Τα αγιορείτικα μυστικά για να απογειώσετε τη συνταγή για «ταπεινή» χορτόσουπα - iefimerida.gr

Τα αγιορείτικα μυστικά για να απογειώσετε τη συνταγή για «ταπεινή» χορτόσουπα

Μπολ με χορτόσουπα και φυγανισμένο ψωμί
Μπολ με χορτόσουπα / Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο μοναχός Επιφάνιος, ο καλόγερος που διέδωσε όσο κανείς τα τελευταία χρόνια την αγιορείτικη κουζίνα, έχει μοιραστεί στο παρελθόν τα μυστικά μιας απλούστατης, αλλά θρεπτικής και πεντανόστιμης συνταγής.

Ο Αγιορείτης μοναχός που έφυγε από τη ζωή πριν δέκα ημέρες, λάτρευε τη μαγειρική από μικρό παιδί. Συνήθιζε όπως έλεγε να κάθεται πλάι στη μητέρα του και να την παρακολουθεί να μαγειρεύει. Από την ημέρα που πέρασε το «κατώφλι» του Αγίου Όρους, βρέθηκε στις κουζίνες των μοναστηριών να μαγειρεύει για τους μοναχούς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ανέστησε έναν αρχαίο αμπελώνα και έγινε σύμβολο της αγιορείτικης κουζίνας, φτάνοντας ακόμη καις τη Μέκκα της υψηλής γαστρονομίας, το Παρίσι, όπου εντυπωσίασε με την απολαυστική του χταποδόσουπα.

Το μυστικό επιτυχίας της συνταγής

Πριν από έναν χρόνο, στην ιστοσελίδα του Όρους Άθω (mountathos-eshop.com), ο μοναχός Επιφάνιος έδινε τα μυστικά του για να απογειώσει κανείς μια ταπεινή, αλλά και πεντανόστιμη συνταγή.

«Ο βαθμός της επιτυχίας στο μαγείρεμα είναι ανάλογος με το βαθμό της εκτίμησης και της αγάπης που έχουμε προς τα πρόσωπα για τα οποία ετοιμάζουμε το φαγητό μας. Διότι κυρίως μαγειρεύουμε γι’ αυτούς που αγαπάμε» έλεγε τότε ο μοναχός, για το μυστικό της επιτυχίας της συνταγής.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε κάθε περίσταση πάντως, ο μοναχός Επιφάνιος εξηγούσε πως ένα από τα πιο σημαντικά μυστικά στο μαγείρεμα είναι να προσθέτουμε με φειδώ το αλάτι και να δοκιμάζουμε. Όπως τόνισε, αν πέσει παραπάνω αλάτι, «δεν μπορείς να το βγάλεις από το φαγητό».

Υλικά

  • ¼ του κιλού καρότα,
  • ½ κιλό πατάτες,
  • 2 ματσάκια φρέσκα κρεμμύδια,
  • 1 πράσο,
  • 1 σελινόριζα μαζί με τα φύλλα,
  • 1 ματσάκι άνηθος,
  • 1 ματσάκι μαϊντανός,
  • 3 πράσινες φρέσκιες πιπεριές,
  • 250 γραμμάρια λάδι,
  • Αλάτι, μαυροπίπερο, κύμινο
  • Χυμό από 3 λεμόνια.

Εκτέλεση

  • Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά όλα τα λαχανικά και κατόπιν τα κόβουμε. Προσοχή! Τα κόβουμε με το μαχαίρι και όχι στο μπλέντερ, γιατί θα έχουμε εντελώς διαφορετική γεύση. Και αυτό γιατί το μπλέντερ δεν τα κόβει απλώς, αλλά τα συνθλίβει.
  • Εκτός από τα φύλλα του σέλινου, το μαϊντανό και τον άνηθο, όλα τα υπόλοιπα λαχανικά τα κόβουμε ψιλά – ψιλά σε κύβους.
  • Βάζουμε σε μία κατσαρόλα τρία λίτρα νερό και όταν αρχίσει να βράζει, ρίχνουμε μέσα όλα τα λαχανικά. Τ’ αφήνουμε να βράσουν αρκετά, ώσπου αρχίζουν να χυλώνουν και τότε ρίχνουμε το λάδι, τον μαϊντανό, τον άνηθο και τα φύλλα από το σέλινο, ψιλοκομμένα, καθώς και τα μπαχαρικά. Κατόπιν περιμένουνε ώσπου να πάρουν μία βράση ακόμη.
  • Στο τελευταίο λεπτό πριν κατεβάσουμε την κατσαρόλα ρίχνουμε και τον χυμό λεμονιού. Η σούπα μας είναι πεντανόστιμη, γρήγορη και απλή.
  • Από το πόσο χυλωμένη τη θέλουμε εξαρτάται και η ποσότητα του νερού, που θα προσθέσουμε κατά το βράσιμο.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ