste Atlas: Αυτά είναι τα 50 τοπ κατσικίσια τυριά στον κόσμο -Ποια 17 ελληνικά είναι στη λίστα

Κίτρινα και λευκά τυριά
Κίτρινα και λευκά τυριά /Φωτογραφία: Shutterstock
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΒΟΥΛΓΑΡΕΛΗ

Το Taste Atlas μοιράστηκε για ακόμη μια φορά τις λίστες του με τα καλύτερα φαγητά στον κόσμο, αποθεώνοντας την ελληνική κουζίνα.

Άλλωστε, ο γαστρονομικός οδηγός έστεψε την ελληνική κουζίνα ως την καλύτερη, με πολλά πιάτα της, όπως σαλάτες, πρωινά, κρέατα, ποτά και άλλα να φιγουράρουν στις λίστες με τα τοπ του κόσμου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτή τη φορά ασχολήθηκε με τα κατσικίσια τυριά, δημοσιεύοντας τη λίστα με τα 50 καλύτερα του κόσμου, όπου η Ελλάδα διαπρέπει καθώς καταλαμβάνει 17 ολόκληρες θέσεις.

17 ελληνικά κατσικίσια τυριά στη λίστα με τα τοπ του κόσμου

Στην κορυφή, με βαθμολογία 4,6, βρίσκεται η σφέλα, ένα ημίσκληρο τυρί από τη Μεσσηνία.

«Αυτό το ημίσκληρο τυρί παράγεται παραδοσιακά από πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα ή από μείγμα και των δύο. Το γάλα που χρησιμοποιείται για την παραγωγή του προέρχεται από φυλές ζώων που εκτρέφονται με παραδοσιακό τρόπο στους νομούς Μεσσηνίας και Λακωνίας, όπου το συγκεκριμένο τυρί παρασκευάζεται εδώ και πάνω από 100 χρόνια.

Για την παρασκευή της σφέλας, το τυρόπηγμα κόβεται σε κομμάτια και θερμαίνεται ξανά. Στη συνέχεια, τα κομμάτια στραγγίζονται με τη χρήση τουλπανιού, πιέζονται ελαφρά και κόβονται σε λεπτές λωρίδες (τις σφέλες), οι οποίες αλατίζονται. Οι λωρίδες αποθηκεύονται σε τενεκέδες γεμάτους άλμη, όπου παραμένουν για τουλάχιστον τρεις μήνες ώστε να ωριμάσουν», αναφέρει χαρακτηριστικά το Taste Atlas.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην πέμπτη θέση βρίσκεται η φορμαέλα από την Αράχωβα Παρνασσού, στην έκτη η μυζήθρα, στην έβδομη το κεφαλοτύρι, ενώ τη «χρυσή» δεκάδα συμπληρώνει το μανούρι.

Στην 11η θέση βρίσκεται το μαστέλο Χίου, στην 13η το κατίκι Δομοκού, στη 14η η ξυνομυζήθρα Κρήτης, στη 16η το γαλοτύρι, στη 21η θέση η κοπανιστή από τις Κυκλάδες, στην 25η θέση το κρασοτύρι, στην 28η θέση το ταλαγάνι, στην 30ή θέση ο μπάτζος, στην 41η θέση το κρασοτύρι της Κω, στην 48η θέση το σουρωτό, στην 49η θέση το πηχτόγαλο Χανίων.

Την 50άδα συμπληρώνει η καθούρα από την Ικαρία.

Τα γαλλικά τυριά καταλαμβάνουν 16 θέσεις, τα ισπανικά τέσσερις, τα ιταλικά τέσσερις, τα πορτογαλικά δύο, τα τουρκικά δύο, ενώ από μία έχουν οι ΗΠΑ, η Κύπρος, η Ολλανδία, η Μάλτα και η Αλγερία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ TASTE ATLAS Κατσικίσιο τυρί τυριά
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ